Robienie przetworów z owoców kojarzy się raczej z mozolną i ciężką pracą. Trzeba je zwykle najpierw obrać, pozbawić pestek i, w zależności od przepisu, smażyć lub gotować. Na szczęście da się skrócić ten proces - w każdym razie w przypadku soku z malin.

Można go przygotować bez gotowania, czyli na zimno. Tak zrobiony sok jest przepyszny i na pewno zimą chętnie po niego sięgniecie. Będzie w sam raz do rozgrzewającej herbaty z cytryną. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie go sami. 

Jak zrobić sok z malin bez gotowania?

Do przygotowania soku potrzebujecie jedynie malin oraz cukru. W zależności od tego, jakie macie maliny, ilość soku z tych owoców może się różnić. Dlatego potrzebna ilość cukru jest przyjęta w proporcji 1:1, gdzie 1 kg cukru przypada na 1 l soku z malin. Przygotujcie więc sobie dużo malin, cukier, butelki lub słoiki i bierzcie się do pracy. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Najpierw maliny trzeba dokładnie przebrać, czyli wybrać zdrowe i dojrzałe okazy. Lekko nadpsute lub stare nie nadają się na sok. 

  2. Następnie przełóżcie je do emaliowanej miski i rozgniećcie. Przykryjcie i odstawcie na jeden dzień.

  3. Po tym czasie weźcie tetrową pieluszkę albo lnianą ściereczkę o gęstym splocie. Wkładajcie do niej maliny partiami i mocno odciskajcie, by uzyskać sok. 

  4. Ponownie przykryjcie miskę z sokiem i odstawcie na jeden dzień. 

  5. Po upływie tego czasu ostrożnie zdejmijcie z wierzchu soku wszelkie zanieczyszczenia - starajcie się nie mieszać za mocno.

  6. Powstały sok należy jeszcze odcedzić na gazie, a następnie wymieszać z cukrem. Zgodnie z podanymi wyżej proporcjami, czyli 1 kg cukru na 1 l soku wyciśniętego z malin. 

  7. Mieszajcie tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Używajcie w tym celu tylko drewnianej albo plastikowej łyżki.

  8. Tak przygotowany sok przelejcie do czystych słoików albo butelek i mocno zakręćcie. Sok jest gotowy.

Uwaga - do zrobienia soku malin nie wolno myć. Jest to szczególnie ważne w przypadku przepisów takich jak powyższy, gdzie owoców się nie gotuje. Koniecznie używajcie jedynie drewnianych albo plastikowych łyżek oraz naczyń emaliowanych (ostatecznie szklanych). Wszystkie narzędzia potrzebne do pracy oraz wasze dłonie muszą być idealnie czyste oraz suche. Tylko to będzie gwarancją nie psucia się przetworów.