Producenci usuwają datę ważności z opakowań mleka. Jak sprawdzić czy jest jeszcze dobre?
Adobe Stock
Newsy

Producent usuwa datę ważności z opakowań mleka. Jak sprawdzić czy jest jeszcze dobre?

Oceniając przydatność jedzenia do spożycia, kierujecie się datą na opakowaniu czy własnym węchem? A może jednym i drugim? Oto co planuje zrobić pewien producent mleka z datą ważności na opakowaniu.

Gdy opiniotwórczy magazyn BBC napisał, że angielski supermarket „Morrisons”, planuje usunąć z opakowań własnej marki mleka datę ważności, ta informacja szybko obiegła świat i trafiła też do Polski. Zastanawiacie się, skąd klienci będą wiedzieć, czy mleko nadaje się jeszcze do picia? Nie zgadniecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Całe pokolenia wąchały mleko przed wylaniem. Czy możemy znowu zacząć to robić?

Według organizacji „Wrap”, mleko jest trzecim najczęściej marnowanym produktem, po ziemniakach i pieczywie. W samej Wielkiej Brytanii wylewa się go 490 milionów litrów rocznie. Prawie 90 milionów litrów wylewa się tylko dlatego, że minęła data przydatności wydrukowana na opakowaniu, choć sam produkt nadal nadaje się do spożycia.

Zobacz także
Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy

Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy

Jak zapobiec kwaśnieniu zupy?

Ugotowana zupa skwaśniała przez noc? Zróbcie z nią 1 rzecz a taka sytuacja nie będzie miała miejsca

Supermarket i producent marki własnej podejmuje właśnie pionierskie działanie:

- W ramach naszych starań na rzecz ograniczenia odpadów zachęcamy klientów do skorzystanie z testu wąchania przed wylewaniem. Zmarnowane mleko oznacza zmarnowane wysiłki rolników i uwalnianie więcej dwutlenku węgla do atmosfery. Razem możemy zaoszczędzić 7 000 000 litrów mleka naszej własnej marki, które wylewane są z dlatego, że minęła data ważności umieszczona na opakowaniu. Pokolenia przed nami korzystały z testu węchu... i my też możemy!

Myślicie, że wąchanie przed wylaniem, to dobry pomysł? Czy gdy minie data ważności jogurtu, czy serka, od razu je wyrzucacie, czy może otwieracie i wąchacie?

Prosty sposób na uchronienie milionów ton żywności przed wyrzuceniem

Producenci wszystkich produktów spożywczych, także tych z długim okresem przydatności, mają obowiązek umieszczania na opakowaniach dat ważności produktu. Takie są zalecenia Agencji ds. Standardów Żywności, odpowiednika polskiego Instytutu Żywności i Żywienia oraz Głównego Inspektora Sanitarnego. Wytyczne dla producentów żywności wyraźnie wskazują, że na etykiecie powinny być umieszczone oznaczenia „zużyć przed” lub „najlepiej spożyć przed”.

Daty wyliczane są najczęściej w obecności technologów żywności i obejmują czas, w którym produkt nie ma prawa się zepsuć. Jednak często żywność, nawet ta z krótkimi okresami ważności, także po upływie terminu ważności jest zdatna do spożycia. Jeśli była do tego odpowiednio przechowywana u producenta, dystrybutora, w sklepie czy u was w domu, często jest nadal świeża i wyrzucenie jej bez sprawdzenia jest marnotrawstwem.

Źródło: Zielonainteria.pl, BBC,pl, Facebook / Morrisons

Czy przeterminowana żywność może się nadawać do spożycia? Zaskakujące fakty
AdobeStock
Newsy
Czy przeterminowana żywność może się nadawać do spożycia? Zaskakujące fakty
Zawsze wyrzucacie jedzenie po terminie ważności? Czasami to błąd.

Większość z was przy okazji przeglądu lodówki na pewno wyrzuca produkty, których termin ważności minął. Ale czy każda żywność po terminie nadaje się od razu do wyrzucenia? O czego to zależy? Sprawdźcie! Czy jedzenie po terminie zawsze należy wyrzucić? Okazuje się, że według amerykańskiej Służby ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (FSIS) USDA, jedzenie, którego data przydatności już minęła, może być bezpiecznie spożywane – o ile przechowywano je w odpowiednich warunkach: Jeśli data przydatności mija podczas przechowywania w domu, produkt powinien być nadal bezpieczny do czasu, aż się widocznie zepsuje. Nie musicie więc od razu wyrzucać jedzenia nawet, jeśli data przydatności podana na opakowaniu minęła! Należy jednak przed spożyciem dokładnie obejrzeć produkt, by się upewnić, że nie ma na nim śladów zepsucia. Jak długo można jeść żywność po dacie ważności? W przypadku produktów oznaczonych datą ważności do spożycia, podany termin dotyczy czasu, do którego produkt powinien zachować swoją jakość. Oznacza to, że np. makaron po upływie daty ważności może mieć gorszy smak, ale jego zjedzenie nie zagrozi zatruciem. Pamiętajcie jednak, że za każdym razem należy dokładnie obejrzeć produkt przed spożyciem. Jeżeli nie wygląda zachęcająco, brzydko pachnie, a na jego powierzchni pojawiła się pleśń, to bezwzględnie należy go wyrzucić. W przypadku żywności dla niemowląt, nie można ryzykować i jedzenia po dacie ważności trzeba się pozbyć. Sprawdźcie, jak długo można przechowywać poszczególne produkty, zanim się zepsują: Pakowane wędliny: 2 tygodnie w lodówce (o ile są zamknięte) lub 5 dni w lodówce (jeżeli zostały otwarte) Jogurt: 2 tygodnie w lodówce Jajka : od 3 do 5 tygodni w lodówce Mleko :...

Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
AdobeStock
Newsy
Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
Myśleliście, że to dokładnie to samo? Oj nie, różnica jest ogromna! Zwracajcie na to uwagę!

Wiedzieliście, że data przydatności do spożycia to coś zupełnie innego niż data ważności? Zwracajcie uwagę na to oznaczenie na produktach spożywczych, możecie wyciągnąć z niego cenną informację na temat produktów. Jeśli nie znaliście do tej pory różnicy być może niepotrzebnie wyrzuciliście wiele produktów spożywczych… Nie popełniajcie już więcej tego błędu! Różnica między datą ważności, a data przydatności do spożycia Nie jesteście sami jeśli do tej pory myśleliście, że data przydatności do spożycia to to samo, co data ważności. Sądzi tak wielu konsumentów! Wyjaśniamy podstawową różnicę między tymi dwiema datami. Data przydatności do spożycia – znaczenie Jeśli na danym produkcie spożywczym widnieje napis „data przydatności do spożycia”, producent gwarantuje, że do tej daty nie będzie żadnych zmian w jakości produktu. Dany produkt nie zmieni zawartości witamin, koloru, smaku. Jeśli data zostanie przekroczona, dany produkt może zostać dalej bezpiecznie jedzony . Musicie zaufać sobie i zdecydować, czy chcecie go jeść, ale nie jest to przeciwwskazane. Produkty, na których opakowaniach zobaczycie datę przydatności do spożycia: Kasza Makaron Mąka Czekolada Orzechy Wszystkie przyprawy i sypkie produkty Data ważności produktu – co to znaczy? Datę ważności produktu znajdziecie zazwyczaj na produktach, które szybciej się psują. Często będzie ona oznaczona jako „należy spożyć do”. Raczej nie ryzykujcie i nie jedzcie produktów, które przekroczyły tę datę. Takie produkty to: Jogurty Sery Ryby Mleko Nabiał Twarożki i serki wiejskie Jednodniowe soki Czy można sprzedawać produkty po dacie ważności lub przydatności do spożycia? To też wyróżnia te...

Adobe Stock
Newsy
Kolejny produkt skażony niebezpiecznym tlenkiem etylenu. Macie go w swojej kuchni?
Popularny produkt został wycofany ze sklepów ze względu na zanieczyszczenie toksyczną substancją!

