Jeśli często gotujecie rosół, to być może brakuje wam już pomysłów na pozostałe po nim mięso. Przychodzimy więc z pomocą i serwujemy pyszny, prosty i efektowny sposób na genialne danie. To genialny pomysł na wykorzystanie rosołowych składników.

Najlepszy sposób na mięso z rosołu

Gdy nie macie już pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, najlepszym wyjściem są szybkie krokiety, które genialnie smakują solo i jako dodatek do barszczu. Przygotowuje się je szybko, łatwo i z niewielu składników, za to finalny efekt zachwyca smakiem i wyglądem. Wystarczy usmażyć cienkie naleśniki z klasycznego ciasta, a następnie nafaszerować je rosołowym farszem, zapanierować w jajku oraz bułce i obsmażyć na oleju na złocisty kolor.

Jak zrobić farsz z mięsa z rosołu?

Oczywiście sercem dobrych krokietów jest smakowity farsz, dlatego gotowanego mięsa nie wystarczy tylko zawinąć w naleśnik, ale przede wszystkim dobrze doprawić. W tym celu niezbędna będzie podsmażona cebulka z czosnkiem dla lepszego smaku oraz odrobina rosołu, aby całość była wilgotna i kremowa.

Przepis na krokiety z mięsem z rosołu

Składniki:

  • mięso z rosołu
  • kilka łyżek rosołu
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  •  pół szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Cebulkę i czosnek obieramy, drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oleju. W tym czasie przebieramy mięso i usuwamy z niego wszystkie kostki i chrząstki. Następnie podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz kawałki mięsa przepuszczamy przez maszynkę lub lekko blendujemy razem z odrobiną rosołu. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz także:

2. Z 2 jajek, wody gazowanej, mleka, mąki i szczypty soli miksujemy gładkie ciasto, a następnie smażymy z niego cienkie naleśniki. Każdy naleśnik nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i zawijamy w rulon.

3. Pozostałe 2 jajka mieszamy z solą i pieprzem, a w drugim naczyniu wysypujemy bułkę tartą. Każdego nafaszerowanego naleśnika panierujemy najpierw w jajku, a potem w bułce, po czym smażymy na złocisty kolor.

Jak inaczej wykorzystać farsz z mięsa z rosołu?

Jeśli nie macie akurat składników na naleśniki, aby zrobić krokiety, powyższy farsz możecie też wykorzystać, nadziewając nim pyzy, pierogi, knedle czy sakiewki z ciasta francuskiego.