Najprostszy przepis na pączki zakłada użycie mąki, tłuszczu, jajek, drożdży i oczywiście cukru. Znane są przepisy na pączki z dodatkiem sera białego, które nie wymagają wyrastania.
Wyrastanie jest za to nieodłącznym elementem nie tylko tradycyjnych pączusiów, ale także tych, które robi się z dodatkiem gotowanych kartofli. Nie ma się jednak czego obawiać, takie pączki z proporcji 1:1 wyjdą każdemu. Podajemy wam ten niezwykły i raczej nieznany przepis.
Przepis na pączki z ziemniaków
Składniki:
- 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (nie powinny być bardzo kleiste i żółte, najlepsze są mączyste)
- 1/2 kg mąki pszennej (warto użyć tej specjalnej do pączków - jest bardzo delikatna i lekka, dzięki czemu pączki też takie będą)
- 80 g roztopionego masła
- 50 ml mleka
- siedem gramów drożdży instant lub 25 drożdży świeżych
- trzy duże jajka (w temperaturze pokojowej)
- ok. 60 g drobnego cukru (można dać nieco mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo słodkie pączki lubimy i jak słodkie będzie nadzienie)
- laska wanilii lub cukier waniliowy
- łyżka mocnego trunku
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy lub smalec)
- cukier puder do oprószenia
- dowolny farsz do nadziewania pączków (u nas konfitura wiśniowa)
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiejcie i odstawcie.
- Masło zmieszajcie z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii lub skórką startą z owoców cytrusowych.
- Do ciepłego (nie gorącego płynu) dodajcie świeże drożdże i pół łyżeczki cukru.
- Zamieszajcie i odczekajcie, aż się roztopią, a następnie dodajcie dwie łyżki mąki.
- Ponownie zamieszajcie i odczekajcie, aż zaczyn zacznie rosnąć około 10-15 minut).
- Zaczyn, ziemniaki, jajka, cukier, wódkę i mąkę wyrabiajcie na gładkie ciasto lub zmiksujcie za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka.
- Ciasto odstawcie w ciepłe miejsce pod przykryciem na około półtorej godziny.
- Po tym czasie z ciasta formujcie pączki o wadze ok. 50 g.
- Pączki możecie nadziewać dowolnym nadzieniem, ale możecie zostawić je bez dodatków lub nadziać dopiero po usmażeniu.
- Uformowane w kulkę pączki lekko spłaszczcie i ułóżcie na wysypanej mąką stolnicy pod przykryciem (powinny pod nim leżeć przez ok. 25-30 minut, aż urosną).
- W sporym garnku rozgrzejcie olej (nalejcie go na tyle dużo, żeby pączki nie dotykały dna, tylko unosiły się swobodnie).
- Jeśli nie macie termometru kuchennego, wrzućcie do rozgrzanego kawałek chleba. Jeśli chleb zarumieni się w ciągu mniej więcej minuty, oznacza to, że temperatura tłuszczu jest dobra do smażenia.
- Pączki smażcie z obu stron, aż będą miały złocisty kolor.
- Odsączcie pączki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych lub kratce.
- Kiedy ostygną, możecie posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!