Nutella to ukochany przysmak wielu dzieci, ale także i dorosłych. Niestety, nie należy ona do najzdrowszych produktów. Tak naprawdę bogata jest w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Nie zawiera także zbyt wielu korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.
Co znajduje się w Nutelli?
Nutella produkowana jest przez koncern Ferrero. W składzie kremu orzechowo-czekoladowego znajdziemy:
- cukier
- olej palmowy
- orzechy laskowe (13%)
- mleko odtłuszczone w proszku (8,7%)
- kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%)
- emulgatory: lecytyny i wanilinę.
Makroelementy, które znajdziemy w tym czekoladowym kremie, nie przedstawiają się wyjątkowo korzystnie:
- Węglowodany – 57,5 g
- Tłuszcz – 30,9 g
- Białko – 6,3 g
- Sól – 0,107 g
Co się stanie, jeśli będziemy jedli tylko Nutellę?
David Allegretti szybko zauważył niekorzystne efekty przejścia na „czekoladową dietę”.
Zobacz także:
- Już pierwszego dnia po jedzeniu wyłącznie Nutelli miał zgagę i wymiotował.
- Drugiego dnia męczył go ból głowy, a do objawów doszła biegunka i zmęczenie. Ponadto, pomimo bardzo wysokiej kaloryczności Nutelli, czuł się głodny.
- Trzeciego dnia zauważył wyostrzenie węchu, ale nie opuszczała go także biegunka i nieprzyjemne zmęczenie. Po każdym zjedzeniu Nutelli czuł przypływ energii, który trwał bardzo krótko.
- Już czwartego dnia mężczyzna nie mógł patrzeć na ulubiony produkt. Próbował więc oszukiwać mozg i rozpuszczał Nutellę w kawie lub jadł ją w formie zamrożonej, jak lody.
- Piąty, szósty i siódmy dzień były dosyć podobne – Davida męczyło nieustanne zmęczenie.
Efekty eksperymentu były jednak zaskakujące: mężczyzna schudł 3 kilogramy. Nie było to jednak warte wyrzeczeń, ponieważ czuł się okropnie, miał problemy z nastrojem, z układem trawiennym i czuł wieczne osłabienie i niechęć do robienia czegokolwiek.
Czytaj też: