Jeśli często gotujecie rosół, to być może brakuje wam już pomysłów na pozostałe po nim mięso. Przychodzimy więc z pomocą i serwujemy pyszny, prosty i efektowny sposób na genialne danie. To genialny pomysł na wykorzystanie rosołowych składników.
Najlepszy sposób na mięso z rosołu
Gdy nie macie już pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, najlepszym wyjściem są szybkie krokiety, które genialnie smakują solo i jako dodatek do barszczu. Przygotowuje się je szybko, łatwo i z niewielu składników, za to finalny efekt zachwyca smakiem i wyglądem. Wystarczy usmażyć cienkie naleśniki z klasycznego ciasta, a następnie nafaszerować je rosołowym farszem, zapanierować w jajku oraz bułce i obsmażyć na oleju na złocisty kolor.
Jak zrobić farsz z mięsa z rosołu?
Oczywiście sercem dobrych krokietów jest smakowity farsz, dlatego gotowanego mięsa nie wystarczy tylko zawinąć w naleśnik, ale przede wszystkim dobrze doprawić. W tym celu niezbędna będzie podsmażona cebulka z czosnkiem dla lepszego smaku oraz odrobina rosołu, aby całość była wilgotna i kremowa.
Przepis na krokiety z mięsem z rosołu
Składniki:
- mięso z rosołu
- kilka łyżek rosołu
- 2 nieduże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulkę i czosnek obieramy, drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oleju. W tym czasie przebieramy mięso i usuwamy z niego wszystkie kostki i chrząstki. Następnie podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz kawałki mięsa przepuszczamy przez maszynkę lub lekko blendujemy razem z odrobiną rosołu. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zobacz także:
2. Z 2 jajek, wody gazowanej, mleka, mąki i szczypty soli miksujemy gładkie ciasto, a następnie smażymy z niego cienkie naleśniki. Każdy naleśnik nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i zawijamy w rulon.
3. Pozostałe 2 jajka mieszamy z solą i pieprzem, a w drugim naczyniu wysypujemy bułkę tartą. Każdego nafaszerowanego naleśnika panierujemy najpierw w jajku, a potem w bułce, po czym smażymy na złocisty kolor.
Jak inaczej wykorzystać farsz z mięsa z rosołu?
Jeśli nie macie akurat składników na naleśniki, aby zrobić krokiety, powyższy farsz możecie też wykorzystać, nadziewając nim pyzy, pierogi, knedle czy sakiewki z ciasta francuskiego.