Makaron z Biedronki
Pixabay/Peggy und Marco Lachman-Anke
Newsy

Okropne odkrycie w makaronie z Biedronki. Odbiera apetyt

Klientka jednego ze sklepów sieci Biedronka dokonała makabrycznego odkrycia. Makaron wrzucony do wody ukazał jej oczom nadprogramową zawartość - robaka!

 

O tym jak jak zaskakująca może być zawartość produktów spożywczych z supermarketów przekonał się jeden z mieszkańców Świdnika. Nietypowy makaron, który na pierwszy rzut oka wydawał się całkiem zwyczajny - krył w sobie więcej niż tylko zawartość spożywczą.

Makaron z “niespodzianką”

Makarony GustoBello to marka artykułów smakiem inspirowana aromatyczną kuchnią włoską. Firma od początku zaopatruje sieć sklepów Biedronka w produkty spożywcze: makarony, sery, ciasteczka, pesto. To marka, która cieszy się konsumenckim powodzeniem.

Nie wszystko da się jednak przewidzieć, a wpadki na linii produkcyjnej są faktem w wielu branżach. Do podobnej wpadki doszło z pewnością przy produkcji feralnej paczki makaronu. Jesteśmy ciekawi miny wspomnianego klienta ze Świdnika, którego oczom ukazał się karaluch! Pytanie do czytelników, mieliście podobne sytuacje?

Karaluch w makaronie z Biedronki
Spotted Lublin

 

Źródło: Spotted Lublin

Zdjęcie: Pixabay/Peggy und Marco Lachmann-Anke

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Durszlak, odcedzanie makaronu
Pexels/cottonbro
Newsy
Odcedzacie makaron w durszlaku? To strata czasu. Ten sposób jest o niebo lepszy i łatwiejszy 
Trudno wyobrazić sobie codzienną kuchnię bez makaronu. Stanowi bazę do dań mięsnych, sprawdza się do zup oraz wymyślnych sałatek służących jako przekąski.

Dobrze ugotowany makaron jest al dente. Ani za twardy, ani zbyt kleisty. Po ugotowaniu należy go dobrze odcedzić. Jak zrobić to skutecznie, nie robiąc bałaganu w kuchni? Odmiany makaronu Odmian makaronu jest tyle, ile pomysłów na jego podanie. Przezroczyste, ryżowe nitki wybieracie do pad thaia, makaron ramen do rozgrzewającego tantanmenu, a z pszennego spaghetti przygotowujecie apetyczną carbonarę.  Wyobraźnia z użyciem makaronu nie zna granic, podobnie jak apetyt na parmezan, którym obficie posypuje się ulubione, włoskie klasyki. Na samą myśl, człowiek oblizuje się w myślach! Makaron smakuje solo i w towarzystwie.  Makaron jako popularny półprodukt Przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić, najczęściej gotując w osolonej wodzie. Wyjątek stanowią makarony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwą makaronów chińskich, które można spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej. Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron, powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Makaron w codziennej diecie Ze względu na dużą zawartość skrobi oraz powszechne spożycie, makarony - podobnie jak inne produkty zbożowe, są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. Makaron jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej. Jak odcedzić makaron nie mając durszlaka? Z ryżem i z ziemniakami nie będziecie mieli takiego problemu. Właśnie odcedzanie makaronu może być pewnym wyzwaniem, jeśli nie ma się pod ręką durszlaka. Ryż zostanie w torebce, ziemniaki są znacznie większe. A jak będzie z makaronem? Sposobów na zastąpienie durszlaka jest...

Ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego. Kupicie go w Biedronce i Lidlu
AdobeStock
Newsy
Ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego. Kupicie go w Biedronce i Lidlu
Koniecznie musicie wypróbować! To produkt, który warto kupić i lepiej poznać.

Powszechnie wiadomo, że makaron nie jest zbyt dietetycznym produktem. Jest on dość mocno kaloryczny, zrobiony jest z białej mąki, która szybko podnosi poziom cukru we krwi. Nie nadaje się zbyt dobrze dla cukrzyków. Są sposoby na zmniejszenie kaloryczności tradycyjnego makaronu oraz jest wiele metod na poprawienie jego pożywności. Głównie opiera się to na zmianie dodatków do makaronu . Zamiast śmietany można stosować sos pomidorowy, zamiast boczku dodać niskokalorycznego kurczaka. Zdrowszy, lepszy makaron Ta porada jest jednak zupełnie inna. Prezentujemy wam makaron, którego być może nie znacie. Chodzi o makaron ze strączków. Na rynku występuje kilka rodzajów takiego makaronu: Makaron z groszku (najczęściej zielony) Makaron z soczewicy (najczęściej czerwony, ale też żółty lub czarny) Makaron z ciecierzycy Choć produkt ten brzmi dość egzotycznie, makarony z roślin strączkowych dostaniecie łatwo w większości sklepów. Są dostępne na przykład w Biedronce i Lidlu. Zalety makaronów z roślin strączkowych Makarony ze strączków są o wiele bardziej pożywne niż te ze zbóż. Zawierają też więcej białka i błonnika, który wspomaga trawienie. Oprócz tego w makaronach z roślin strączkowych znajdziecie też minerały: Żelazo Potas Wapń Makarony z roślin strączkowych biją na głowę zwykły makaron pszenny pod praktycznie każdym względem. Makaron ze strączków jest dodatkowo bardzo praktyczny. Jest gotowy praktycznie w 5 minut. Na opakowaniu możecie znaleźć nawet informacje, ze gotuje się go od 3 do 5 minut. Najlepiej gotować ten makaron trochę krócej, by pozostawał al dente. Makarony z roślin strączkowych mają też o wiele niższy Indeks Glikemiczny niż zwykle makarony z mąki zbożowej. Mogą je jeść...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS alarmuje: w partii makaronów dużego producenta wykryto mikotoskyny. Macie je na półkach?
Lubicie makarony? Lepiej sprawdźcie dokładnie, jakie macie zapasy w swoich kuchennych półkach. GIS nakazał wycofanie ze sprzedaży dużą partię makaronów zawierających groźną substancję.

