W książkach kucharskich i sieci znajdziemy dziesiątki przepisów na cukiniowe przetwory, ale nie każdy z nich zachwyca wyrazistym smakiem i chrupkością. Sałatka siostry Anastazji wyróżnia się właśnie doskonałą konsystencją, gdyż warzywa z zalewy nawet po kilku miesiącach wciąż przyjemnie chrupią pod zębami. Zobaczcie, w czym tkwi jej sekret.
Jak zrobić sałatkę z cukinii? 1 składnik jest kluczowy
Aby osiągnąć taki efekt nie wolno zapominać o 1 składniku, który w zdarza się pomijać w niektórych recepturach. Chodzi o dodatek oleju, dzięki któremu przetwory dłużej zachowują trwałość i pozostają jędrne. Wiele osób wystrzega się tego składnika, tłumacząc się, że wówczas sałatka jest zbyt ciężka. Tymczasem to właśnie tłuszcz przedłuża przydatność warzyw w słoikach, dlatego nie powinniśmy go omijać (zwłaszcza, że do poniższego przepisu wystarczy użyć tylko kilku łyżek). Jeśli będziecie pamiętali o tym dodatku, sałatka z cukinii do słoików z pewnością wyjdzie genialnie. Musicie tylko trzymać się ścisłych proporcji.
Prosty przepis na sałatkę z cukinii Siostry Anastazji
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 65 ml octu
- 65 ml wody
- 65 ml oliwy z oliwek
- 60 g cukru
Przygotowanie:
1. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w dużą kostkę lub dość grube plasterki. Następnie wrzucamy kawałki cukinii do miski, solimy i odstawiamy na około 1,5 godziny, aby puściła sok.
2. W tym czasie przygotowujemy wszystkie inne składniki. Czosnek, cebulę i marchew obieramy i rozdrabniamy. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Zobacz także:
3. Teraz bierzemy się za zalewę, czyli mieszamy wodę, ocet, cukier i oliwę. Następnie odsączamy cukinię i przekładamy ją do miski z zalewą. Dorzucamy też inne pokrojone warzywa, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę na 30 minut.
4. Po tym czasie przekładamy sałatkę do czystych, wyparzonych słoików i wypełniamy je pozostałą zalewą. Następnie szczelnie zakręcamy wieczka i pasteryzujemy słoiki przez 20 minut.