Najlepszy przepis na pieczony boczek. Użyjcie prostych przypraw i koniecznie zróbcie tę 1 rzecz przed pieczeniem
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na pieczony boczek z prostymi przyprawami. Koniecznie zróbcie tę 1 rzecz przed pieczeniem

Boczek upieczony w ten sposób zachwyci każdego, wystarczy pamiętać o 1 czynności. Oto prosty sposób na genialne danie.

Wracacie pamięcią do smaku pieczonego boczku u babci? Oto prosty trik, dzięki któremu zrobicie równie pyszny w swoich własnych kuchniach. Dzięki zachowaniu pewnej ważnej zasady zawsze wychodzi idealnie chrupiący i rumiany.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak upiec boczek, aby wyszedł idealnie?

Sekretem idealnie upieczonego boczku jest odpowiednie ułożenie mięsa w formie. Otóż surowy boczek zawsze należy układać tłuszczem do góry. Dzięki temu, podczas pieczenia powoli się on wytapia, nawilżając mięso i nadając mu chrupkości.

Wielu początkujących kucharzy zastanawia się, czy boczek piecze się ze skórą. Tutaj zdania są podzielone, więc wszystko zależy już tylko od waszych preferencji. Można ją oczywiście odciąć, jednak zachęcamy, by zachować ten element, gdyż ochroni on mięso przed nadmiernym wysuszeniem.

Przed pieczeniem, skórę warto dodatkowo ponacinać czubkiem noża, tworząc kratkę. Ten prosty trik sprawi, że lepiej się ona wytopi i w efekcie będzie bardziej chrupiąca i przypieczona.

Ile piec boczek?

Według ogólnej reguły boczek piecze się przez około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Dokładny czas pieczenia zależy oczywiście głównie od wagi mięsa, ale nie bez znaczenia są także ustawienia konkretnego piekarnika.

Warto więc stosować się do przepisu, ale oprócz tego obserwować mięso w trakcie pieczenia, aby móc na bieżąco kontrolować jego stopień wypieczenia.

Zobacz także
Boczek i bekon to dwie zupełnie inne rzeczy. Czym się różnią?

Kierowca tira z Ełku ukradł 130 kilogramów boczku. Co chciał zrobić z taką ilością mięsa?

rolowany boczek

Jak zrobić pieczony rolowany boczek na kanapki? Kluczem będzie dodanie tych 2 przypraw

Przepis na pieczony boczek

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Boczek myjemy i dokładnie osuszamy, a następnie nacinamy jego skórę w kratkę.
  2. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Następnie mieszamy je z przyprawami na gładką jednolitą papkę.
  3. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Kolejnego dnia układamy boczek w naczyniu żaroodpornym (skórą do góry) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Na ostatni kwadrans podwyższamy temperaturę do 200 stopni.
  5. Smacznego!
boczek pieczony
AdobeStock
Newsy
Jak prawidłowo upiec boczek wieprzowy? Polacy często popełniają 1 błąd. Mięso jest mdłe i bez smaku
Marzy wam się pyszny, domowy pieczony boczek? To nic trudnego. Trzymajcie się naszych wskazówek a w domowym zaciszu zrobicie wędlinę o jakiej nawet nie śniliście. Idealnie sprawdzi się zarówno na gorąco, jak i na kanapkę. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Lubicie pieczony boczek? Nie musicie już go kupować! Z łatwością przygotujecie go sami w domu. Taka wędlina jest bardzo prosta do upieczenia i świetnie się sprawdzi zarówno podana na gorąco, jak i po wystudzeniu, jako pyszne domowe mięsko na kanapki. Jak przygotować pieczony boczek wieprzowy? Przygotowanie pieczonego boczku jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to surowy boczek bez skóry, 3 ząbki czosnku, odrobina wody i garść ulubionych przypraw. Jeżeli chcecie samodzielnie upiec boczek, zacznijcie od przygotowania marynaty. Surowe mięso należy zamarynować w soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liściach laurowych, szczypcie słodkiej papryki oraz oczywiście w rozgniecionym, surowym czosnku. Świetnym dopełnieniem takiej marynaty będzie miód, który doda naszemu mięsku jeszcze więcej wspaniałego smaku. Błąd przy pieczeniu boczku Wiele osób, chcąc skrócić czas przygotowywania boczku, zostawia go w marynacie na bardzo krótki okres czasu. Niestety, to poważny błąd. Jedyną gwarancją tego, że mięso będzie aromatyczne i pełne smaku, jest pozostawienie go przed upieczeniem na kilka a nawet kilkanaście godzin w marynacie. Dopiero po wyjęciu mięsa z marynaty, będzie ono idealne do wstawienia do piekarnika. Sprawdźcie, a sami się przekonacie! Składniki: 1,5 kilograma surowego boczku bez skóry 3 ząbki czosnku Kilka łyżek wody Garść ulubionych przypraw: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka majeranku, 2 listki laurowe,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżka płynnego miodu Przygotowanie: Boczek dokładnie nacieramy z obu stron ulubioną mieszanką przypraw. Potrzebujemy do tego soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liści laurowych i przeciśniętych przez praskę 3 ząbków czosnku. Mięso zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i...

Gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby pasztet był wilgotny i aksamitny? Ten sprytny babciny trik stosują nawet szefowie kuchni
Sklepowe produkty w żadnym stopniu nie mogą równać się z własnymi, domowymi wyrobami mięsnymi. To rzecz jasna najlepsze przystawki na stole podczas różnych uroczystości. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pasztetu. Jeden trik wystarczy, żeby był idealnie wilgotny.

Niekiedy dla gospodyń domowych pasztet okazuje się problematyczny, gdyż przez błędy podczas przygotowywania i doboru składników może wyjść za suchy. Wystarczy zawczasu zastosować jeden prosty trik, aby wyrób wyszedł perfekcyjnie. O co chodzi? Przeczytajcie. Co zrobić, żeby pasztet wyszedł kremowy i wilgotny? Czasami zdarza się iż po upieczeniu, pasztet wychodzi nieco wysuszony, twardawy. Jeszcze gorzej gdy jest zbity albo za bardzo się kruszy. Przez to wszystko domownicy kręcą nosami, z niechęcią jedząc niezbyt takie mięsne wypieki. Nieraz nie pomaga niestety również wybranie tłustszego mięsa. Aby pasztet za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy mięsnej dodać oddzielnie żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że mięso za każdym razem będzie aromatyczne, smaczne i wilgotne. Obok tak przygotowanego pasztetu nikt nie przejdzie obojętnie, a zanim wy się obejrzycie to talerze będą puste. Przepis na wilgotny pasztet wieprzowy Składniki: ½ kg surowego boczku 1 kg wieprzowiny (tłustsza łopatka lub szynka) 2 cebule Ćwierć szklanki wody Mała bułka pszenna 20 dag wątróbki drobiowej 3-4 jajka (w zależności od rozmiaru) 1-2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego Ok. 10 ziarenek pieprzu ziarnistego ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego smalec  bułka tarta Przygotowanie: Boczek pokrójcie, a następnie ułóżcie na dnie większego garnka. Mięso wieprzowe umyjcie i pokrójcie w niewielkie kawałki. Rozłóżcie je na boczku. Cebulę obierzcie, pokrójcie w większe kawałki, a później dodajcie do garnka wraz z solą, liśćmi laurowymi oraz pieprzem ziarnistym. Mięso podlejcie wodą. Całość zagotujcie. Następnie...

Przepis Tomasza Strzelczyka na “wypasiony, rządowy” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki 
Nie ma nic lepszego niż własna domowa, pachnąca wędlina. A jeżeli do tego możecie wykorzystać ją do obiadu, to koniecznie trzeba poznać na nią przepis. Dzisiaj serwuje go Tomasz Strzelczyk. Przed wami jego pyszny boczek.

