Wracacie pamięcią do smaku pieczonego boczku u babci? Oto prosty trik, dzięki któremu zrobicie równie pyszny w swoich własnych kuchniach. Dzięki zachowaniu pewnej ważnej zasady zawsze wychodzi idealnie chrupiący i rumiany.

Jak upiec boczek, aby wyszedł idealnie?

Sekretem idealnie upieczonego boczku jest odpowiednie ułożenie mięsa w formie. Otóż surowy boczek zawsze należy układać tłuszczem do góry. Dzięki temu, podczas pieczenia powoli się on wytapia, nawilżając mięso i nadając mu chrupkości.

Wielu początkujących kucharzy zastanawia się, czy boczek piecze się ze skórą. Tutaj zdania są podzielone, więc wszystko zależy już tylko od waszych preferencji. Można ją oczywiście odciąć, jednak zachęcamy, by zachować ten element, gdyż ochroni on mięso przed nadmiernym wysuszeniem.

Przed pieczeniem, skórę warto dodatkowo ponacinać czubkiem noża, tworząc kratkę. Ten prosty trik sprawi, że lepiej się ona wytopi i w efekcie będzie bardziej chrupiąca i przypieczona.

Zobacz także:

Ile piec boczek?

Według ogólnej reguły boczek piecze się przez około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Dokładny czas pieczenia zależy oczywiście głównie od wagi mięsa, ale nie bez znaczenia są także ustawienia konkretnego piekarnika.

Warto więc stosować się do przepisu, ale oprócz tego obserwować mięso w trakcie pieczenia, aby móc na bieżąco kontrolować jego stopień wypieczenia.

Przepis na pieczony boczek

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Boczek myjemy i dokładnie osuszamy, a następnie nacinamy jego skórę w kratkę.
  2. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Następnie mieszamy je z przyprawami na gładką jednolitą papkę.
  3. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Kolejnego dnia układamy boczek w naczyniu żaroodpornym (skórą do góry) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Na ostatni kwadrans podwyższamy temperaturę do 200 stopni.
  5. Smacznego!