Newsy

Popularna przekąska wycofywana ze sklepów. Zawiera toksyczne związki, które mogą zaszkodzić zdrowiu

GIS wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności. Koniecznie sprawdźcie czy nie macie w swojej kuchni tej przekąski. Zawarte w niej składniki, stanowią poważne zagrożenie dla waszego zdrowia.
Weronika Kępa
styczeń 25, 2021

Główny Inspektorat Sanitarny po raz kolejny apeluje do konsumentów. Tym razem sprawa dotyczy popularnego popcornu. W jednej partii produktu sprzedawanego między innymi w Auchan, stwierdzono bowiem niedopuszczalny poziom deoksyniwalenolu. 

„W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu w badanych próbkach produktu Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia (…). Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka” – czytamy w komunikacie GIS.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Wpływ deoksyniwalenolu na ludzki organizm

Okazuje się, że głównym źródłem deoksyniwalenolu są zboża – pszenica, jęczmień, owies oraz wspomniana już kukurydza. Toksyna występuje także w gryce i przetworzonej żywności pochodzenia roślinnego – mące, chlebie, makaronach czy piwie. 

Z racji, że składnik wykazuje dużą odporność na wysoką temperaturę, dodaje się go przede wszystkim do utrwalonej termicznie żywności.

Zatrucie deoksyniwalenolem jest bardzo groźne. W pierwszej kolejności prowadzi do utraty apetytu i braku uczucia głodu, następnie wywołuje silne biegunki oraz wymioty. 

Przy długotrwałym spożywaniu produktów zawierających toksynę, pojawiają się również problemy skórne oraz krwotoki w narządach wewnętrznych – jelitach, płucach, nerkach czy żołądku. Ostre zatrucie deoksyniwalenolem skutkuje śmiercią.

GIS wycofuje partię popcornu

Nic dziwnego, że GIS postanowił podjąć decyzję o wycofaniu produktów, w których poziom toksyny znacznie przewyższa ogólnie przyjęte normy. Przypominamy, że chodzi o produkt o nazwie Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia, znajdującego się w opakowaniach 100 g, 300 g, 500 g, 1 kg.

Felerna partia popcornu została oznaczona numerem 6447 XXXX, gdzie XXXX oznacza 4 dowolne cyfry. Na opakowaniach powinna widnieć data przydatności do spożycia – 09.2021 oraz 12.2021.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania powyższej partii produktów i prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

wycofany produkt popcorn
GIS

wycofany produkt popcorn
GIS

wycofany produkt popcorn
GIS

wycofany produkt popcorn
GIS

Komentarze
wazne
Newsy GIS ostrzega: w tych produktach znaleziono pałeczki salmonelli. Wyrzuć je do kosza
Jest nowe ostrzeżenie GIS w sprawie produktów, które zaszkodzą twojemu zdrowiu. Ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli spowodowało wycofanie niektórych suszonych kiełbas z ogólnie dostępnego obiegu.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Główny Inspektorat Sanitarny ponownie bije na alarm. Kontrole przeprowadzane przez jednostkę co jakiś czas wyłaniają na światło dziennie szereg produktowych nieprawidłowości. Jedzenie, które zostało zbadane i wycofane z obiegu to tym razem znana szerokiej rzeszy konsumentów suszona kiełbasa.  Pilne ostrzeżenie Produkty wycofane ze sprzedaży nie nadają się do użytkowania. GIS zazwyczaj ostrzega konsumentów w trybie pilnym. Jeśli mamy informację podaną do publicznej wiadomości oznacza to, że powinniśmy się do niej zastosować właściwie błyskawicznie. To sytuacja bez czasu do namysłu. Do nieprawidłowości związanych z pożywieniem może już dochodzić na etapie jego produkcji. Niedopilnowanie procedur, ale i wypadki losowe mogą zdarzyć się każdemu. O ile można dopuścić możliwość ich istnienia, o tyle te dotyczące jedzenia powinny nas poważnie zainteresować. Rodzaj bakterii Zdarza się, że produkty wycofywane z półek sklepowych niosą w sobie ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli, która jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Bakterie te są średniej wielkości, zwykle zaopatrzone w rzęski. Rezydują w komórkach zarażonego organizmu. Czynnikami chorobotwórczymi rodzaju Salmonella mogą być antygeny, znajdujące się w ścianie komórkowej. W Polsce Salmonella to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych. Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego. GIS alarmuje Główny Inspektor Sanitarny podał do publicznej wiadomości informację o dwóch rodzajach kiełbas suszonych, który zagrażają naszemu zdrowiu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe. Firma Salaisons na podstawie decyzji GIS zdecydowała się wycofać z z obrotu i od...

