Niezastąpiony Tomek Strzelczyk po raz kolejny na swoim kanale na YouTube podzielił się ciekawym przepisem. Kucharz ma talent do gotowania typowych, polskich domowych potraw, ale w nowej odsłonie.

Wszystkie jego propozycje są proste do zrobienia i bardzo smaczne. Tomek w filmach często pokazuje, jak w łatwy sposób można nieco zmienić klasyczne przepisy, by wyszło z nich coś pysznego. Tym razem wziął się za klasyczne placki ziemniaczane. 

Placki ziemniaczane po polsku z 1 dodatkiem

Już na początku filmu Tomek podkreślił, że nie będą to wcale placki po węgiersku, a po polsku. Na czym polega różnica? Otóż Strzelczyk do swoich placków dodaje porządną porcję… kapusty kiszonej. Drobno ją sieka, miesza z cebulą i dodaje do tartych ziemniaków.

Placki pięknie pachną kapustą oraz grzybami, ponieważ Tomek w międzyczasie przygotowuje do nich smakowity sos grzybowy. Stąd podobieństwo do klasycznego przepisu na placek po węgiersku.

Zobacz także:

Ze względu na dodatek naszej polskiej kiszonej kapusty, nie ma chyba pod słońcem bardziej polskiego sposobu na zrobienie placków ziemniaczanych. Strzelczyk zrobił z tego przepisu jeden wielki placek na całą patelnię, ale możecie spokojnie usmażyć zwyczajne placki i skupić się na docenieniu ich własnego, nietypowego raczej smaku. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować. 

Przepis na placki ziemniaczane z kapustą wg Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 25 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz 

Sos:

  • 40 dag pieczarek
  • ¾ szklanki śmietanki 30%
  • garść suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki, zetrzyjcie na tarce i odłóżcie na sitko.
  2. W międzyczasie lekko odciśniętą kapustę kiszoną posiekajcie drobno. Wymieszajcie ją z równie drobno pokrojoną cebulą. 
  3. Odciśnijcie ziemniaki z wody i dodajcie do kapusty oraz cebuli. 
  4. Do masy wbijcie dwa jajka. Wsypcie 2 łyżki mąki, doprawcie solą, pieprzem oraz majerankiem. Wymieszajcie i wyróbcie masę. 
  5. Następnie zróbcie sos grzybowy. Podsmażcie na patelni cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajcie posiekane pieczarki. Smażcie kilka chwil na średnim ogniu. 
  6. W momencie, gdy pieczarki zaczną się rumienić, wsypcie łyżkę mąki.
  7. Dodajcie również namoczone wcześniej i lekko ugotowane suszone grzyby. Wymieszajcie i duście, aż większość płynu odparuje. Wlejcie śmietankę, doprawcie solą i pieprzem.
  8. Rozgrzejcie na osobnej patelni olej i smażcie placki z przygotowanego ciasta. Po usmażeniu odłóżcie je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
  9. Podajcie placki polane grzybowym sosem lub innymi, wybranymi dodatkami. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube