Wszystkie warzywa są zdrowe. Okazuje się jednak, że istnieje elitarna grupa warzyw, które zawierają ponadprzeciętne ilości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych! Po które z nich warto więc sięgać?

Najzdrowsze warzywa na świecie

Większość warzyw jest niskokaloryczna i bogata w witaminy. Niektóre z nich zyskały jednak miano „superfoods”, czyli „super-jedzenia”. To produkty o wyjątkowo wysokiej zawartości minerałów, witamin, a także szczególnie korzystnym, a nawet leczniczym wpływie na organizm. 

Ranking Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji skupił się na najważniejszych dla organizmu mikro i makroelementach. Na tej podstawie stworzono listę warzyw najbogatszych w składniki, które obniżają ryzyko powstawania nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych. Które warzywo zwyciężyło w zestawieniu?

  1. Rukiew wodna – to lider zestawienia wśród produktów niwelujących ryzyko raka i poprawiających kondycję skóry, włosów i całego organizmu.
  2. Kapusta pekińska – bogata w prowitaminę A, która doskonale wpływa na kondycję oczu, zębów oraz skóry.
  3. Boćwina – tak samo jak znajdujący się tuż poniżej burak ćwikłowy, ma działanie przeciwnowotworowe.
  4. Burak ćwikłowy – obniża ryzyko występowania nowotworów, ale także i poziom cholesterolu. 
  5. Szpinak – wyjątkowo niskokaloryczny, bogaty w kwas foliowy, chroni przed nadciśnieniem.
  6. Cykoria – oczyszcza, przyspiesza trawienie, wspomaga spalanie tłuszczu.
  7. Sałata masłowa – bardzo niskokaloryczna, bogata w witaminy i wodę.
  8. Pietruszka – bogactwo witaminy C i potasu.
  9. Sałata rzymska – pełna witamin C, A, B oraz luteiny ważnej dla zmysłu wzroku.
  10. Kapusta – odkwasza i oczyszcza organizm.
  11. Czarna rzepa – doskonale wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.
  12. Liście gorczycy – oczyszczają organizm i wzmacniają odporność.
  13. Endywia (kuzynka cykorii i sałaty) – korzystna dla układu nerwowego oraz wyglądu skóry i włosów.
  14. Szczypior – pełen witamin, regeneruje włosy, skórę i paznokcie.
  15. Jarmuż – chroni przed problemami układu trawiennego.
  16. Mniszek lekarski (liście) – choć mało popularne, mogą uspokajać, a nawet działać odchudzająco.
  17. Papryka meksykańska – działa przeciwnowotworowo i obniża wysokie ciśnienie.
  18. Rukola – poprawia odporność.
  19. Brokuły – chronią przed nowotworami oraz wspomagają wzrok i układ nerwowy.
  20. Dynia – działa przeciwstarzeniowo i regeneruje cały organizm.

Choć niektóre z tych warzyw mogą brzmieć egzotycznie, większość z nich jest łatwo dostępna w Polsce, a nawet hodowana na lokalnych farmach. Wyżej wymienione warzywa wyróżniły się wyjątkowo wysoką zawartością witamin A, B6, B12, C, D, E, K, kwasu foliowego, potasu, żelaza, cynku czy wapnia.

Zobacz także:

Czytaj także: