awokado skórka
AdobeStock
Newsy

Nie wyrzucaj skórki z awokado. To niesamowite, co możesz z niej zrobić. Oszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnotrawstwo żywności

Lubisz awokado? Okazuje się, że można skorzystać nie tylko z jedzenia miąższu! Skórka awokado ma wiele właściwości, które warto wykorzystać.

Awokado jest coraz bardziej popularnym owocem w Polsce. Można je często kupić w okazyjnej cenie i naprawdę warto – jest doskonałym, naturalnym i zdrowym źródłem tłuszczów. Pasta z awokado jest bardzo polecana osobom, które nie mogą jeść masła z powodu alergii na laktozę. Warto dodawać ten owoc do sałatek i koktajli – stanowi ciekawe urozmaicenie i wzmacnia smak!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenna skórka awokado

Jedząc awokado od razu pozbywamy się pestki i skórki. A to duży błąd! Z pestki może wam wyrosnąć drzewko awokado stanowiące ciekawą dekorację w domu, a właściwości skórki można wykorzystać chociażby robiąc peeling, maseczkę do twarzy albo herbatę!

  1. Doniczki – zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy skórka po awokado nada się do sadzenia kwiatków? My też i postanowiliśmy tego spróbować! Okazało się, że wysuszona łupinka awokado jest doskonałą doniczką dla sadzonek. Wystarczy nasypać do niej ziemi z nawozem. Nie dość, że ma idealny kształt, to będzie dodatkowo nawozić rośliny dzięki cennym minerałom zawartym w skórce.
  2. Na gładką skórę – męczysz się z wysuszoną skórą i zgrubieniami na łokciach? Zrób sobie kąpiel z awokado! Wystarczy wrzucić do wanny świeżą skórkę i wziąć kąpiel, a na koniec zrobić sobie masaż z miąższu awokado.
  3. Peeling do twarzy – około raz na tydzień należy wykonać głębsze oczyszczanie twarzy. Świetnie nadaje się do tego skóra z awokado! Należy umyć twarz, a następnie wewnętrzną stroną skórki awokado delikatnie masować skórę.
  4. Maseczka – zwłaszcza zimą nasza skóra twarzy wymaga mocnego odżywienia. Mróz i suche od ogrzewania w mieszkaniach powietrze bardzo ją wysusza, dlatego należy zimą często robić sobie nawilżające maseczki. Weź skórkę awokado, na której zostało jeszcze trochę miąższu i masuj nią twarz. Zostaw na 10-15 minut i zmyj.
  5. Herbata – skórkę po awokado potnij w kostkę i odstaw, by mogła się wysuszyć. Zalej gorącą wodą i wypij – taki napar ma doskonałe właściwości zdrowotne!
ogórek maseczka
AdobeStock
Newsy
Nigdy więcej nie wyrzucicie już skórki od ogórka. Banalnie prosty trik. Groszowe koszty, a efekt piorunujący
Ekologia jest bardzo ważna - także w kuchni! Część kuchennych odpadków możesz z powodzeniem ponownie wykorzystać. Przekonaj się, jak!

Kolejny raz okazuje się, że pospolite produkty spożywcze można świetnie wykorzystać nie tylko do jedzenia! Ogórki znane są z fantastycznych właściwości, które doskonale wpływają na nasz organizm zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz! Przekonajcie się, do czego możecie wykorzystać skórkę ze świeżego ogórka. Właściwości ogórków Ogórki od wieków znane są ze swojego zbawiennego wpływu na cerę. Dawniej maseczki robiono po prostu z tego, co było pod ręką. Do dziś zaleca się okłady na oczy z plastrów świeżego ogórka i nie bez powodu! To warzywo jest pełne witamin dobrych dla naszego zdrowia i skóry. Zawiera m.in.: Potas – wspaniale nawadnia Witamina C – neutralizuje wolne rodniki Witamina K – ujednolica koloryt skóry i lekko ją rozjaśnia Siarka – działa przeciwbakteryjnie. Jest szczególnie pomocna przy problemach z trądzikiem Maseczka z ogórka Sposobem na to, by zdrowo się odżywiać, mieć piękną cerę i nie wydać przy tym dużo pieniędzy jest… maseczka ze skórki ogórka! Doskonale oczyszcza twarz, rozjaśnia ją i nawilża. Dzięki temu skóra twarzy jest później dużo bardziej promienna, jędrna, a zmarszczki są wygładzone. Ogórek jest niezwykle delikatny, dlatego spokojnie można położyć świeże plasterki nawet na oczy. Aby przygotować taką maseczkę, potrzebujecie jedynie: Skórkę z 1 dużego ogórka Blender Sitko Przygotowanie Skórkę należy włożyć do wysokiego naczynia, dolać odrobinę wody i zmiksować za pomocą blendera. Następnie powstałą papkę należy odcisnąć na sitku tak, by pozbyć się nadmiaru wody. Maseczkę najlepiej wstawić na około pół godziny do lodówki – im będzie chłodniejsza, tym lepiej...

Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Newsy
Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Do szybkiego obrania awokado potrzebujecie tylko 1 przedmiotu, który z pewnością macie w domu. Dzięki temu prostemu trikowi z łatwością oddzielicie miąższ od skórki.

Wiele osób ma problem z wyborem i prawidłowym pokrojeniem awokado. Pamiętajcie, żeby owoc przed obraniem był dojrzały – wtedy poradzicie sobie z nim bez większych problemów. Awokado jest bardzo zdrowe, nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto doprawić je przed podaniem pieprzem, solą i np. czosnkiem. Jak obrać awokado – sposób z łyżką Ta metoda sprawdza się w przypadku idealnie dojrzałego, miękkiego awokado. Przetnijcie awokado na pół ostrym nożem. Każdą z połówek przekręćcie w przeciwną stronę. W jednej połówce pozostanie pestka – z łatwością wyjmiecie ją w ten sposób: wbijcie nóż i lekko przekręćcie. Od razu oddzieli się od awokado. Ostrym nożem pokrójcie miąższ awokado pionowo i poziomo w kostkę, a następnie wyjmijcie wszystko łyżką stołowa. Możecie nie kroić miąższu i wyjąć go łyżką w całości. Proste, prawda? Jak wybrać dojrzałe awokado? Wybranie miękkiego owocu nie jest zadaniem łatwym. W sklepach awokado najczęściej jest twarde albo przejrzałe i zbyt miękkie. Idealny owoc poznacie w łatwy sposób, Wystarczy usunąć szypułkę – jeśli miejsce, w którym była jest zielone, śmiało wrzućcie go do koszyka. Ciemny, brązowy kolor oznacza, że awokado nie jest najświeższe. Zwróćcie również uwagę na skórkę, powinna mieć ładny, jednolity kolor oraz delikatnie je naciśnijcie – najlepsze jest miękkie ze skórką wracającą szybko do pierwotnego kształtu. Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Awokado możecie przechowywać w lodówce, jeśli nie chcecie, by dojrzało zbyt szybko. Twarde awokado szybciej dojrzeje pozostawione w ciepłym miejscu. Jeśli nie macie czasu to znamy genialny trik, dzięki któremu będzie miękkie w 10 minut!...

Dzięki tej metodzie awokado będzie świeże... nawet rok! Potrzebujecie... woreczka i słomki!
Pixabay.pl
Newsy
Dzięki tej metodzie awokado będzie świeże nawet rok! Potrzebujecie... woreczka i słomki!
Jak dłużej zachować świeżość awokado? To proste! Wykorzystajcie nasz trik, a wasze awokado będzie świeże nawet rok i nigdy nie sczernieje!

