W książkach kucharskich i sieci znajdziemy dziesiątki przepisów na cukiniowe przetwory, ale nie każdy z nich zachwyca wyrazistym smakiem i chrupkością. Sałatka siostry Anastazji wyróżnia się właśnie doskonałą konsystencją, gdyż warzywa z zalewy nawet po kilku miesiącach wciąż przyjemnie chrupią pod zębami. Zobaczcie, w czym tkwi jej sekret.

Jak zrobić sałatkę z cukinii? 1 składnik jest kluczowy

Aby osiągnąć taki efekt nie wolno zapominać o 1 składniku, który w zdarza się pomijać w niektórych recepturach. Chodzi o dodatek oleju, dzięki któremu przetwory dłużej zachowują trwałość i pozostają jędrne. Wiele osób wystrzega się tego składnika, tłumacząc się, że wówczas sałatka jest zbyt ciężka. Tymczasem to właśnie tłuszcz przedłuża przydatność warzyw w słoikach, dlatego nie powinniśmy go omijać (zwłaszcza, że do poniższego przepisu wystarczy użyć tylko kilku łyżek). Jeśli będziecie pamiętali o tym dodatku, sałatka z cukinii do słoików z pewnością wyjdzie genialnie. Musicie tylko trzymać się ścisłych proporcji.

Prosty przepis na sałatkę z cukinii Siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 65 ml octu
  • 65 ml wody
  • 65 ml oliwy z oliwek
  • 60 g cukru

Przygotowanie:

1. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w dużą kostkę lub dość grube plasterki. Następnie wrzucamy kawałki cukinii do miski, solimy i odstawiamy na około 1,5 godziny, aby puściła sok.

2. W tym czasie przygotowujemy wszystkie inne składniki. Czosnek, cebulę i marchew obieramy i rozdrabniamy. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Zobacz także:

3. Teraz bierzemy się za zalewę, czyli mieszamy wodę, ocet, cukier i oliwę. Następnie odsączamy cukinię i przekładamy ją do miski z zalewą. Dorzucamy też inne pokrojone warzywa, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę na 30 minut.

4. Po tym czasie przekładamy sałatkę do czystych, wyparzonych słoików i wypełniamy je pozostałą zalewą.  Następnie szczelnie zakręcamy wieczka i pasteryzujemy słoiki przez 20 minut.