
Wszystkie warzywa są zdrowe. Okazuje się jednak, że istnieje elitarna grupa warzyw, które zawierają ponadprzeciętne ilości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych! Po które z nich warto więc sięgać?
Najzdrowsze warzywa na świecie
Większość warzyw jest niskokaloryczna i bogata w witaminy. Niektóre z nich zyskały jednak miano „superfoods”, czyli „super-jedzenia”. To produkty o wyjątkowo wysokiej zawartości minerałów, witamin, a także szczególnie korzystnym, a nawet leczniczym wpływie na organizm.
Ranking Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji skupił się na najważniejszych dla organizmu mikro i makroelementach. Na tej podstawie stworzono listę warzyw najbogatszych w składniki, które obniżają ryzyko powstawania nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych. Które warzywo zwyciężyło w zestawieniu?
- Rukiew wodna – to lider zestawienia wśród produktów niwelujących ryzyko raka i poprawiających kondycję skóry, włosów i całego organizmu.
- Kapusta pekińska – bogata w prowitaminę A, która doskonale wpływa na kondycję oczu, zębów oraz skóry.
- Boćwina – tak samo jak znajdujący się tuż poniżej burak ćwikłowy, ma działanie przeciwnowotworowe.
- Burak ćwikłowy – obniża ryzyko występowania nowotworów, ale także i poziom cholesterolu.
- Szpinak – wyjątkowo niskokaloryczny, bogaty w kwas foliowy, chroni przed nadciśnieniem.
- Cykoria – oczyszcza, przyspiesza trawienie, wspomaga spalanie tłuszczu.
- Sałata masłowa – bardzo niskokaloryczna, bogata w witaminy i wodę.
- Pietruszka – bogactwo witaminy C i potasu.
- Sałata rzymska – pełna witamin C, A, B oraz luteiny ważnej dla zmysłu wzroku.
- Kapusta – odkwasza i oczyszcza organizm.
- Czarna rzepa – doskonale wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.
- Liście gorczycy – oczyszczają organizm i wzmacniają odporność.
- Endywia (kuzynka cykorii i sałaty) – korzystna dla układu nerwowego oraz wyglądu skóry i włosów.
- Szczypior – pełen witamin, regeneruje włosy, skórę i paznokcie.
- Jarmuż – chroni przed problemami układu trawiennego.
- Mniszek lekarski (liście) – choć mało popularne, mogą uspokajać, a nawet działać odchudzająco.
- Papryka meksykańska – działa przeciwnowotworowo i obniża wysokie ciśnienie.
- Rukola – poprawia odporność.
- Brokuły – chronią przed nowotworami oraz wspomagają wzrok i układ nerwowy.
- Dynia – działa przeciwstarzeniowo i regeneruje cały organizm.
Choć niektóre z tych warzyw mogą brzmieć egzotycznie, większość z nich jest łatwo dostępna w Polsce, a nawet hodowana na lokalnych farmach. Wyżej wymienione warzywa wyróżniły się wyjątkowo wysoką zawartością witamin A, B6, B12, C, D, E, K, kwasu foliowego, potasu, żelaza, cynku czy wapnia.
Czytaj także: