Z kapusty można przyrządzić wiele smacznych rzeczy - surówkę, bigos, zupę czy tradycyjne gołąbki. Na tym jednak pomysły się nie kończą. To bardzo zdrowe, a do tego tanie warzywo, które warto regularnie wykorzystywać w kuchni do zrobienia różnych smacznych rzeczy. Kapustę można na przykład… zapiec w piekarniku. W taki sposób robi się ją bardzo szybko, smakuje zupełnie inaczej niż duszona czy gotowana, a do tego przyjemnie chrupie. Sprawdźcie poniżej, jak ją przygotować.
Jak zrobić pieczoną kapustę?
Składniki:
-
1 nieduża główka młodej kapusty
-
kilka łyżek oliwy
-
4-5 ząbków czosnku
-
szczypta ostrej papryki
-
sól
Przygotowanie:
-
Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
-
Z kapusty oderwijcie wierzchnie liście.
-
Pokrójcie ją w ósemki - najlepiej najpierw na pół, a otrzymane połówki podzielcie w ten sam sposób jeszcze 2 razy. Ważne - nie usuwajcie głąba, ponieważ to on trzyma kapustę w całości, dzięki czemu się nie rozpada.
-
Obrany czosnek przeciśnijcie przez praskę do miseczki. Dodajcie jeszcze 4-5 łyżek oliwy i wymieszajcie.
-
Za pomocą pędzelka posmarujcie kapustę oliwą z czosnkiem.
-
Teraz przełóżcie warzywo na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypcie odrobiną ostrej papryki oraz solą.
-
Wsuńcie blachę do piekarnika, na drugi poziom od góry.
-
Pieczcie przez około 40 minut, aż kapusta mocno się przypiecze na brzegach.
Jak podawać pieczoną kapustę?
Taka kapusta będzie przepyszna prosto z blaszki, na przykład z dodatkiem lekkiego sosu jogurtowego. Możecie też podać ją w towarzystwie pieczeni z sosem, smażonej ryby czy kotletów. Ogranicza was tutaj tylko wasza wyobraźnia - zróbcie tę kapustę sami, spróbujcie i zdecydujcie, z czym najlepiej będzie wam smakować.
5 pomysłów na dania z kapusty
Sezon na młodą kapustę trwa, dlatego zachęcamy do skorzystania z przepisów z wykorzystaniem tego warzywa. Poniżej znajdziecie receptury, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl: