Gadżetem może nie niezbędnym, ale bardzo przydatnym w kuchni jest zdecydowanie opiekacz. Z jego pomocą można szybko zrobić pyszne, chrupiące kanapki na ciepło gdy tylko mamy ochotę. Mogą być z chleba tostowego lub zwykłego - nadadzą się nawet bardziej płaskie bułki. Takie kanapki będą w sam raz zawsze wtedy, gdy chcemy zjeść coś ciepłego i nie mamy czasu na długie przygotowania. 

Smaczne tosty to te, które są dobrze przypieczone i przyjemnie chrupią. Osiągniecie ten efekt dzięki jednemu sprytnemu trikowi. 

Jak zrobić podwójnie chrupiące tosty?

Dla tych, którzy przepadają za chrupiącymi kanapkami, mamy prostą sztuczkę. Następnym razem, gdy będziecie przygotowywać tosty, rozgrzejcie opiekacz i włóżcie do niego kromki chleba - jeszcze bez składników. Gdy się lekko przypieką z zewnątrz, połóżcie na szynkę, ser i inne wybrane produkty tak, jak zwykle. Ponownie włóżcie kanapki do opiekacza i zapieczcie. 

Dzięki temu zabiegowi tosty będą chrupać nie tylko z zewnątrz, ale i w środku. Wystarczy dosłownie chwila, by wyszły podwójnie chrupiące i pyszne. 

Zobacz także:

Z czym można zrobić tosty?

Raczej nikomu nie trzeba tłumaczyć tego, w jaki sposób robi się tosty - w końcu chyba nie ma nic prostszego. Ale kiedy znudzą się wam te klasyczne, z szynką i serem, wypróbujcie kilka innych pomysłów:

  • Tosty z pieczarkami - wystarczy wcześniej podsmażyć grzyby na patelni z cebulą, a potem położyć je na kanapki, posypać serem i zapiec. 
  • Tosty po włosku - z pomidorem, mozzarellą, pesto i bazylią. Posmarujcie kanapki pesto, połóżcie cienkie plastry sera mozzarella oraz pomidora i włóżcie do opiekacza. Przed podaniem połóżcie na nich kilka listków bazylii. 
  • Tosty z łososiem - na kanapkach kładziemy plastry wędzonego łososia, pokrojonego cienko ogórka oraz oliwki. Całość posypujemy koperkiem i zapiekamy. 
  • Tosty z awokado - wymieszajcie awokado z serem feta i szpinakiem. Powstałą pastą posmarujcie kanapki i włóżcie do gorącego opiekacza.