Ryż, kasze, cukry, szeroko pojęte produkty sypkie i makarony – słusznie przyjęło się uważać, że tego rodzaju żywność należy do najtrwalszych . Wskazują na to oczywiście także i terminy przydatnośc i do spożycia na ich opakowaniach. W przeciwieństwie do produktów świeżych rzadko zdarza się, by sanepidy wycofywały ze sprzedaży taką właśnie żywność. Pech jednak chciał, że w sporej partii makaronów znanego producenta Główny Inspektorat Sanitarny dopatrzył się niedopuszczalnej dozy groźnych dla człowieka toksyn. Co wykryto w sporej partii makaronu? A konkretnie chodzi o mikotoksynę o nazwie deoksyniwalenol, wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka, jak poinformował na rządowych stronach GIS. W jakim produkcie inspektorzy sanitarni dopatrzyli się groźnych dla ludzi substancji? Lepiej dokładnie wczytajcie się w poniższe informacje, bo tym razem sprawa dotyczy producenta makaronów o mocnej pozycji na naszym rynku. Sama substancja została wykryta w jednej partii makaronów firmy Makarony Polskie S.A. Z kolei w innych partiach makaronów, które są wycofywane z rynku, stwierdzono użycie składnika z mikotoksynami w składzie w procesie produkcji. Nazwa i adres firmy: Makarony Polskie S.A. ul. Podkarpacka 15a, 35-082 Nazwy wycofywanych produktów, numery partii i data minimalnej trwałości: Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g, 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1, 25.03.2024 Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g, 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1, 25.03.2024 Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g, 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1, 25.03.2024 Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g, 25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1,...

Makaron ryżowy czy pszenny
jiri hera, la_vanda/Adobe Stock
Triki kulinarne
Makaron ryżowy czy zwykły? Który jest bardziej zdrowy i pożywny?
Na rynku pojawiają się coraz to ciekawsze produkty. Są wśród nich różnego rodzaju makarony. Czy nietypowy makaron ryżowy jest lepszy niż ten tradycyjny, pszenny? Sprawdźmy to.

Ślady najstarszego makaronu na świecie prowadzą do Chin. To tam właśnie archeolodzy znaleźli szczątki tego mącznego dania sprzed 4 tysięcy lat! W Państwie Środka nie tylko od tysiącleci jedzą już różnego rodzaju kluseczki, ale także używają do nich różnego rodzaju mąk. Moda na makarony inne niż pszenne wzięła się właśnie z kuchni azjatyckiej. Makarony sojowe,  makarony ryżowe – wszystko to przybyło do nas właśnie z Dalekiego Wschodu. Jeżeli lubicie eksperymenty, być może mieliście już możliwość skosztowania tych specjałów. Przed  ewentualną pierwszą degustacją warto dowiedzieć się czy makaron ryżowe jest odpowiedni dla naszego organizmu i jak wypada jego porównanie z makaronem pszennym . Blaski i cienie makaronów Makaron ryżowy wytwarzany jest z ryżu pozbawionego łupin, a więc z tak zwanego ryżu białego. Zabieg łuskania ryżu powoduje, że w znaczny sposób pozbawia się ziaren cennych wartości odżywczych. Niestety na naszym rynku ze świecą szukać możemy makaronów z ryżu pełnoziarnistego. Taki typ makaronu nazywany jest także makaronem z brązowego ryżu lub makaronem ryżowym tapioka. Zwolennicy zdrowej diety łatwo znajdą za to na półkach sklepowych pszenny makaron pełnoziarnisty . Jego smak jest co prawda nieco inny od tego zwykłego, ale to temat na inną dyskusję. Mąka pszenna z zachowanymi otrębami zawiera znacznie dużo więcej mikroelementów, niż ta wielokrotnie pytlowana (przesiewana z otrębów). Ponadto makaron pszenny możemy znaleźć pod wieloma różnymi postaciami – od nitek, przez rurki, aż po różnego rodzaju gniazdka. Z kolei wybór makaronu ryżowego ogranicza się do dwóch postaci – cienkich i grubszych nitek. Pierwsze lepiej sprawdzą się w zupie, a te drugie w różnego rodzaju...