Napoje z puszki umożliwiają szybkie spożycie napoju „w biegu”. Jak się jednak okazuje, spożywanie ich w ten sposób może spowodować wiele groźnych chorób. Niewiele osób myśli o przetarciu puszki chusteczką, a co dopiero o umyciu jej – to jednak wielki błąd.

Bakterie groźne dla zdrowia na puszkach z napojami

Na puszcze znajduje się wiele zarazków i bakterii. W kontenerach i sklepowych magazynach regularnie buszują szczury, które nie tylko roznoszą choroby na swoich łapkach, ale także wypróżniają się na palety puszek. Jeszcze w magazynach puszki często pokryte są grubą folią, jednak już w marketach folie zostają ściągnięte, aby towar można było łatwo przepakować.

Puszki potrafią leżeć tam całymi dniami i tygodniami (mają bardzo długie terminy ważności) i gromadzić brud, kurz i zarazki z dłoni wielu pracowników.

Jak bezpiecznie pić napoje z puszki?

Przetarcie chusteczką może nie wystarczyć, chyba że jest ona nasączona substancją odkażającą. Zwykła chusteczka higieniczna może usunąć powierzchniowe zabrudzenia, ale nie wyeliminuje bakterii.

Zobacz także:

Najbezpieczniejszą opcją będzie umycie puszki w wodzie z płynem do mycia naczyń tuż przed spożyciem, a najlepiej przelanie napoju do czystej szklanki.

Kiedy nie macie możliwości dokładnego oczyszczenia puszki, warto mieć przy sobie słomkę wielorazowego użytku, która pozwoli wam napić się bez dotykania puszki ustami.

Warto też wcześniej sprawdzić czy puszka jest w dobrym stanie: rdza i nacieki świadczą o tym, że mogła być źle albo zbyt długo przechowywana w magazynie.

Miejcie także na uwadze, że jeśli puszka jest „napuchnięta”, napój może być zepsuty (po terminie ważności) lub przechowywany w nieodpowiedniej temperaturze: przegrzany albo zmrożony.

Odpowiedzialnie będzie także zrezygnować z picia napoju z puszki, która jest powgniatana. Metal może się utleniać pod wpływem związków chemicznych zawartych w coli i np. przenikać do organizmu razem z napojem.

Źródło: jestpozytywnie.pl