witamina D i koronawirus
Adobe Stock
Newsy

Niepokojące doniesienia: niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem

Witamina D odgrywa ogromną rolę w organizmie każdego człowieka. Jest ona bowiem odpowiedzialna nie tylko za odporność. Jak się okazuje, jej suplementacja może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Witamina D ma wiele cennych właściwości

Nie od dziś wiadomo, że witamina D pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Utrzymywanie jej na odpowiednim poziomie zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, anemii oraz cukrzycy. Witamina ta jest również odpowiedzialna za wchłanianie fosforu i wapnia, a co za tym idzie, za prawidłowe kształtowanie się kości na etapie dorastania czy ich ochronę w podeszłym wieku. Na tym jednak nie koniec.

Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie ma ogromne znaczenie dla odporności. Dlatego też eksperci zalecają jej suplementację, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się podatność na wszelkie infekcje. 

Niestety, jej niemal niezastąpione źródło stanowi słońce, którego w Polsce jest jak na lekarstwo. Bowiem słoneczne miesiące w każdym roku można policzyć na palcach jednej ręki. Dlatego też szacuje się, że aż 80 – 90 proc. Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy.

Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zakażenia COVID-19

Okazuje się, że taki stan rzeczy ma ogromne znaczenie również w przypadku koronawirusa. Na przestrzeni ostatnich miesięcy udowodniono bowiem, że pacjenci, którzy uzyskali dodatni wynik testu na COVID-19 w większości zmagali się również ze znacznymi niedoborami witaminy D. Osoby, u których poziom tejże był w normie o wiele rzadziej lądowali na szpitalnych oddziałach zakaźnych.

Niedobór witaminy D bardzo często notuje się również u osób zmagających się z otyłością, bądź cukrzycą. Jej niski poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zapalenia płuc i innych wirusowych infekcji dotyczących górnych dróg oddechowych.

Skonsultuj suplementacje z lekarzem

Jak podają polskie portale, suplementacja witaminy D w czasie choroby na COVID-19 zapobiegało pogorszeniu stanu zdrowia pacjentów. Należy jednak pamiętać, żeby nie leczyć się nią samodzielnie w domu. Bowiem związek ten można bardzo łatwo przedawkować. Witamina spożywana w nadmiarze może prowadzić między innymi do utraty apetytu, nudności, osłabienia i otępienia.

objawy niedoboru witaminy d
Adobe Stock
Newsy
Macie te objawy? To znak, że brakuje wam bardzo ważnej witaminy
Jedną z najcenniejszych witamin, które każdy z was powinien regularnie dostarczać do swojego organizmu z pewnością jest witamina D, zwana również witaminą słońca. Objawy jej niedoboru możecie zaobserwować głównie jesienią i zimą. Zaliczają się do nich między innymi bóle mięśni.

Witamina D przede wszystkim stanowi podstawę mocnych kości i zębów. Jej regularne suplementowanie może zapobiec cukrzycy, przeziębieniu oraz depresji. Jest ona również bardzo cenna dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy, ale również chorujących na astmę i zmagających się z alergiami. Z racji, że głównym źródłem witaminy D jest słońce, na jej niedobór jesteście narażeni szczególnie jesienią i zimą, kiedy na zewnątrz jest szaro, buro i szybko robi się ciemno. Wtedy wasz organizm zaczyna wysyłać sygnały. Jeśli zaobserwowaliście u siebie którykolwiek z nich koniecznie rozpocznijcie suplementację witaminy D. Bóle mięśni a niedobór witaminy D Witamina D jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Jej niedobór może więc wywoływać dokuczliwe bóle. Bowiem deficyt powoduje zmniejszanie się masy mięśniowej i wolniejszą regenerację. Bóle kości Nie od dziś wiadomo, że witamina D jest odpowiedzialna za mocne kości. Jej niedobór może sprawić, że wasz organizm przestanie wchłaniać wapń do kości, a co za tym idzie staną się one słabe i obolałe. Niestety, deficyt może również zwiększyć ryzyko różnych złamań. Nadmierna potliwość Choć może wydawać się to dziwne, niedobór witaminy D wywołuje nadmierną potliwość skóry głowy. Problem może pojawić się nawet u noworodków. W takiej sytuacji należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Częste infekcje Niedobór witaminy D odbija się również na funkcjonowaniu waszego układu odpornościowego. Deficyt może więc sprawić, że będziecie chorować o wiele częściej niż zazwyczaj, a co za tym idzie będziecie również czuli się ciągle osłabieni i zmęczeni. Stany depresyjne Odpowiedni poziom witaminy D...

witamina D i koronawirus
Adobe Stock
Newsy
Nawet niewielki niedobór tej witaminy grozi depresją. Wiemy, jak temu zaradzić. Zacznijcie jeść tę rzecz
Według ekspertów, zbyt niski poziom witaminy D w organizmie może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Niestety, szacuje się, że aż 90 proc. Polaków zmaga się z jej niedoborem.

