Truskawki z takim składnikiem to wyjątkowo nietypowe połączenie. Nic w tym dziwnego, zazwyczaj posypuje się je cukrem. Jednak mało kto wie, że dodatek tej pewnej popularnej przyprawy podkreśli smak tych soczystych owoców. Ponadto, będą one wyjątkowo słodkie.

Truskawki z solą

Truskawki z solą to idealna kombinacja. Wystarczy użyć tylko niewielkiej ilości tej przyprawy. Dzięki temu owoce będą odznaczały się wyjątkowo wyrazistym, słodkim smakiem. Podobny efekt uzyskacie w przypadku melona albo arbuza. Ważne jest jednak, żeby nie przesadzić z dodatkiem soli. W przeciwnym razie owoce będą po prostu słone.

Truskawki z solą – do czego pasują?

Truskawki z solą świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast biszkoptowych, tortów, a także deserów lodowych. Z łatwością zrobicie z nich pyszny, orzeźwiający sorbet. Poza tym, niektórzy dodają je do owocowych oraz warzywnych koktajli. Możecie przygotować na ich bazie również pyszne przetwory np. dżem lub konfiturę. Takie smarowidło idealnie smakuje w połączeniu ze świeżą kromką chleba. 

Truskawki z solą to także rewelacyjny składnik wielu sałatek. Wystarczy połączyć je ze świeżymi warzywami takimi jak pomidory, papryka, rukola lub ogórki. Całość można dodatkowo posypać orzechami włoskimi, laskowymi oraz serem pleśniowym.

Zobacz także:

Ponadto te pyszne owoce fantastycznie sprawdzą się także jako składnik mięsnych dań wytrawnych. Dorsz albo wątróbka z truskawkami to świetna propozycja na nietypowy obiad. Z pewnością zasmakuje wszystkim fanom słodko-słonych smaków. 

Truskawki – bomba witaminowa

Truskawki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. W związku z tym warto sięgać po nie latem. Okazuje się, że owoce te stanowią świetne źródło witamin takich, jak:

  • witamina A
  • witaminy z grupy B
  • witamina C
  • witamina E
  • witamina K

Oprócz tego, skrywają w sobie takie składniki mineralne jak fosfor, magnez, wapń i potas. 

Warto zaznaczyć, że truskawki są wyjątkowo niskokaloryczne. Okazuje się, że 100 g produktu odpowiada jedynie 32 kcal. Jest to dobra wiadomość dla wszystkich osób, które dbają o swoją figurę. Ponadto te soczyste owoce cechują się niskim indeksem glikemicznym. 

Truskawki zawierają również cenny błonnik pokarmowy, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Zapobiega zaparciom oraz chroni przed biegunkami. Ponadto wpływa na zachowanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.