Z kapusty można przyrządzić wiele smacznych rzeczy - surówkę, bigos, zupę czy tradycyjne gołąbki. Na tym jednak pomysły się nie kończą. To bardzo zdrowe, a do tego tanie warzywo, które warto regularnie wykorzystywać w kuchni do zrobienia różnych smacznych rzeczy. Kapustę można na przykład… zapiec w piekarniku. W taki sposób robi się ją bardzo szybko, smakuje zupełnie inaczej niż duszona czy gotowana, a do tego przyjemnie chrupie. Sprawdźcie poniżej, jak ją przygotować. 

Jak zrobić pieczoną kapustę?

Składniki:

  • 1 nieduża główka młodej kapusty

  • kilka łyżek oliwy

  • 4-5 ząbków czosnku

  • szczypta ostrej papryki

  • sól

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni Celsjusza. 

  2. Z kapusty oderwijcie wierzchnie liście.

  3. Pokrójcie ją w ósemki - najlepiej najpierw na pół, a otrzymane połówki podzielcie w ten sam sposób jeszcze 2 razy. Ważne - nie usuwajcie głąba, ponieważ to on trzyma kapustę w całości, dzięki czemu się nie rozpada.

  4. Obrany czosnek przeciśnijcie przez praskę do miseczki. Dodajcie jeszcze 4-5 łyżek oliwy i wymieszajcie.

  5. Za pomocą pędzelka posmarujcie kapustę oliwą z czosnkiem.

  6. Teraz przełóżcie warzywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypcie odrobiną ostrej papryki oraz solą. 

  7. Wsuńcie blachę do piekarnika, na drugi poziom od góry.

  8. Pieczcie przez około 40 minut, aż kapusta mocno się przypiecze na brzegach. 

Jak podawać pieczoną kapustę?

Taka kapusta będzie przepyszna prosto z blaszki, na przykład z dodatkiem lekkiego sosu jogurtowego. Możecie też podać ją w towarzystwie pieczeni z sosem, smażonej ryby czy kotletów. Ogranicza was tutaj tylko wasza wyobraźnia - zróbcie tę kapustę sami, spróbujcie i zdecydujcie, z czym najlepiej będzie wam smakować. 

5 pomysłów na dania z kapusty

Sezon na młodą kapustę trwa, dlatego zachęcamy do skorzystania z przepisów z wykorzystaniem tego warzywa. Poniżej znajdziecie receptury, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl:

Zobacz także: