Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
AdobeStock
Newsy

Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu

Nie macie pomysłu na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu? Ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu.

Ugotowaliście za dużo ziemniaków na obiad dla całej rodziny? Nie wyrzucajcie niezjedzonych resztek. Możecie zrobić z nich naprawdę pyszne danie, a właściwie wartościowy i oryginalny deser.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu?

Kluski śląskie, pyzy, kopytka, kotlety ziemniaczane lub placki. Pomysłów na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu jest naprawdę mnóstwo. Ale czy słyszeliście kiedyś o słodkich pączkach, które powstają z resztek ziemniaków? Podajemy wam ten niezwykły i raczej nieznany przepis. 

Przepis na pączki z ziemniaków

Składniki:

  • 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (nie powinny być bardzo kleiste i żółte, najlepsze są mączyste)
  • 1/2 kg mąki pszennej (warto użyć tej specjalnej do pączków - jest bardzo delikatna i lekka, dzięki czemu pączki też takie będą)
  • 80 g roztopionego masła
  • 50 ml mleka
  • siedem gramów drożdży instant lub 25 drożdży świeżych
  • trzy duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • ok. 60 g drobnego cukru (można dać nieco mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo słodkie pączki lubimy i jak słodkie będzie nadzienie)
  • laska wanilii (w oryginale: skórka starta z pomarańczy lub cytryny)
  • łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego domowej roboty

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy lub smalec)
  • cukier puder do oprószenia
  • dowolny farsz do nadziewania pączków (u nas konfitura wiśniowa)
Zobacz także
Zupa ziemniaczana z bryndzą. Prosta i sycąca

Zupa ziemniaczana z bryndzą. Ugotujecie ją w mniej niż 30 minut i smacznie wykarmicie całą rodzinę

Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiejcie i odstawcie.
  2. Masło zmieszajcie z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii lub skórką startą z owoców cytrusowych.
  3. Do ciepłego (nie gorącego płynu) dodajcie świeże drożdże i pół łyżeczki cukru.
  4. Zamieszajcie i odczekajcie, aż się roztopią, a następnie dodajcie dwie łyżki mąki.
  5. Ponownie zamieszajcie i odczekajcie, aż zaczyn zacznie rosnąć około 10-15 minut).
  6. Zaczyn, ziemniaki, jajka, cukier, wódkę i mąkę wyrabiajcie na gładkie ciasto lub zmiksujcie za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka.
  7. Ciasto odstawcie w ciepłe miejsce pod przykryciem na około półtorej godziny.
  8. Po tym czasie z ciasta formujcie pączki o wadze ok. 50 g.
  9. Pączki możecie nadziewać dowolnym nadzieniem, ale możecie zostawić je bez dodatków lub nadziać dopiero po usmażeniu.
  10. Uformowane w kulkę pączki lekko spłaszczcie i ułóżcie na wysypanej mąką stolnicy pod przykryciem (powinny pod nim leżeć przez ok. 25-30 minut, aż urosną).
  11. W sporym garnku rozgrzejcie olej (nalejcie go na tyle dużo, żeby pączki nie dotykały dna, tylko unosiły się swobodnie).
  12. Jeśli nie macie termometru kuchennego, wrzućcie do rozgrzanego kawałek chleba. Jeśli chleb zarumieni się w ciągu mniej więcej minuty, oznacza to, że temperatura tłuszczu jest dobra do smażenia.
  13. Pączki smażcie z obu stron, aż będą miały złocisty kolor.
  14. Odsączcie pączki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych lub kratce.
  15. Kiedy ostygną, możecie posypać je cukrem pudrem.

Źródło: haps.pl

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

Pączki
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić idealnie pulchne domowe pączki? Przepis opanujesz w mig. Efekt cię zaskoczy
Do tłustego czwartku jeszcze daleka droga, ale pyszne i puszyste pączki możemy usmażyć i bez okazji. Z tym przepisem wyjdą tak jak należy!

