Ci z was, którzy w tym roku wybrali się na urlop nad morzem albo nad jeziorem, z pewnością mieli już okazję zjeść smażoną rybę. To praktycznie pozycja obowiązkowa na wakacjach. Smak tego dania zależy przede wszystkim od jakości i świeżości ryby, ale to nie wszystko.

Ważna jest także panierka, ponieważ nie można jej zrobić „z byle czego”. Nawet najsmaczniejsza ryba wiele straci, gdy otacza ją sucha panierka, na której można połamać zęby.

Jak uniknąć takiej katastrofy? Wystarczy zrobić to danie inaczej i zamiast bułki tartej wykorzystać… ciasto naleśnikowe. Nie może być jednak dokładnie takie samo, jak na naleśniki, tylko ciut gęstsze. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować. Dzięki niemu ryba zachowa odpowiedni stopień soczystości.

Zobacz także:

Jak zrobić rybę w cieście naleśnikowym?

Składniki:

  • Pół szklanki mleka 3,2%

  • Pół szklanki mąki pszennej 

  • 1 jajko

  • 2 łyżki oleju

  • około 5 filetów rybnych, np. z morszczuka, mintaja czy dorsza 

  • pół łyżeczki rozmarynu (opcjonalnie)

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie mąkę. Dodajcie tłuste mleko, jajka oraz przyprawy. 

  2. Wszystko zmiksujcie za pomocą miksera albo trzepaczki. Ciasto powinno być gęste (gęstsze niż tradycyjne na naleśniki).

  3. Rozgrzejcie na patelni około 2 łyżki oleju. 

  4. Filety rybne pokrójcie na mniejsze części. Każdą z nich zanurzcie w cieście i od razu przełóżcie na patelnię. Smażcie na średnim ogniu z obu stron do momentu, aż panierka się zrumieni.

  5. Gotową rybę odłóżcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu ze smażenia. Smacznego!

Ciasto naleśnikowe do ryby - wskazówki

Powyższy przepis na ciasto naleśnikowe to podstawowa receptura, która będzie smakować większości z was. Jeżeli jednak nie boicie się eksperymentować w kuchni, śmiało możecie dodać do ciasta inne przyprawy, niż tylko sól i pieprz.

Fantastycznie sprawdzą się tutaj suszone zioła - jak choćby bazylia, rozmaryn, zioła prowansalskie, a nawet koperek. Możecie spróbować też zamienić pieprz czarny na ziołowy albo cytrynowy. Z kolei miłośnicy ostrych smaków docenią smak ryby w cieście naleśnikowym z dodatkiem szczypty chili.