Latem na polskich stołach nie może zabraknąć jednej sałatki - mizerii. To pozycja obowiązkowa, szczególnie, gdy macie pod ręką świeże ogórki gruntowe. Z dodatkiem śmietany i przypraw fantastycznie schłodzą w gorący, letni dzień i wspaniale pasują do wielu lubianych dań, jakie przyrządzamy na obiad - na przykład kotletów mielonych, schabowych czy siekanych kotlecików z kurczaka. Doskonałe jest też skromne, ale bardzo smaczne połączenie w postaci mizerii, ziemniaków i jajka sadzonego. Zobaczcie, jak przygotować ją nieco inaczej, by była jeszcze pyszniejsza. 

Jak zrobić smaczną mizerię?

Na początku warto przypomnieć podstawowe zasady, jakimi należy się kierować podczas przyrządzania mizerii. Jeżeli używacie szklarniowych, to nie trzeba ich obierać ze skórki, natomiast gruntowe (ze względu na wypustki), warto jednak obrać. Koniecznie należy to robić zaczynając od jasnej końcówki ogórka, by uniknąć goryczki w mizerii.

Następnie, ogórki po pokrojeniu zawsze trzeba posolić i odstawić na kilka minut. Sól “wyciągnie” sok z warzyw, które należy później z niego odcisnąć. Dzięki temu mizeria nie jest zbyt wodnista. To prosta i wydawałoby się, że banalna zasada, jednak nie wszyscy o niej pamiętają.

Zobacz także:

Niezbędne są też oczywiście przyprawy. Tradycyjnie, do mizerii dodaje się koperek, a czasami również szczypiorek. My mamy jednak zupełnie inną propozycję - zerwijcie kilka liści mięty, poszatkujcie i dodajcie je do mizerii. Będzie pięknie pachnieć i stanie się jeszcze bardziej orzeźwiająca. Taka mizeria na upał jest w sam raz. 

Przepis na mizerię inaczej

Składniki:

  • 1 garść liści mięty

  • 400-500 g małych ogórków gruntowych

  • 2 łyżki śmietany

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ogórki, zaczynając od jasnej końcówki (dzięki temu nie będą gorzkie).

  2. Pokrójcie je w cienkie plasterki albo zetrzyjcie na mandolinie.

  3. Tak przygotowane ogórki posypcie solą i odłóżcie na kwadrans. 

  4. W międzyczasie opłuczcie świeże liście mięty i posiekajcie je drobno.

  5. Odciśnijcie ogórki z nadmiaru wody. dodajcie śmietanę, miętę oraz sól i pieprz. Wymieszajcie.

  6. Przed podaniem warto odstawić mizerię do lodówki na 15-20 minut (zwłaszcza w upalny dzień). Smacznego!