Niewielu pewnie wie, że efektowne, przekładane ciasta to specjalność kuchni polskiej. Wyglądają wspaniale, można je zrobić na wiele sposobów, a samo przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Najpopularniejszym jest chyba wuzetka, miodownik, a także sezamowiec. 

Ten ostatni śmiało można nazwać „królem przekładańców”. Mamy tutaj niezwykłe połączenia smaków - słodki sezam, wiórki kokosowe, lekko kwaśny dżem porzeczkowy, ciągnąca się masa kajmakowa, a wszystko to trzyma się na cienkich blatach kruchego ciasta. Czy istnieje coś smaczniejszego? 

Jak zrobić sezamowiec inaczej?

Do typowego sezamowca przygotowuje się masę sezamową oraz chałwową. Jeśli jednak nie chcecie tracić czasu, możecie zastąpić chałwę kajmakiem (masą krówkową). Genialnie pasuje do tego ciasta.

Dla przełamania mocno słodkiego smaku, polecamy wam przełożyć sezamowiec solidną porcją dżemu z czarnej porzeczki. Jego lekko kwaśny posmak dobrze przełamie słodycz i świetnie komponuje się z resztą składników. 

Zobacz także:

Przepis na sezamowiec

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa sezamowa:

  • 1 szklanka sezamu
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 40 g masła

Masa kokosowa:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • ⅔ szklanki cukru
  • 5 białek 

Oraz dżem z czarnej porzeczki (1 większy słoiczek) i 1 puszka kajmaku. 

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajcie zimne masło, posiekajcie i wymieszajcie. Dodajcie jeszcze żółtka, śmietanę, cukier i szybko zagniećcie ciasto. Zróbcie z niego kulę i podzielcie na 2 równe części. Zawińcie w folię spożywczą i odłóżcie do lodówki na pół godziny. 
  2. Do garnka wsypcie sezam, dodajcie cukier, miód oraz masło. Podgrzejcie na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa. 
  3. Do miski wlejcie białka i ubijcie na sztywno. Powoli dodawajcie do nich cukier, nie przerywając ubijania. Piana ma być lśniąca i gładka, jak na bezę. Na koniec wsypcie wiórki kokosowe i wymieszajcie. 
  4. Rozwałkujcie 1 połowę ciasta. Włóżcie je do blaszki do pieczenia (wymiary ok. 25x35 cm). Posmarujcie jeszcze ciepłą masą sezamową. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie od 15 do 20 minut. Wyjmijcie i ostudźcie.
  5. Drugą część ciasta po rozwałkowaniu włóżcie do tej samej blaszki. Posmarujcie ją dżemem - nie żałujcie tego składnika, dzięki niemu sezamowiec będzie smaczniejszy. Połóżcie kokosową pianę na wierzchu i wstawcie blaszkę do piekarnika. Pieczcie ponownie od 15 do 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawcie do ostudzenia i wyjmijcie z blaszki.
  6. Włóżcie do niej ponownie 1 blat ciasta z masą sezamową. Posmarujcie ją kajmakiem, na wierzchu połóżcie 2 blat z dżemem i masą kokosową. Gdy ciasto ostygnie, włóżcie je do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień. Smacznego!