pilne
Newsy

Ostrzeżenie GIS! Bakterie Salmonelli wykryte w popularnym produkcie

Jeżeli macie ten produkt w swojej kuchni, natychmiast go wyrzućcie. Spożycie może się skończyć ciężkim zatruciem.

Ostrzegamy – Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wykryciu bakterii Salmonelli w jednej partii sezamu łuskanego. Sprawdźcie szczegóły.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ostrzeżenie GIS

Na stronie internetowej gov.pl Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie na temat zagrożenia wynikającego z obecności bakterii Salmonelii w partii sezamu łuskanego marki HELIO. Dotyczy ono partii produktu o numerze 65112 i dacie minimalnej trwałości 09.2022 r. Producentem sezamu łuskanego jest HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów, a podany na opakowaniach kraj pochodzenia to Nigeria.

GIS informuje także, że natychmiast po wykryciu Salmonelli w produkcie Sezam łuskany HELIO, firma natychmiast wycofała skażoną partię produktów, o czym poinformowała wszystkich swoich klientów:

Firma Helio S.A. dokłada wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży.

Zobacz także
Uprawa truskawek na balkonie skończyła się tragedią. Interweniowali strażacy

Uprawa truskawek na balkonie skończyła się tragedią. Interweniowali strażacy

21-latka zmarła po zażyciu tabletek odchudzających: „Ugotowała się od środka”. Handlarz skazany

21-latka zmarła po zażyciu tabletek odchudzających: „Ugotowała się od środka”. Handlarz skazany

Zaleca się, by osoby które kupiły wycofaną partię sezamu łuskanego nie spożywały go. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie wykrycia Salmonelli w produkcie marki HELIO.

Poniżej prezentujemy zdjęcia wycofanego sezamu łuskanego 200 g marki HELIO. Na dole opakowania znajduje się informacja o partii produktu i dacie minimalnej trwałości - sprawdźcie, czy u was wygląda tak samo. Jeżeli tak, to natychmiast wyrzućcie ten produkt. 

Ostrzeżenie GIS. Bakterie Salmonelli wykryte w popularnym produkcie
gov.pl

Ostrzeżenie GIS. Bakterie Salmonelli wykryte w popularnym produkcie
gov.pl

Ostrzeżenie GIS. Bakterie Salmonelli wykryte w popularnym produkcie
gov.pl

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularny dodatek do ciast. Nie używajcie go
Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie na temat wycofania niektórych partii popularnej ozdoby do ciast. Macie ją w domu?

GIS wycofał 3 partie popularnej posypki do wypieków. Jak sprawdzić, czy posiadacie wadliwą partię?  GIS wycofuje bezglutenowy dodatek do ciast Główny Inspektorat Sanitarny postanowił wycofać 3 partie produktu o nazwie: Posypka dekoracyjna Czekoladowe Serca Bezglutenowa BIO 35 g marki BIO VEGAN. Badacze wykryli w produkcie gluten, chociaż producent zapewniał o jego braku, co jest szczególnie ważne dla osób uczulonych na ten składnik.  19 kwietnia 2019 dystrybutor rozpoczął wycofywanie produktu ze sklepów oraz wydał oświadczenie o zagrożeniu niepożądanych reakcji po zjedzeniu glutenu u osób, które posiadają medyczne przeciwskazania do jego spożywania. GIS monitoruje i kontroluje cały proces wycofywania posypki do ciast z obiegu.  Gluten wykryto w partiach o numerach: 190109101 o dacie minimalnej trwałości do 30.11.2021 190124301 o dacie minimalnej trwałości do 31.01.2022 200054901 o dacie minimalnej trwałości do 31.05.2022 Jeśli posiadacie którąś z nich w domu, a jesteście uczuleni na gluten – pozbądźcie się ich i powiadomcie producenta!  Czytaj też: GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą GIS wycofuje te parówki z Lidla. Są pełne groźnych bakterii GIS wycofuje znane suplementy diety. Produkt może być skażony salmonellą

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: Wykryto bakterie Salmonelli w sezamie z Lidla. Natychmiast wyrzućcie ten produkt
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii opakowań z białym sezamem. Okazuje się, że wykryto w nich bakterie Salmonelli. Sprawdźcie, jakie działania podjęto w tej sprawie.

W najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu bakterii Salmonelli w partii białego sezamu. Poznajcie szczegóły na temat tego produktu oraz zalecenia dla konsumentów.  Bakterie Salmonelli w sezamie białym Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku zbadania próbki nasion sezamu w ramach rutynowej kontroli, wykryto bakterie Salmonella spp. GIS ostrzega, że spożycie sezamu z zanieczyszczonej partii, zwłaszcza bez obróbki termicznej, może wywołać zatrucie pokarmowe. Poniżej podajemy szczegóły wycofanego produktu: Nazwa produktu: Nasiona białego sezamu, łuskane. VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled, 50 g Numer partii: L22 164 1 Data minimalnej trwałości: 08/2023 Podmiot wprowadzający na rynek: LIDL Stiftung & KG, Stiftsbergstraße 1, 74172 Neckarsulm, Niemcy Wyprodukowano w: Polska Kraj pochodzenia nasion: spoza UE. Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów Według informacji opublikowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny, podmiot odpowiedzialny za dystrybucję wymienionego wyżej produktu podjął już działania mające na celu wycofanie go ze sprzedaży. Ponadto, na stronie internetowej producenta pojawi się informacja na ten temat, a osoby, które zakupiły opakowanie sezamu z wycofanej partii, będą mogły zwrócić ten produkt do sklepu bez paragonu. Zaleca się, by klienci, którzy zakupili produkt „Nasiona białego sezamu, łuskane. VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled, 50 g” nie spożywali go.  Objawy zakażenia Salmonellą Bakterie Salmonelli wywołują u ludzi najczęściej choroby układu pokarmowego. Zwykle jest to ostre zatrucie pokarmowe, choć może dojść także do bardziej poważnych powikłań, takich jak zakażenie ogólnoustrojowe.  Do najczęstszych objawów zakażenia Salmonellą należą: nudności bóle...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny makaron. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie
Kupiliście ostatnio makaron tej marki? Koniecznie sprawdźcie, czy nie chodzi o partię skażoną 2-chloroetanolem.

Główny Inspektorat Sanitarny wystosował właśnie kolejne ostrzeżenie dotyczące skażonej żywności. Tym razem wycofał partię makaronu penne marki Pasta Natura, 250 g, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje popularny makaron Firma Pasta Natura Srl wraz z dystrybutorem w Polsce - Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, wycofuje następujący produkt, który trafił na polski rynek: Nazwa produktu: MAKARON (KUKURYDZIANY Z KURKUMĄ I PIEPRZEM) PENNE BEZGLUTENOWY BIO 250 g - PASTA NATURA. Numer partii / Data minimalnej trwałości: 16.02.2024. Rzućcie okiem na zdjęcie produktu i koniecznie sprawdźcie, czy przypadkiem nie włożyliście go niedawno do sklepowego koszyka: Dlaczego wycofano makaron? Makaron został wycofany, ponieważ przy jego produkcji użyto składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem. 2-chloroetanol jest substancją pochodną tlenku etylenu i jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona – informuje GIS. 2-chloroetanol to bezbarwna ciecz, która ma przyjemny zapach eteru. Jest substancją sklasyfikowaną jako wyjątkowo niebezpieczna w Stanach Zjednoczonych i podlega surowym wymogom sprawozdawczym przez zakłady, które produkują, przechowują lub używają jej w znacznych ilościach. Skażony makaron jest obecnie wycofywany ze wszystkich sklepów, do których go dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio ekologiczny makaron kukurydziany z kurkumą i pieprzem marki Pasta Natura, koniecznie sprawdźcie, czy chodzi o produkt wskazany w komunikacie. Spożycie takiego makaronu może być niebezpieczne dla zdrowia i w przypadku posiadania takiego produktu w kuchni, należy jak najszybciej zwrócić go do sklepu lub wyrzucić do kosza....

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sprzedaży partię popularnego produktu. Polacy się nim zajadają
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu popularnego produktu spożywczego. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swoim domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące produktu skażonego salmonellą. Chodzi o popularną chałwę z pistacjami marki Koska. Sprawdźcie o jaką konkretnie partię chodzi i zwróćcie ją do sklepu. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia pałeczkami salmonelli. GIS wycofuje popularną chałwę Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu smakołyk, który często kupuje wielu Polaków. W oficjalnym komunikacie GIS-u podano szczegółowe informacje dotyczące skażonego produktu. Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442 Numer partii: 212-300F/20 Najlepiej spożyć przed 26.10.2022 Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507 Kraj pochodzenia: Turcja Zdjęcie produktu: Chałwa została wycofana ze sklepów Po opublikowaniu przez GIS informacji na temat skażonej chałwy, produkt natychmiast został wycofany ze wszystkich sklepów, do których go dostarczono. Jeśli macie w swoim domu chałwę od tego producenta, dobrze się przyjrzyjcie jej opakowaniu i sprawdźcie czy nie jest to przypadkiem chałwa z partii wskazanej w komunikacie GIS-u. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia salmonellą. Najlepiej więc zwróćcie ją do sklepu lub wyrzućcie ją do kosza. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie produktu skażonego bakteriami salmonelli może doprowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach: Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą...