Co gospodyni, to swój własny pomysł i przepis na rosół. Coś w tym oklepanym już zdaniu rzeczywiście jest i nie podlega dyskusji fakt, że wersji tej słynnej niedzielnej zupy jest doprawdy co niemiara.

Jedni gotują ją wyłącznie na drobiu, drudzy dodają do środka odrobinę wołowiny dla właściwego dla niej aromatu. Jeszcze inni decydują się na wybór innego rodzaju drobiu, czasem chudego indyka, innym razem tłustszej kaczki.

Jakie warzywa trzeba dodać do rosołu po śląsku?

Mniej emocji wywołuje zazwyczaj wybór jarzyn, które wraz z mięsem składają się na to, na czym zasadza się właściwie cały smak tej zupy – są bowiem podstawowym składnikiem rosołowego bulionu.

Jak przekonuje nas nasza redakcyjna koleżanka, na Śląsku wiedzą jednak swoje i dodają do rosołu coś, czego próżno szukać w wersji tego rosołu w wielu innych częściach naszego kraju. I bardzo dobrze. Bo ich nietypowy dodatek, czyli biała kapusta, fantastycznie wzbogaca smak zupy.

Zobacz także:

Oprócz tego gospodynie z położonego na historycznym Śląsku Beskidu Żywieckiego decydują się na mały szacher-macher w temacie mięsa.

Co prawda już dawno zrezygnowały raczej z gotowania rosołu na baraninie jak to dawniej w tych stronach bywało, ale wciąż w wielu domach funkcjonuje zasada mówiąca o konieczności dodania do rosołu podrobów drobiowych. Właśnie ten rodzaj mięsa sprawia, że zupa ma znacznie głębszy i ciekawszy aromat. Spróbujecie we własnym domu?

Przepis na rosół po śląsku

Składniki:

  • Kurczak rosołowy
  • Wołowa porcja rosołowa
  • Podroby drobiowe (np. 20-30 dag wątróbki)
  • Ćwierć główki białej kapusty
  • 2 marchwie
  • 3-4 cebule
  • Korzeń pietruszki
  • Por
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Lubczyk
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Włóżcie mięso do garnka, zalejcie zimną wodą i gotujcie przez ok. 1 godzinę, zbierając szumy.
  2. Dodajcie do garnka warzywa.
  3. Gotujcie na wolnym ogniu przez następne 2 godziny.
  4. Doprawcie solą i pieprzem.
  5. Podawajcie z makaronem i z przybraniem w postaci świeżej pietruszki.
  6. Smacznego!