awokado skórka
AdobeStock
Newsy

Nie wyrzucaj skórki z awokado. To niesamowite, co możesz z niej zrobić. Oszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnotrawstwo żywności

Lubisz awokado? Okazuje się, że można skorzystać nie tylko z jedzenia miąższu! Skórka awokado ma wiele właściwości, które warto wykorzystać.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Awokado jest coraz bardziej popularnym owocem w Polsce. Można je często kupić w okazyjnej cenie i naprawdę warto – jest doskonałym, naturalnym i zdrowym źródłem tłuszczów. Pasta z awokado jest bardzo polecana osobom, które nie mogą jeść masła z powodu alergii na laktozę. Warto dodawać ten owoc do sałatek i koktajli – stanowi ciekawe urozmaicenie i wzmacnia smak!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Cenna skórka awokado

Jedząc awokado od razu pozbywamy się pestki i skórki. A to duży błąd! Z pestki może wam wyrosnąć drzewko awokado stanowiące ciekawą dekorację w domu, a właściwości skórki można wykorzystać chociażby robiąc peeling, maseczkę do twarzy albo herbatę!

  1. Doniczki – zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy skórka po awokado nada się do sadzenia kwiatków? My też i postanowiliśmy tego spróbować! Okazało się, że wysuszona łupinka awokado jest doskonałą doniczką dla sadzonek. Wystarczy nasypać do niej ziemi z nawozem. Nie dość, że ma idealny kształt, to będzie dodatkowo nawozić rośliny dzięki cennym minerałom zawartym w skórce.
  2. Na gładką skórę – męczysz się z wysuszoną skórą i zgrubieniami na łokciach? Zrób sobie kąpiel z awokado! Wystarczy wrzucić do wanny świeżą skórkę i wziąć kąpiel, a na koniec zrobić sobie masaż z miąższu awokado.
  3. Peeling do twarzy – około raz na tydzień należy wykonać głębsze oczyszczanie twarzy. Świetnie nadaje się do tego skóra z awokado! Należy umyć twarz, a następnie wewnętrzną stroną skórki awokado delikatnie masować skórę.
  4. Maseczka – zwłaszcza zimą nasza skóra twarzy wymaga mocnego odżywienia. Mróz i suche od ogrzewania w mieszkaniach powietrze bardzo ją wysusza, dlatego należy zimą często robić sobie nawilżające maseczki. Weź skórkę awokado, na której zostało jeszcze trochę miąższu i masuj nią twarz. Zostaw na 10-15 minut i zmyj.
  5. Herbata – skórkę po awokado potnij w kostkę i odstaw, by mogła się wysuszyć. Zalej gorącą wodą i wypij – taki napar ma doskonałe właściwości zdrowotne!
Komentarze
przeziębienie co jeść
AdobeStock
Newsy Czego lepiej nie jeść podczas przeziębienia? Tych produktów warto się wystrzegać
Raczej dobrze wiemy co jeść, gdy jesteśmy przeziębieni. A czego NIE jeść? Mamy dla was krótką listę produktów, których nie powinno się jeść w trakcie choroby!
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Jesienią i zimą jesteśmy bardzo podatni na infekcje. Mroźny wiatr, duża wilgotność w powietrzu i ciągłe skoki temperatur (wychodzenie z ciepłego mieszkania na mróz) stanowią ogromne wyzwanie dla naszego systemu odpornościowego. Jesteśmy osłabieni, mamy gorączkę i kompletnie przechodzi nam ochota na jakiekolwiek jedzenie. To zrozumiałe – organizm walcząc z infekcją wykorzystuje całą energię na pokonanie wirusów i ma mniej siły na trawienie. Jednak wszyscy dobrze wiemy jak ważne jest odpowiednie odżywianie podczas choroby! Ale czy wiedzieliście, że pewnych produktów powinno się wręcz unikać w przypadku przeziębienia lub grypy? Tego nie jedz w trakcie choroby! Toczony infekcją organizm jest bardzo osłabiony. Dlatego jedzenie w tym czasie produktów ciężkostrawnych może jeszcze pogorszyć jego stan! Kiedy chorujemy, musimy wspierać swoje ciało w tej walce, a nie ją utrudniać. To właśnie dlatego chorym podaje się lekkostrawne potrawy, takie jak rosół, kleik czy budyń. Za to najgorszym pomysłem może być zjedzenie podczas grypy czegoś bardzo ciężkostrawnego – na przykład grzybów czy tłustego mięsa. Poniżej zebraliśmy dla was listę produktów, których absolutnie nie powinniście jeść gdy jesteście chorzy! Alkohol – niektórzy lubią dla kurażu dolać sobie odrobinę mocnego alkoholu do herbaty. A to duży błąd! Po pierwsze, na pewno bierzecie na przeziębienie jakieś leki, a ich absolutnie nie wolno łączyć z alkoholem. A po drugie, napoje wysokoprocentowe odwadniają organizm i wypłukują z niego cenne mikro- i makroelementy. Ostre jedzenie – pikantne potrawy bardzo podrażniają śluzówkę i przełyk. Dlatego podczas zapalenia gardła lepiej odpuście sobie chilli, ostre papryczki czy imbir w dużych ilościach. Muesli i granola – wszelkiego rodzaju twarde płatki...

Przeczytaj