Odcedzacie makaron w durszlaku? To strata czasu. Ten sposób jest o niebo lepszy i łatwiejszy
Trudno wyobrazić sobie codzienną kuchnię bez makaronu. Stanowi bazę do dań mięsnych, sprawdza się do zup oraz wymyślnych sałatek służących jako przekąski.
Dobrze ugotowany makaron jest al dente. Ani za twardy, ani zbyt kleisty. Po ugotowaniu należy go dobrze odcedzić. Jak zrobić to skutecznie, nie robiąc bałaganu w kuchni?
Odmiany makaronu
Odmian makaronu jest tyle, ile pomysłów na jego podanie. Przezroczyste, ryżowe nitki wybieracie do pad thaia, makaron ramen do rozgrzewającego tantanmenu, a z pszennego spaghetti przygotowujecie apetyczną carbonarę.
Wyobraźnia z użyciem makaronu nie zna granic, podobnie jak apetyt na parmezan, którym obficie posypuje się ulubione, włoskie klasyki. Na samą myśl, człowiek oblizuje się w myślach! Makaron smakuje solo i w towarzystwie.
Makaron jako popularny półprodukt
Przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić, najczęściej gotując w osolonej wodzie.
Wyjątek stanowią makarony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwą makaronów chińskich, które można spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej. Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron, powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach.
Makaron w codziennej diecie
Ze względu na dużą zawartość skrobi oraz powszechne spożycie, makarony - podobnie jak inne produkty zbożowe, są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. Makaron jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej.
Jak odcedzić makaron nie mając durszlaka?
Z ryżem i z ziemniakami nie będziecie mieli takiego problemu. Właśnie odcedzanie makaronu może być pewnym wyzwaniem, jeśli nie ma się pod ręką durszlaka. Ryż zostanie w torebce, ziemniaki są znacznie większe. A jak będzie z makaronem?
Sposobów na zastąpienie durszlaka jest...