Awokado to smaczne i bardzo zdrowe owoce pochodzące z wyżyn Meksyku, Gwatemali i wybrzeża Pacyfiku w Ameryce Środkowej. Awokado to w rzeczywistości jeden z najzdrowszych owoców świata. Czy wiecie, jak wiele korzystnych właściwości ono posiada? Naukowcy odkryli, że awokado może chronić serce w podobny sposób, jak oliwa z oliwek i orzechy. Awokado jest również bogate w potas, błonnik i witaminy B, E i C. Ponadto, zawiera kilka składników odżywczych pochodzenia roślinnego, takich jak: Fitosterole - związek ten znany jest z tego, że obniża poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca. Leutyna i zeaksantyna - to karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze i chronią zdrowe komórki, szczególnie w oczach człowieka. Jak przechowywać awokado? Kupiliście za dużo awokado albo wykorzystaliście tylko połowę i nie chcecie doprowadzić do sytuacji, w której owoc gnije i musicie wyrzucić go do kosza? Znamy niezawodny trik, dzięki któremu wasze awokado pozostanie świeże nawet rok! Zacznijmy od tego, jak powinno się przechowywać awokado. Czy lepszą metodą jest trzymanie go w lodówce, czy może poza nią? To zależy od tego, jak i kiedy zamierzamy je wykorzystać do dań. Niedojrzałe awokado, które nie zostało jeszcze użyte, warto przechowywać w... papierowej torbie. W takim środowisku awokado będzie dojrzewać około 7 dni. Chcecie, żeby niedojrzałe awokado szybciej dojrzało? Umieśćcie je w papierowej torbie, a do środka włóżcie jabłko i banana. Kiedy należy włożyć awokado do lodówki? W lodówce warto trzymać awokado, które jest dojrzałe. Dzięki tej metodzie możemy je spożyć w ciągu 2-3 dni. Przekrojony owoc także powinno się trzymać w lodówce. Wskazówka! Nie usuwajcie z niego...

Potrzyjcie skórkę z mandarynki o stopy. Już nigdy nie wyrzucicie jej do kosza
AdobeStock
Newsy
Potrzyjcie skórkę z mandarynki o stopy. Już nigdy nie wyrzucicie jej do kosza
Wiele osób jedząc mandarynki wyrzuca ich skórkę do kosza. To błąd. Okazuje się, że skórka ta ma bogate zastosowanie w pielęgnacji ciała a zwłaszcza stóp.

Zwykle po spożyciu słodkiego miąższu mandarynki, wyrzucacie jej skórkę do kosza? Przeczytajcie a na pewno pozbędziecie się tego zwyczaju. Jak wykorzystać skórkę z mandarynki? Zachowajcie skórkę z mandarynki i wykorzystajcie ją w pielęgnacji ciała. Przyda wam się także podczas przeziębienia a nawet poprawi jakość waszego snu. Skórka mandarynki jest bogata w kwasy organiczne, witaminę C i olejek eteryczny. Gdy dodamy ją do gorącej wody i namoczymy w niej stopy, wnikną one w skórę przez otwarte pory, stymulując naczynia włosowate pod naskórkiem, pobudzając metabolizm i tworząc na powierzchni skóry film zapobiegający parowaniu wody i czyniący skórę gładką i delikatną. Skórka z mandarynki ma również działanie rozgrzewające na stopy, a także korzystnie wpływa przy leczeniu wczesnych przeziębień. Maczanie stóp w wodzie ze skórką mandarynki, może pomóc w poprawie snu. Składniki odżywcze zawarte w skórce mandarynkowej wnikają w głąb skóry, co może usuwać zanieczyszczenia z organizmu, a także pomagać nawilżyć skórę i zniwelować zmęczenie. Z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne, skórka z mandarynki pomaga zwalczyć grzybicę i zapobiega nawrotom tej choroby. Skórka z tego owocu ma też działanie tonizujące, odświeżające i łagodnie złuszczające. Może pomóc ograniczyć potliwość stóp i sprawia, że skóra wygląda ładniej, zwłaszcza skóra na piętach, która bywa szorstka i zrogowaciała. Wystarczy, że będziecie regularnie nacierać ją skórką mandarynki, która ma działanie pielęgnacyjne i zarazem relaksujące, dzięki jej wspaniałemu zapachowi.  Pocierajcie stopy skórką mandarynki dwa razy dziennie przez tydzień. Jeśli wasza...