Ostrzegamy – Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wykryciu bakterii Salmonelli w jednej partii sezamu łuskanego. Sprawdźcie szczegóły.

Ostrzeżenie GIS

Na stronie internetowej gov.pl Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie na temat zagrożenia wynikającego z obecności bakterii Salmonelii w partii sezamu łuskanego marki HELIO. Dotyczy ono partii produktu o numerze 65112 i dacie minimalnej trwałości 09.2022 r. Producentem sezamu łuskanego jest HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów, a podany na opakowaniach kraj pochodzenia to Nigeria.

GIS informuje także, że natychmiast po wykryciu Salmonelli w produkcie Sezam łuskany HELIO, firma natychmiast wycofała skażoną partię produktów, o czym poinformowała wszystkich swoich klientów:

Firma Helio S.A. dokłada wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży.

Zaleca się, by osoby które kupiły wycofaną partię sezamu łuskanego nie spożywały go. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie wykrycia Salmonelli w produkcie marki HELIO.

Zobacz także:

Poniżej prezentujemy zdjęcia wycofanego sezamu łuskanego 200 g marki HELIO. Na dole opakowania znajduje się informacja o partii produktu i dacie minimalnej trwałości - sprawdźcie, czy u was wygląda tak samo. Jeżeli tak, to natychmiast wyrzućcie ten produkt.