Newsy

Popularna przekąska wycofywana ze sklepów. Zawiera toksyczne związki, które mogą zaszkodzić zdrowiu

GIS wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności. Koniecznie sprawdźcie czy nie macie w swojej kuchni tej przekąski. Zawarte w niej składniki, stanowią poważne zagrożenie dla waszego zdrowia.

Główny Inspektorat Sanitarny po raz kolejny apeluje do konsumentów. Tym razem sprawa dotyczy popularnego popcornu. W jednej partii produktu sprzedawanego między innymi w Auchan, stwierdzono bowiem niedopuszczalny poziom deoksyniwalenolu. 

„W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu w badanych próbkach produktu Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia (…). Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka” – czytamy w komunikacie GIS.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wpływ deoksyniwalenolu na ludzki organizm

Okazuje się, że głównym źródłem deoksyniwalenolu są zboża – pszenica, jęczmień, owies oraz wspomniana już kukurydza. Toksyna występuje także w gryce i przetworzonej żywności pochodzenia roślinnego – mące, chlebie, makaronach czy piwie. 

Z racji, że składnik wykazuje dużą odporność na wysoką temperaturę, dodaje się go przede wszystkim do utrwalonej termicznie żywności.

Zatrucie deoksyniwalenolem jest bardzo groźne. W pierwszej kolejności prowadzi do utraty apetytu i braku uczucia głodu, następnie wywołuje silne biegunki oraz wymioty. 

Przy długotrwałym spożywaniu produktów zawierających toksynę, pojawiają się również problemy skórne oraz krwotoki w narządach wewnętrznych – jelitach, płucach, nerkach czy żołądku. Ostre zatrucie deoksyniwalenolem skutkuje śmiercią.

GIS wycofuje partię popcornu

Nic dziwnego, że GIS postanowił podjąć decyzję o wycofaniu produktów, w których poziom toksyny znacznie przewyższa ogólnie przyjęte normy. Przypominamy, że chodzi o produkt o nazwie Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia, znajdującego się w opakowaniach 100 g, 300 g, 500 g, 1 kg.

Felerna partia popcornu została oznaczona numerem 6447 XXXX, gdzie XXXX oznacza 4 dowolne cyfry. Na opakowaniach powinna widnieć data przydatności do spożycia – 09.2021 oraz 12.2021.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania powyższej partii produktów i prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

wycofany produkt popcorn
GIS

wycofany produkt popcorn
GIS

wycofany produkt popcorn
GIS

wycofany produkt popcorn
GIS

wazne
Newsy
GIS ostrzega: w tych produktach znaleziono pałeczki salmonelli. Wyrzuć je do kosza
Jest nowe ostrzeżenie GIS w sprawie produktów, które zaszkodzą twojemu zdrowiu. Ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli spowodowało wycofanie niektórych suszonych kiełbas z ogólnie dostępnego obiegu.

Główny Inspektorat Sanitarny ponownie bije na alarm. Kontrole przeprowadzane przez jednostkę co jakiś czas wyłaniają na światło dziennie szereg produktowych nieprawidłowości. Jedzenie, które zostało zbadane i wycofane z obiegu to tym razem znana szerokiej rzeszy konsumentów suszona kiełbasa.  Pilne ostrzeżenie Produkty wycofane ze sprzedaży nie nadają się do użytkowania. GIS zazwyczaj ostrzega konsumentów w trybie pilnym. Jeśli mamy informację podaną do publicznej wiadomości oznacza to, że powinniśmy się do niej zastosować właściwie błyskawicznie. To sytuacja bez czasu do namysłu. Do nieprawidłowości związanych z pożywieniem może już dochodzić na etapie jego produkcji. Niedopilnowanie procedur, ale i wypadki losowe mogą zdarzyć się każdemu. O ile można dopuścić możliwość ich istnienia, o tyle te dotyczące jedzenia powinny nas poważnie zainteresować. Rodzaj bakterii Zdarza się, że produkty wycofywane z półek sklepowych niosą w sobie ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli, która jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Bakterie te są średniej wielkości, zwykle zaopatrzone w rzęski. Rezydują w komórkach zarażonego organizmu. Czynnikami chorobotwórczymi rodzaju Salmonella mogą być antygeny, znajdujące się w ścianie komórkowej. W Polsce Salmonella to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych. Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego. GIS alarmuje Główny Inspektor Sanitarny podał do publicznej wiadomości informację o dwóch rodzajach kiełbas suszonych, który zagrażają naszemu zdrowiu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe. Firma Salaisons na podstawie decyzji GIS zdecydowała się wycofać z z obrotu i od...

Popcorn
mycha/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Prosty trik, aby popcorn nie stracił świeżości. Znają go tylko nieliczni!
Popcorn jemy nie tylko w kinie. Szeroko dostępny w większości sklepów przysmak już dawno stał się popularną przekąską. Warto zrobić jednak popcorn samemu, na zapas!

