Istnieje wiele przepisów na ten pyszny obiadowy dodatek. W każdym z nich powtarzają się trzy składowe: kapusta, jabłko, cebula. Niektórzy dodają do niej jeszcze marchewkę lub posiekaną pietruszkę. Wieńczy ją sos na bazie majonezu i np. cytryny, który nadaje wyrazistego charakteru tej pyszotce.
Zobaczcie, co jeszcze dodać, by podkręcić jej smak do maksimum i stworzyć doskonałą przeplatankę słodkiego i kwaśnego.
Jaki dodatek zapewni słodki smak surówce z czerwonej kapusty?
Surówka na bazie kapusty czerwonej wymaga słodkich akcentów. Jeżeli chcecie, by była wyjątkowa, a jej słodycz pojawiała się na przemian z cierpkością, wówczas powinniście uzupełnić ją rodzynkami.
Taka kombinacja sprawi, że każdy kęs stanie się smakową przygodą, a słodycz rodzynków będzie pojawiała się i znikała. Oprócz tego możecie dorzucić do niej garść pokruszonych orzechów włoskich, które dodadzą świątecznego charakteru smakołykowi. Z takimi dodatkami pokochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci.
Zobacz także:
Czy trzeba dodawać jabłko do surówki z czerwonej kapusty?
Jabłko to składnik, który znajduje się we wszystkich klasycznych wersjach tej surówki. Nie jest ono jednak konieczne.
Znakomicie w roli generatora słodyczy i nawilżenia sprawdzi się tu również gruszka. Jednak ta w przeciwieństwie do jabłka nie jest dostępna przez cały rok.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z rodzynkami
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1 mała cebula
- 1 małe jabłko
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
- Kapustę obierzcie z wierzchnich liści, a cebulę z łupin. Poszatkujcie warzywa możliwie najdrobniej.
- Obrane jabłko zetrzyjcie na dużych oczkach tarki, a następnie dodajcie do rozdrobnionej kapusty i cebuli.
- W małej miseczce wymieszajcie majonez z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
- Wlejcie sos do surówki.
- Rodzynki przelejcie gorącą wodą, po czym dorzućcie do reszty składników. Całość wymieszajcie i doprawcie solą do smaku.
- Podawajcie po schłodzeniu w lodówce.