Choć kontrole dotyczące żywności są teraz bardzo dokładne, a przepisy dotyczące produkcji jedzenia niezwykle surowe, to nadal od czasu do czasu ze sklepów wycofywane są różne produkty ze względu na znajdujące się w nich trujące substancje. Przyczyn jest wiele – często decydują o tym zupełnie losowe przypadki, gdy z jakiegoś powodu do jednej partii produktów trafi szkodliwy składnik. Ostatnio z polskich sklepów wycofano popularny produkt ze względu na wykrycie w nim trującego pierwiastka! Główny Inspektorat Sanitarny wydał niedawno komunikat w którym informuje, że zakazano sprzedaży 3 partii sezamu czarnego marki „Helio”, w opakowaniu 200 g. Wykryto w nim tlenek etylenu, który jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Produkty zostały natychmiast wycofane ze sklepów, ponieważ związek ten jest toksyczny i jego użycie w produkcji żywności jest surowo zakazane w Unii Europejskiej. Jeżeli kupiliście niedawno czarny sezam marki „Helio”, to sprawdźcie czy na opakowaniu nie znajduje się jeden z trzech poniższych numerów (oznaczają one serię produktu): nr partii: 91412; data minimalnej trwałości: 10.2021 nr partii: 54016; data minimalnej trwałości: 12.2021 nr partii: 7504; data minimalnej trwałości: 04.2022 Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów Źródło: gov.pl Jeżeli zakupiliście sezam z partii wycofanej ze sprzedaży, to natychmiast go wyrzućcie! Objawy zatrucia tlenkiem etylenu Tlenek etylenu jest niezwykle toksyczną substancją. Wykazano jego działanie rakotwórcze i drażniące, a także mutagenne. Objawy ostrego zatrucia to: Nudności Wymioty Bóle głowy Upośledzenie koordynacji ruchowej Utrata pamięci Podrażnienie błon śluzowych W przypadku, gdy przyjęto wysoką dawkę tlenku...

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Odpowiedź zaskakuje
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Odpowiedź zaskakuje
Każdy z produktów spożywczych ma ostateczną datę spożycia. Jedzenie po terminie często ląduje w koszu z obawą przed zjedzeniem. Coraz częściej pojawiają się pytania odnośnie ich spożycia.

Z każdym rokiem ludzie marnują coraz więcej żywności. Liczby są dość przerażające, gdyż ilość wyrzucanego jedzenia osiąga holendarne wyniki. Taka sytuacja w głównej mierze rodzi się z nieplanowanych zakupów oraz przekroczenia daty spożycia danego produktu.  Przyczyny marnowania żywności Zjawisko marnowania żywności z każdym rokiem coraz bardziej niepokoi. W śmietnikach lądują ogromne ilości pożywienia. Do takich sytuacji dochodzi w głównej mierze poprzez: przekroczenie terminu ważności, nieodpowiednie przechowywanie żywności, nieplanowane i zbyt duże zakupy, artykuły spożywcze o niewłaściwej jakości, czy zbyt duże porcje przygotowanych posiłków. Poprzez nieświadome działania ludzi w kwestii żywności, dochodzi do wielu poważnych konsekwencji zarówno na polu ekologicznym, jak i ekonomicznym bądź społecznym. Każde z nich odciska poważne piętno.  Jedzenie produktów po terminie Wiele osób po znalezieniu swoich wśród swoich zasobów produktu po upływie wskazanej dacie ważności, wyrzuca daną rzecz bez namysłu do kosza. Jest również grupa ludzi, która skrupulatnie przygląda się artykułowi spożywczemu i po analizie zapachu czy smaku, postanawia go spożyć. Pierwsza grupa rezygnuje z takiej żywności z obawy przed zatruciem, jednakże jednocześnie przyczynia się do marnowania żywności. Na każdym opakowaniu znajdują się dwa sformułowania, które określają czas ważności. „Należy spożyć do” To jeden z dwóch terminów pojawiających się na opakowaniu produktów spożywczych. Oznacza, iż artykuł z tym oznaczeniem po upływie danej daty nie nadaje się już do spożycia. Znajduje się on najczęściej na mniej trwałych rzeczach, dlatego też powinny być one kupowane z rozsądkiem, by nie marnować...