Zwykle kupujemy gotowy popcorn w paczkach, podobnie jak chipsy czy różnego rodzaju prażynki. Inną opcją jest także popcorn do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Warto jednak zadać sobie nieco trudu i spróbować zrobić popcorn samemu, na patelni. Uwierzcie nam, to po pierwsze nic trudnego. Po drugie jest to tańsza opcja od dwóch pozostałych, a po trzecie, bez dużego wysiłku dostaniecie popcorn pachnący tak samo jak w kinie! Zaletą takiego rozwiązania będą większe walory zdrowotne tak przygotowanej kukurydzy. Szybki rzut oka  na opakowanie popcornu daje do myślenia. Nie oszukujmy się, to dość tłusty frykas. Smażąc ziarna kukurydzy na swojej patelni, możemy kontrolować poziom tłuszczu, a następnie dosolić i dosmakować go wedle własnego uznania. Co zrobić, gdy zostanie nam sporo niezjedzonego popcornu? Spokojnie, nic się nie zmarnuje! Świeżo przygotowaną kukurydzę warto ostudzić, a następnie po prostu zamrozić w plastikowym worku. Nasz popcorn nie straci zbyt wiele w smaku, a co najważniejsze – zachowa świeżość na bardzo długo. W ten sposób w zamrażarce zawsze będziemy mieli awaryjną przekąskę na każdą okazję! Źródło: mashed.com

Łyżka Fiskars
Pixabay/GOV.pl
Zdrowie
Używasz łyżek znanej firmy w kuchni? Lepiej się ich pozbądź. Zawierają bardzo groźne dla zdrowia substancje
Główny Inspektorat Sanitarny od lat nadzoruje działania mające na celu dobro publiczne obywateli. Zgodnie z ustawą podaje do powszechnej wiadomości informacje o produktach szkodliwych dla zdrowia. Tym razem na czarną listę trafiła łyżka kuchenna firmy Fiskars.

GOV informuje, GOV edukuje Nie zawsze możemy zdać sobie sprawę z niebezpieczeństwa, jakie kryje się w przedmiotach codziennego użytku. Nie zawsze też możemy taką wiedzę posiadać. Wady produkcyjne wychodzą w użytkowaniu danej rzeczy lub przy rutynowych kontrolach z zewnątrz. Jedną z jednostek powołanych do tego typu działań jest GOV, mający na uwadze zdrowie obywateli. W ciągu roku przeprowadza setki, jak nie tysiące, kontroli w zakładach produkcyjnych. Informując następnie na stronie o przebiegu swoich prac.  Aktualne ostrzeżenia Zdarza się, że firmy same zgłaszają usterki swoich produktów. Tak jak firma Fiskars. Nie dalej jak wczoraj opublikowano ostrzeżenie dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. Oficjalnie oświadczenie GOV w sprawie łyżki marki Fiskars informuje: “Wycofanie jednej partii łyżek z tworzywa sztucznego Fiskars Functional Form™ ze względu na migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych.” Główny Inspektor Sanitarny  o wadliwym produkcie został poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF). Firma  Fiskars Finland Oy Ab prowadzi już postępowanie, które ma na celu wycofanie produktu. Informacja trafiła do wiadomości publicznej. Tym razem od konsumentów odsunięto wskazany poniżej produkt,  ze względu na stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności mającej kontakt z produktem. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia człowieka. Aminy są grupą związków chemicznych powszechnie wykorzystywanych w produkcji pestycydów, wyrobów farmaceutycznych, materiałów wybuchowych, gumy, polimerów epoksydowych, czy tuszów. Wiele z nich ma udowodnione działanie rakotwórcze. Głównie dlatego są uznawane za...

Zakaz handlu
Adobe
Newsy
GIS ostrzega. Rakotwórczy tlenek etylenu w produkcie, który kupisz w każdym sklepie
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu bardzo szkodliwego tlenku etylenu. Być może masz ten produkt w domu. Warto sprawdzić!

Stosowanie tlenku etylenu jako substancji w żywności jest zakazane na terenie całej Unii Europejskiej. GIS podał informacje o niektórych partiach sezamu, których należy się bezwzględnie wystrzegać. Sprawcy raka Badania pokazują, że ponad 700 000 zgonów rocznie na całym świecie następuje w wyniku nowotworów zawodowych. Różne substancje mogą niestety powodować raka. Dobrą wiadomością jest to, że raka wywołanego czynnikami rakotwórczymi w miejscu pracy można uniknąć. W ostatnich dziesięcioleciach przepisy bezpieczeństwa i wartości graniczne dla substancji rakotwórczych w miejscu pracy stały się coraz bardziej rygorystyczne. I dobrze! Odpowiednie rozwiązania w zakresie ochrony mogą pomóc w jego pokonaniu - nawet w sposób efektywny ekonomicznie. Substancje, które do raka przyczyniają się w sposób bezpośredni to m.in. benzen, tlenek etylenu, 1,3-butadien, akrylonitryl. Pomimo postępu technicznego, stosowanie niektórych rodzajów substancji rakotwórczych jest niezbędne w produkcji niektórych wyrobów. Niebezpieczny dla zdrowia Najnowsze odkrycia inspekcji sanitarnej dotyczą tlenku etylenu. G IS wykrył go w niektórych partiach sezamu, który tym samym postanowił wycofać z dalszego obrotu. Ostrzeżenie dotyczy wybranych produktów: Sezam biały łuskany bio 1 kg - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 500 g - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 250 g - Bio Planet, Sezam biały łuskany bio 250 g - Eko Alfabet, Ich 9-cio cyfrowe numery partii rozpoczynają się od cyfr "173” i są skonstruowane w następujący sposób: 173-xxxxxx.  Producentem jest Bio Planet S.A. Spółka poinformowała swoich odbiorców o nieprawidłowościach dotyczących feralnych partii.