Przyszli kapłani z Wyższego Seminarium Duchownego Salwatorianów w Bagnie to prawdziwi szczęściarze. W tym miejscu od kilkudziesięciu lat szefową kuchni jest słynna siostra Aniela Garecka, autorka książek kulinarnych i mistrzyni w swoim fachu. 

Zakonnica wydała książki ze swoimi przepisami, a także prowadziła swego czasu program „Anielska kuchnia”. W jednym z odcinków zaprezentowała swoje wykonanie tradycyjnych pączków na tłusty czwartek. 

Sposób na szybkie pączki wg siostry Anieli

Co odróżnia te pączki od zwykłych? Sposób przygotowania, ponieważ jest wprost błyskawiczny. Siostra Aniela ma wprawę w gotowaniu dla wielu osób, więc musiała wymyślić metodę na szybkie przygotowanie pączków. 

Zakonnica nie bawi się w mozolne klejenie pączków jak pierogi. Jak więc sobie z nimi radzi? Najpierw rozwałkowuje duży placek z ciasta drożdżowego w formie prostokąta podsypując mąkę i kładzie na nim równe porcje marmolady.

Zobacz także:

Później składa go w połowie niczym ściereczkę i przykrywa. Następnie za pomocą szklanki wycina pączki. Nie trzeba ich nawet lepić - są od razu gotowe, gdyż miękkie i luźno wyrobione ciasto drożdżowe od razu zrobi tę robotę za was. Wykorzystajcie poniższy przepis siostry Anieli i zróbcie je sami. 

Przepis siostry Anieli na pączki

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 50 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • olejek rumowy
  • sól
  • olej lub smalec do smażenia

Oraz wybrane konfitury. 

Przygotowanie:

  1. Podgrzejcie lekko mleko. Dodajcie do niego część cukru, wymieszajcie. Wsypcie pokruszone drożdże i odstawcie do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypcie 500 g mąki, resztę cukru, żółtka, szczyptę soli oraz niewielką ilość olejku rumowego. 
  3. Kiedy zaczyn już wyrośnie, wlejcie go do miski z resztą składników. Masło rozpuśćcie w garnku i odstawcie do ostudzenia. 
  4. Podczas gdy masło będzie stygło, wy wyróbcie ciasto. Wlejcie masło i mieszajcie dalej. 
  5. Przykryjcie miskę i odstawcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. Gdy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na stolnicę podsypaną mąką. Rozprowadźcie je po całej stolnicy w kształt prostokąta.
  7. Połóżcie na cieście porcje marmolady w równych odstępach, na połowie placka. Teraz złapcie go od tej strony, na której nie ma powideł i złóżcie, przykrywając marmoladę. 
  8. Za pomocą szklanki obsypanej mąką (by ciasto się nie przyklejało) wytnijcie pączki. Zauważcie, że nie trzeba ich już nawet zlepiać. 
  9. Odstawcie pączki do wyrośnięcia. Następnie rozgrzejcie olej lub smalec w garnku i smażcie je z obu stron, aż się zrumienią. Na koniec posypcie cukrem pudrem. Smacznego!