Oczyszczanie organizmu, czyli tak zwany detoks, to usuwanie zanieczyszczeń z krwi w wątrobie. Właśnie tam gromadzą się toksyny, które chcemy usunąć. Przy okazji organizm eliminuje toksyny z nerek, jelit, płuc, układu limfatycznego i skóry.
Chcąc skutecznie pozbyć się toksyn, poza spożywaniem produktów czy koktajli mających właściwości usuwające złogi, czasowo wyeliminujcie z jadłospisu także inne produkty. Podpowiadamy jakie.
Jeśli oczyszczacie organizm, odstawcie te 4 produkty
Jeśli zależy wam na pozbyciu się toksyn, nie dostarczajcie sobie w tym czasie innych produktów, których trawienie wymaga od organizmu dużego wysiłku, a w rezultacie ich przetwarzania gromadzą się kolejne toksyny, które trzeba usuwać.
Dlatego przechodząc na tzw. detoks zawsze zadbajcie o to, żeby podstawowe posiłki, które w tym czasie spożywacie, były oparte na lekkostrawnych warzywach i owocach, szczególnie wysokobłonnikowych jak marchew, brukselka, brokuły, szpinak, gruszki, banany, które dodatkowo wspierają perystaltykę jelit i przyspieszają przemianę materii.
Zobacz także:
Włączcie do jadłospisu kasze i rośliny strączkowe. Ale przede wszystkim czasowo wyeliminujcie te 4 produkty:
- Alkohol
- Mięso
- Kawę i herbatę
- Cukier
Jak przygotować idealny koktajl oczyszczający i ile czasu go pić?
Żeby dieta oczyszczająca działała, powinna trwać minimalnie 3-5 dni, a optymalnie 10-12 dni. W tym czasie możecie włączyć do diety produkty, które mają działanie oczyszczające, lub z wymienionych składników przygotowywać koktajle i pić je 1-2 razy dziennie:
- Awokado. Wspomaga wątrobę w detoksykacji z syntetycznych substancji chemicznych. Ułatwia przemianę materii wpływając na rozkład i trawienie białek, węglowodanów i tłuszczów
- Bazylia. Działa ochronnie na wątrobę, wspomaga wydalanie toksyn z wątroby i nerek, wzmacnia żołądek, hamuje rozwój pleśni, grzybów i drożdży
- Brokuły. Wspomagają system trawienny. Zawierają dużo antyoksydantów ułatwiających eliminację toksyn
- Buraki. Oczyszczają krew, wątrobę i nerki. Chronią wątrobę i system trawienny
- Cebula. Wspomaga rozkład i wydalanie toksyn poza organizm, w tym usuwanie metali ciężkich
- Cytryna i limonka. Wpływają ochronnie na wątrobę. Usprawniają eliminację substancji chemicznych z organizmu poprzez ich rozpuszczanie w wodzie. Dzięki temu mogą być łatwo wydalone
- Cynamon i imbir. Imbir wspomaga pracę wątroby, metabolizm i procesy trawienne oraz wypłukiwanie odpadów, a cynamon wspomaga przemianę materii, poprawia trawienie i reguluje pracę nerek
- Jarmuż. Kompleksowo wspiera detoksykację. Wzmacnia nerki, wątrobę i zwalcza bakterie
- Jabłka i gruszki. Duża ilość błonnika zawartego w owocach pobudza pracę jelit i wspomaga trawienie
Produktów, które sprzyjają detoksykacji jest na tyle dużo, że możecie przygotowywać z nich różne koktajle łącząc po 2 -3 produkty w zależności od smaków, które preferujecie.
Pamiętajcie jednak żeby koktajle przygotowywać w małych porcjach i wypijać je na bieżąco, a także o tym, żeby koktajle nie zastępowały wszystkich posiłków.
Oprócz nich przygotowujcie dania, oparte na lekkostrawnych składnikach, które pozwolą wam spożywać posiłki o innej konsystencji niż płynna i zawierające inne produkty np. kasze, rośliny strączkowe czy orzechy tak, aby całodzienne wyżywienie było maksymalnie różnorodne.
Źródło: Onet.pl. Medonet.pl, alkalicznystylżycia.com