Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz zachwycają nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Oprócz tradycyjnych składników, skrywają w sobie dodatkowo żółty ser. Próbowaliście już smażyć je w ten sposób?

Ten mleczny produkty nadaje plackom rewelacyjnej tekstury oraz koloru. Są złote, cienkie i chrupiące, a przede wszystkim dzięki serowi stają się bardziej intensywne i konkretne w smaku. Będą jeszcze smaczniejsze, gdy zamiast zwykłej goudy czy sera zamojskiego zetrzecie na tarce do placków ser twardy, taki jak np. polski bursztyn czy rubin, czy cheddar lub parmezan.

Gotowe danie podajemy zazwyczaj w towarzystwie śmietany i posiekanego koperku. Jeśli macie ochotę na tę wyśmienitą potrawę, poniżej zdradzamy jak ją zrobić.

Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz – przepis

Aby wykonać placki ziemniaczane Ewy Wachowicz należy przygotować następujące składniki:

Zobacz także:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 10 dag startego żółtego sera
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • ok. 3 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)
  • olej

Przygotowanie:

  1. Z cebuli i czosnku usuńcie łupiny. Ziemniaki obierzcie ze skórki.
  2. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Ziemniaki zetrzyjcie na tarce. Warzywa wrzućcie do dużej miski.
  3. Jajko wbijcie do małej miseczki, roztrzepcie je, a następnie dodajcie do ziemniaków. Wsypcie mąkę, starty ser. Całość doprawcie solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszajcie.
  4. Olej rozgrzejcie na patelni. Łyżką nakładajcie masę. Placki smażcie z obu stron na piękny, złoty kolor.

Jeśli nie przepadacie za majerankiem, pomińcie go. Placki najlepiej smażyć na średnim ogniu. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że nie przypalą się i nie będą surowe w środku.

Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz – z czym je podać?

Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz rewelacyjnie smakują w połączeniu ze śmietanką i koperkiem. Niektórzy serwują je z dodatkiem wędzonego łososia oraz śmietankowego serka. Poza tym, jeśli macie ochotę, możecie polać je swoim ulubionym sosem. Placki ziemniaczane stanowią świetny pomysł na prosty w przygotowaniu obiad. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać je na kolację.