W najbliższą niedzielę obchodzić będziemy andrzejki. Co prawda smażenie pączków łączy się bardziej z tłustym czwartkiem i końcem karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby uświetnić pączkami dzień św. Andrzeja. Smaczne pączki wymagają smacznego nadzienia. Klasyczna wersja to oczywiście nadzienie o smaku różanym. Jeżeli jednak nie dysponujecie takimi powidłami, bez obaw. Do pączków nadadzą się także marmolady wiśniowe, malinowe i inne. Nie brakuje także fanów pączków z czekoladowym nadzieniem. Warto wypróbować także mniej oczywistych składników jak choćby – masa krówkowa (kajmakowa), chałwa czy masa kokosowa. Tego typu wypełnienie z pewnością spotka się z uznaniem najmłodszych smakoszy. Na sam koniec warto wspomnieć o dwóch tradycyjnych składnikach, o których nie możemy zapomnieć przygotowując pączki. Po pierwsze nieodzowne są ok. 2 kieliszki spirytusu bądź innego mocnego alkoholu. To znany od lat sposób na to, by nasze pączki nie pochłonęły zbyt dużo tłuszczu. I tu właśnie się zatrzymajmy – jakiego tłuszczu najlepiej użyć do smażenia tłuszczu? Prawdopobonie teraz najczęściej wybieramy olej rzepakowy. Warto jednak cofnąć się w czasie i podobnie jak nasze mamy i babcie skorzystać z tradycyjnego smalcu. Przepis na idealnie pulchne domowe pączki: Składniki: 1 kg mąki 5 dag drożdży (ok. połowa paczki) 2/3 szklanki cukru 0,5 l mleka 5 żółtek 1 całe jajo 10 dag masła 2 kieliszki spirytusu (ok. 50 ml) Pół łyżeczki soli Smalec do smażenia Nadzienie (najlepiej konfitura różana) Cukier puder Przygotowanie: Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, które wcześniej rozprowadzamy z cukrem....

jakie pączki są najlepsze
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Pączki w sklepie są całe brązowe? Lepiej ich nie kupujcie. Mogą zawierać…
Tłusty czwartek za pasem. Nie ma co się czarować, nawet osoby na diecie tego dnia sięgną po pączka. Jednak bądźcie ostrożni - nie wszystko co widzicie w sklepowych witrynach nadaje się do jedzenia.

W tłusty czwartek każda cukiernia w Polsce będzie kusić klientów swoimi przysmakami. Nie traćcie jednak czujności – niektóre wypieki po prostu nie nadają się do jedzenia.  Jeśli widzicie, że pączek nie ma charakterystycznej, białej obręczy, a wręcz przeciwnie - jest cały brązowy, pod żadnym pozorem go nie kupujcie. Oznacza to, że został upieczony w nieodpowiedniej temperaturze przez co wchłonął zdecydowanie za dużo tłuszczu! Starajcie się również nie sięgać po wypieki, które są zgniecione, a lukier lub czekolada popękane. Pamiętajcie, że najlepsze pączki przyrządzicie sami. Nawet jeśli nie macie ogromnych zdolności cukierniczych, domowe będą smakować naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Przepis na przepyszne pączki z nadzieniem czekoladowym Będziecie potrzebować: 500 gramów mąki pszennej 50 gramów świeżych drożdży 75 gramów masła 75 gramów cukru pudru 200 ml mleka 30 ml wódki 5 jajek (z 4 potrzebujecie tylko żółtek, 1 przyda się w całości) 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 1 opakowania kremu czekoladowego 2 łyżek śmietany 18 proc. 1 łyżeczki cukru Oleju do smażenia Soli   Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie roztarte drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 150 gramów mąki i 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. godzinę. W kolejnej misce umieśćcie żółtka i cukier puder - zmiksujcie. Następnie dodajcie 350 gramów mąki, 100 ml mleka, sól, wódkę oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Masę dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.  Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki...

Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne
Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować. Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy. Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki. Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną! Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły. A zamiast nadzienia dodajcie… Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi. Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji. Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej. Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków. Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach. Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka. Przepis na pączki z twarogiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku) 2 jajka 10-15 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii 2 łyżki spirytusu Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka sody...