Nutella to ukochany przysmak wielu dzieci, ale także i dorosłych. Niestety, nie należy ona do najzdrowszych produktów. Tak naprawdę bogata jest w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Nie zawiera także zbyt wielu korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

Co znajduje się w Nutelli?

Nutella produkowana jest przez koncern Ferrero. W składzie kremu orzechowo-czekoladowego znajdziemy:

  • cukier 
  • olej palmowy
  • orzechy laskowe (13%) 
  • mleko odtłuszczone w proszku (8,7%)
  • kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%)
  • emulgatory: lecytyny i wanilinę.

Makroelementy, które znajdziemy w tym czekoladowym kremie, nie przedstawiają się wyjątkowo korzystnie:

  • Węglowodany – 57,5 g
  • Tłuszcz – 30,9 g
  • Białko – 6,3 g
  • Sól – 0,107 g

Co się stanie, jeśli będziemy jedli tylko Nutellę?

David Allegretti szybko zauważył niekorzystne efekty przejścia na „czekoladową dietę”.

Zobacz także:

  • Już pierwszego dnia po jedzeniu wyłącznie Nutelli miał zgagę i wymiotował. 
  • Drugiego dnia męczył go ból głowy, a do objawów doszła biegunka i zmęczenie. Ponadto, pomimo bardzo wysokiej kaloryczności Nutelli, czuł się głodny. 
  • Trzeciego dnia zauważył wyostrzenie węchu, ale nie opuszczała go także biegunka i nieprzyjemne zmęczenie. Po każdym zjedzeniu Nutelli czuł przypływ energii, który trwał bardzo krótko.
  • Już czwartego dnia mężczyzna nie mógł patrzeć na ulubiony produkt. Próbował więc oszukiwać mozg i rozpuszczał Nutellę w kawie lub jadł ją w formie zamrożonej, jak lody.
  • Piąty, szósty i siódmy dzień były dosyć podobne – Davida męczyło nieustanne zmęczenie.

Efekty eksperymentu były jednak zaskakujące: mężczyzna schudł 3 kilogramy. Nie było to jednak warte wyrzeczeń, ponieważ czuł się okropnie, miał problemy z nastrojem, z układem trawiennym i czuł wieczne osłabienie i niechęć do robienia czegokolwiek.

Czytaj też: