Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy

Niemal co piąty Polak prawie nie je warzyw i owoców. Dietetycy załamują ręce

Podstawą dobrze zbilansowanej diety powinny być warzywa i owoce. Wyniki badań zaskakują, gdyż pokazują iż Polacy ich prawe wcale nie jedzą. Dietetycy nie ukrywają swojego niezadowolenia.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 30, 2021

Odpowiednio zbilansowana dieta to nie tylko klucz do zgrabnej sylwetki, ale i dobrego samopoczucia oraz zdrowia. Dzienny jadłospis powinien być dość zróżnicowany, aby dostarczał organizmowi szeregu różnych wartości odżywczych. Do podstaw zaliczają oczywiście się warzywa oraz owoce. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szokujące wyniki badań

W ostatnim miesiącu przeprowadzono badania odnośnie obecności warzyw i owoców w codziennej diecie Polaków. Ich wyniki zdecydowanie nie są zadowalające. Okazało się, że tylko 14% Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków. To oznacza, że ich jadłospis był dobrze zbilansowany oraz bogaty we wszelkie składniki odżywcze. Co trzecia osoba w Polsce żywi się nieco gorzej, gdyż owoce oraz warzywa są tylko częścią ich posiłku. Niekiedy zdarza się, że stanowią one połowę zawartości talerza. 39% Polaków ma ubogą dietę w owoce i warzywa, a 17% je ich bardzo mało bądź wcale. Takie wyniki przerażają dietetyków.

Zobacz także

Zbilansowana dieta

Aby organizm funkcjonował w odpowiedni sposób, musi być właściwie odżywiony. W tym celu należy dostarczać mu wraz z posiłkami wiele witamin oraz mikroelementów. Usprawniają one działanie wielu układów. Z tego też powodu ważne jest świadome żywienie i różnorodność potraw. Dzienny jadłospis powinien składać się z odpowiedniej ilości węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Warto zadbać więc o te cenne składniki w postaci owoców i warzyw.

Właściwości zdrowotne warzyw i owoców

Nie od dziś wiadomo, że owoce oraz warzywa to cenne składniki w codziennej diecie. Są świetnym źródłem wielu witamin oraz mikroelementów. Zapewniają one organizmowi odpowiednie funkcjonowanie. Wśród właściwości zdrowotnych warzyw i owoców wyróżnia się:

  • pozostawanie źródłem wielu witamin,
  • zapobieganie powstawaniu anemii
  • funkcjonowanie jako naturalne antybiotyki oraz leki przeciwwirusowe,
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu,
  • regulacja pracy mózgu,
  • działanie antyalergiczne,
  • zapobieganie depresji,
  • pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację,
  • pozytywny wpływ na na wzrost,
  • zapobieganie uczuciu zmęczenia.
     

Czytaj także:

Komentarze