Jedną z najcenniejszych witamin, które każdy z was powinien regularnie dostarczać do swojego organizmu, jest witamina D, zwana również witaminą słońca. Jej niedobór możecie zaobserwować głównie jesienią i zimą. To właśnie wtedy za oknem bardzo szybko robi się ciemno, dni są krótkie, szare i ponure, a wasz organizm zaczyna wysyłać niepokojące sygnały. Objawy niedoboru witaminy D Niedobór witaminy D może objawiać się między innymi poprzez bóle mięśni i kości, ale również nadmierną potliwość skóry głowy. Eksperci twierdzą, że zbyt niski poziom witaminy D może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Dlatego tak ważne jest, by włączyć do swojej diety produkty, które ją zawierają. Postanowiliśmy stworzyć ich listę. Ryby Choć ryby nie zawierają takich ilości witaminy D jak słońce, ich jedzenie z pewnością pomoże wam się pozbyć objawów jej niedoboru. Włączcie więc do swojej diety między innymi sardynki, śledzie, makrele, dorsza, łososia czy węgorza. Starajcie się spożywać je jak najczęściej, nawet kilka razy w tygodniu.  Żółtka jaj Na szczęście dla osób, które z różnych powodów nie jedzą ryb, niedobór witaminy D można uzupełnić również poprzez spożywanie dużych ilości jajek, a w szczególności żółtek. Kury chowane na wolnym wybiegu i karmione paszą bogatą w tę witaminę, znoszą naprawdę bardzo zdrowe jajka. Warto po nie sięgnąć. Grzyby Duże ilości witaminy D zawierają także grzyby. Bynajmniej nie te świeżo zebrane w lesie. Okazuje się bowiem, że ich cenne źródło stanowią dostępne przez cały rok pieczarki. Starajcie się więc często dodawać je do sosów, zup oraz makaronów. Z pewnością lepiej się...

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Ten tani produkt przyspiesza powrót do zdrowia po COVID-19. Jedzcie go codziennie
Adobe Stock
Newsy
Ten tani produkt przyspiesza powrót do zdrowia po COVID-19. Jedzcie go codziennie
Zdrowa dieta pomaga przy powrocie do sprawności po infekcji COVID-19. Sprawdźcie, jakie produkty są szczególnie polecane dla ozdrowieńców.

Pandemia COVID-19 trwa. Już prawie 2,7 miliona osób przeszło w naszym kraju infekcję koronawirusem. Niestety, nie ma wielu lekarstw na COVID-19, a walka z infekcją odbywa się tak naprawdę w waszym organizmie. To od jego siły i zdolności odpychania infekcji zależy, jak koronawirus wpłynie na organizm. Jak wspomóc organizm po infekcji koronawirusem? Przeszliście infekcję COVID-19? Jeśli tak, dobrze wiecie, że powrót do pełnej sprawności zajmuje trochę czasu. Niektórzy jeszcze przez wiele miesięcy odczuwają skutki infekcji wirusem, np. skarżą się na zaniki pamięci, nazywając je „dziurami”. Zapominają słów, czasami nie mogą przypomnieć sobie niektórych sytuacji. Bardzo częste jest też przedłużające się uczucie zmęczenia, osłabienie i niestety - utrata węchu i smaku. Jeśli jesteście ozdrowieńcami, mimo pokonania infekcji powinniście wspomóc się zdrową dietą , by w pełni powrócić do zdrowia. Odżywianie to jeden ze skuteczniejszych sposobów na wzmocnienie organizmu. W trakcie pandemii koronawirusa, dużo osób zaczęło brać witaminy i minerały w suplementach diety. Odnotowano znaczny wzrost zainteresowania multiwitaminami zawierającymi cynk, magnez i różnorodne witaminy. Ludzie chorujący na COVID-19 jedzą suplementy w dużych ilościach, mając nadzieję na to, że dzięki temu lżej przejdą infekcję lub szybciej wyzdrowieją. Lekarze nie mają wątpliwości, że stan i odżywienie organizmu, ma ogromne znaczenie przy przechodzeniu COVID-19. Okazuje się jednak, że branie suplementów nie jest koniecznie. Łatwo można dostarczyć witaminy i minerały w pożywieniu. Wiemy, na jakie składniki szczególnie warto zwrócić uwagę. Produkty i składniki przyspieszające powrót do zdrowia po COVID Witamina C Kalafior Papryka Owoce cytrusowe...