Przeczytaj
Łyżka Fiskars
Pixabay/GOV.pl
Zdrowie Używasz łyżek znanej firmy w kuchni? Lepiej się ich pozbądź. Zawierają bardzo groźne dla zdrowia substancje
Główny Inspektorat Sanitarny od lat nadzoruje działania mające na celu dobro publiczne obywateli. Zgodnie z ustawą podaje do powszechnej wiadomości informacje o produktach szkodliwych dla zdrowia. Tym razem na czarną listę trafiła łyżka kuchenna firmy Fiskars.
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

GOV informuje, GOV edukuje Nie zawsze możemy zdać sobie sprawę z niebezpieczeństwa, jakie kryje się w przedmiotach codziennego użytku. Nie zawsze też możemy taką wiedzę posiadać. Wady produkcyjne wychodzą w użytkowaniu danej rzeczy lub przy rutynowych kontrolach z zewnątrz. Jedną z jednostek powołanych do tego typu działań jest GOV, mający na uwadze zdrowie obywateli. W ciągu roku przeprowadza setki, jak nie tysiące, kontroli w zakładach produkcyjnych. Informując następnie na stronie o przebiegu swoich prac.  Aktualne ostrzeżenia Zdarza się, że firmy same zgłaszają usterki swoich produktów. Tak jak firma Fiskars. Nie dalej jak wczoraj opublikowano ostrzeżenie dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. Oficjalnie oświadczenie GOV w sprawie łyżki marki Fiskars informuje: “Wycofanie jednej partii łyżek z tworzywa sztucznego Fiskars Functional Form™ ze względu na migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych.” Główny Inspektor Sanitarny  o wadliwym produkcie został poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF). Firma  Fiskars Finland Oy Ab prowadzi już postępowanie, które ma na celu wycofanie produktu. Informacja trafiła do wiadomości publicznej. Tym razem od konsumentów odsunięto wskazany poniżej produkt,  ze względu na stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności mającej kontakt z produktem. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia człowieka. Aminy są grupą związków chemicznych powszechnie wykorzystywanych w produkcji pestycydów, wyrobów farmaceutycznych, materiałów wybuchowych, gumy, polimerów epoksydowych, czy tuszów. Wiele z nich ma udowodnione działanie rakotwórcze. Głównie dlatego są uznawane za...

Przeczytaj
Zakaz handlu
Adobe
Newsy GIS ostrzega. Rakotwórczy tlenek etylenu w produkcie, który kupisz w każdym sklepie
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu bardzo szkodliwego tlenku etylenu. Być może masz ten produkt w domu. Warto sprawdzić!
Aleksandra Jaworska
listopad 26, 2020

Stosowanie tlenku etylenu jako substancji w żywności jest zakazane na terenie całej Unii Europejskiej. GIS podał informacje o niektórych partiach sezamu, których należy się bezwzględnie wystrzegać. Sprawcy raka Badania pokazują, że ponad 700 000 zgonów rocznie na całym świecie następuje w wyniku nowotworów zawodowych. Różne substancje mogą niestety powodować raka. Dobrą wiadomością jest to, że raka wywołanego czynnikami rakotwórczymi w miejscu pracy można uniknąć. W ostatnich dziesięcioleciach przepisy bezpieczeństwa i wartości graniczne dla substancji rakotwórczych w miejscu pracy stały się coraz bardziej rygorystyczne. I dobrze! Odpowiednie rozwiązania w zakresie ochrony mogą pomóc w jego pokonaniu - nawet w sposób efektywny ekonomicznie. Substancje, które do raka przyczyniają się w sposób bezpośredni to m.in. benzen, tlenek etylenu, 1,3-butadien, akrylonitryl. Pomimo postępu technicznego, stosowanie niektórych rodzajów substancji rakotwórczych jest niezbędne w produkcji niektórych wyrobów. Niebezpieczny dla zdrowia Najnowsze odkrycia inspekcji sanitarnej dotyczą tlenku etylenu. G IS wykrył go w niektórych partiach sezamu, który tym samym postanowił wycofać z dalszego obrotu. Ostrzeżenie dotyczy wybranych produktów: Sezam biały łuskany bio 1 kg - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 500 g - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 250 g - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 250 g - Eko Alfabet, Ich 9-cio cyfrowe numery partii rozpoczynają się od cyfr "173” i są skonstruowane w następujący sposób: 173-xxxxxx.  Producentem jest Bio Planet S.A. Spółka poinformowała swoich odbiorców o nieprawidłowościach dotyczących feralnych partii.    

Przeczytaj
pilne
Newsy GIS bije na alarm. Masz w domu te jajka? Natychmiast wyrzuć je do kosza
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych ściółkowych sprzedawanych w supermarkecie Stokrotka. Okazuje się, że zarówno na powierzchni skorupek, jak i w samej treści produktu, znajdują się groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli.
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli w partii jaj ściółkowych. Produkt pochodzący z fermy w Radzanowie i dostarczony przez firmę Polskie Fermy, w ostatnich dniach można było kupić w supermarkecie Stokrotka. W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj (…) zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj – czytamy w komunikacie zamieszczonym w czwartek na stronie GIS. Pałeczki Salmonelli są bardzo groźne dla zdrowia Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten rodzaj bakterii. Można do nich zaliczyć między innymi gorączkę, silne bóle brzucha, biegunkę oraz wymioty.  Nawet jeśli objawy te ustąpią po kilku dniach, pałeczki Salmonelli pozostaną w organizmie jeszcze przez kilka miesięcy. Zakażenie różni się od zwykłego zatrucia również tym, że nieleczone może prowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych oraz dolegliwości stawowych. Felerne jajka można zwrócić Wszyscy klienci, którzy w ostatnich dniach zakupili produkt w Stokrotce, mogą dokonać jego zwrotu, nawet jeśli części jajek już brakuje. Przedtem należy jednak upewnić się, że to właśnie w wasze ręce trafiła felerna partia.  Jej numer to 21.12.2020.O8, termin przydatności do spożycia to 21.12.2020 z kolei kod na skorupkach powinien być następujący 2PL 14131317. Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu)...

Przeczytaj