W jednym z filmów opublikowanych na kanale Pascala Brodnickiego na YouTube, kucharz nieco zaskoczony mówi, że wiele osób pyta go o jedną rzecz - a więc o przepis na naleśniki. Przecież to tak prosty i banalny przepis, że chyba każdy wie, jak zrobić to danie.

Ale fanom Pascala nie ma co się dziwić. W końcu to doświadczony kucharz i do tego polsko-francuskiego pochodzenia, a przecież to właśnie we Francji smaży się słynne crepes, czyli delikatnie, cieniutkie naleśniki. 

Sposób Pascala Brodnickiego na naleśniki

Pascal swoje naleśniki robi w naprawdę niezwykły sposób. Najpierw miesza wszystkie suche składniki, a później, za pomocą miski, robi w nich duże wgłębienie, do którego wlewa składniki mokre. To jajka, mleko oraz… piwo. 

Ten zaskakujący składnik sprawia, że naleśniki są bardzo puszyste i chrupiące. Pascal uspokaja, że dodanie piwa jest zupełnie bezpieczne. W trakcie smażenia cały alkohol wyparuje i takie naleśniki spokojnie można bez obaw podać dzieciom.

Zobacz także:

Jako ciekawostkę Brodnicki dodał, że we Francji nie ma tłustego czwartku, a jest za to tłusty wtorek, czyli mardi gras - tego dnia Francuzi nie jedzą wcale pączków, a właśnie naleśniki. 

Przepis na naleśniki wg Pascala Brodnickiego

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 250 ml piwa
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę do miski. Wsypcie cukier, sól i wymieszajcie. 
  2. Następnie do drugiej, mniejszej miseczki wbijcie jajka i roztrzepcie.
  3. Włóżcie ją do miski z mąką tak, by powstało duże wgłębienie.
  4. Wlejcie do niego roztrzepane jajka oraz piwo.
  5. Teraz powoli wlewajcie mleko, cały czas mieszając trzepaczką.  
  6. Kiedy ciasto będzie już wymieszane i jednolite, przykryjcie je folią i odłóżcie do lodówki na godzinę. 
  7. Po tym czasie rozpuśćcie 40 g masła i wlejcie do miski z ciastem na naleśniki, cały czas mieszając. 
  8. Gotowe ciasto wylejcie na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu odłóżcie naleśnik na talerz, przykryjcie drugim talerzem (dzięki temu nie wystygnie tak szybko) i smażcie resztę. 

Źródło: Pascal Brodnicki/YouTube