Najprostszy przepis na pączki zakłada użycie mąki, tłuszczu, jajek, drożdży i oczywiście cukru. Znane są przepisy na pączki z dodatkiem sera białego, które nie wymagają wyrastania.

Wyrastanie jest za to nieodłącznym elementem nie tylko tradycyjnych pączusiów, ale także tych, które robi się z dodatkiem gotowanych kartofli. Nie ma się jednak czego obawiać, takie pączki z proporcji 1:1 wyjdą każdemu. Podajemy wam ten niezwykły i raczej nieznany przepis. 

Przepis na pączki z ziemniaków

Składniki:

  • 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (nie powinny być bardzo kleiste i żółte, najlepsze są mączyste)
  • 1/2 kg mąki pszennej (warto użyć tej specjalnej do pączków - jest bardzo delikatna i lekka, dzięki czemu pączki też takie będą)
  • 80 g roztopionego masła
  • 50 ml mleka
  • siedem gramów drożdży instant lub 25 drożdży świeżych
  • trzy duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • ok. 60 g drobnego cukru (można dać nieco mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo słodkie pączki lubimy i jak słodkie będzie nadzienie)
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • łyżka mocnego trunku

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy lub smalec)
  • cukier puder do oprószenia
  • dowolny farsz do nadziewania pączków (u nas konfitura wiśniowa)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiejcie i odstawcie.
  2. Masło zmieszajcie z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii lub skórką startą z owoców cytrusowych.
  3. Do ciepłego (nie gorącego płynu) dodajcie świeże drożdże i pół łyżeczki cukru.
  4. Zamieszajcie i odczekajcie, aż się roztopią, a następnie dodajcie dwie łyżki mąki.
  5. Ponownie zamieszajcie i odczekajcie, aż zaczyn zacznie rosnąć około 10-15 minut).
  6. Zaczyn, ziemniaki, jajka, cukier, wódkę i mąkę wyrabiajcie na gładkie ciasto lub zmiksujcie za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka.
  7. Ciasto odstawcie w ciepłe miejsce pod przykryciem na około półtorej godziny.
  8. Po tym czasie z ciasta formujcie pączki o wadze ok. 50 g.
  9. Pączki możecie nadziewać dowolnym nadzieniem, ale możecie zostawić je bez dodatków lub nadziać dopiero po usmażeniu.
  10. Uformowane w kulkę pączki lekko spłaszczcie i ułóżcie na wysypanej mąką stolnicy pod przykryciem (powinny pod nim leżeć przez ok. 25-30 minut, aż urosną).
  11. W sporym garnku rozgrzejcie olej (nalejcie go na tyle dużo, żeby pączki nie dotykały dna, tylko unosiły się swobodnie).
  12. Jeśli nie macie termometru kuchennego, wrzućcie do rozgrzanego kawałek chleba. Jeśli chleb zarumieni się w ciągu mniej więcej minuty, oznacza to, że temperatura tłuszczu jest dobra do smażenia.
  13. Pączki smażcie z obu stron, aż będą miały złocisty kolor.
  14. Odsączcie pączki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych lub kratce.
  15. Kiedy ostygną, możecie posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!