Tomasz Strzelczyk to człowiek, którego pasją jest gotowanie. Swojskie i proste przepisy - którymi raczy subskrybentów swojego kanału na YouTube – zawsze wychodzą. Tym razem postanowił przygotować „wypasioną” wędlinę z boczku, pietruszki i czosnku. To musiało się udać.  Kilka porad dotyczących przygotowania domowej wędliny z boczku  Ten boczek jest delikatny i pachnący czosnkiem. A do tego ma piękny kolor skórki. To zasługa łupin z cebuli, które dodajecie do wody podczas gotowania. Dzięki nim domowy wyrób wygląda jak z wędzarni.  Taki boczek to wędlina gotowana. Jeżeli macie szybkowar ten proces zajmie wam 1,5 godziny. W zwykłym garnku będziecie potrzebowali dwa razy więcej czasu, czyli 3 godziny.  „Wypasiony rządowy” boczek można też serwować do obiadu. Należy wówczas podsmażyć gruby plaster tego przysmaku i podawać go z ziemniakami z wody i surówką.  Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek na kanapki i obiad  Składniki:  2 kg surowego boczku ze skórą  100 ml oleju   1 pęczek natki pietruszki   7 ząbków czosnku   1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki   garść łupin z cebuli   5 ziaren ziela angielskiego  3 liście laurowe  szczypta chili   sól,   pieprz     Sposób przygotowania:  Kawałek boczku przetnijcie mniej więcej na pół, nie docinając do końca (chodzi o to, żeby móc go potem zwinąć). Następnie z jednej strony ponacinajcie go w kratkę.  Do naczynia wlejcie olej, dodajcie posiekany pęczek pietruszki, czosnek, płatki chili, słodką paprykę i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystko...

Uwielbiacie żeberka? Zróbcie z nimi to przed duszeniem, a smak mięsa powali was na kolana
Adobe Stock
Newsy
Uwielbiacie żeberka? Zróbcie z nimi to przed duszeniem, a smak mięsa powali was na kolana
Dobrze zrobione żeberka to popisowy numer, który zawsze się sprawdza podczas spotkań ze znajomymi i rodziną. Wypróbujcie żeberka z tego przepisu!

Żeberka to wyjątkowe danie, które być może wymaga sporo czasu, ale zdecydowanie się to opłaca! Warto przygotować je na dużą okazję, gdy spodziewacie się wielu gości. Na pewno będą zachwyceni żeberkami z tego przepisu! Jak wybrać mięso na żeberka? Podstawą tego dania są oczywiście żeberka, dlatego trzeba kupić takie, które są najlepszej jakości. W przeciwnym razie nawet najlepsza marynata ich nie uratuje! Świeże i smaczne żeberka powinny być różowe i sprężyste. Jeśli mięso jest matowe, poszarzałe i nie prezentuje się zbyt apetycznie, lepiej go nie kupować. Zwróćcie też uwagę na to, ile mięsa znajduje się między żebrami. Jeśli na żeberkach znajduje się krew, może to być oznaka złej techniki uboju, która wpływa na smak mięsa. Ostatnią rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest oczywiście zapach. Powinien być bardzo delikatny i ledwo wyczuwalny. Jeżeli jest odrzucający, żeberka z pewnością są zepsute. Przepis na soczyste żeberka z piekarnika Do przygotowania pysznych, soczystych i mięciutkich żeberek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram żeberek wieprzowych 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu Gałązka rozmarynu Płaska łyżeczka soli Szczypta pieprzu Przygotowanie: W misce wymieszajcie składniki na marynatę: 2 łyżki miodu, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, gałązka rozmarynu, płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu oraz cebula pokrojona w piórka. Całość wymieszajcie. Do marynaty włóżcie żeberka i odstawcie do lodówki na dobę. Opcjonalnie możecie zasypać żeberka składnikami marynaty i dokładnie natrzeć nimi całość mięsa. Następnego dnia włóżcie żeberka do naczynia żaroodpornego (wraz z marynatą). Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczcie przez 4 godziny. Pamiętajcie o tym, że naczynie musi być...