Przepis na kulki z kurczaka w cieście kokosowym. Danie jak z chińczyka dzięki temu 1 składnikowi
Adobe Stock
Newsy

Przepis na kulki z kurczaka w cieście kokosowym. Danie jak z chińczyka dzięki temu 1 składnikowi

Tę panierkę pokochają wszystkie dzieci, jak również dorośli. Kurczak w cieście kokosowym nie jest w żadnym wypadku nudnym posiłkiem i oznacza nadzwyczajnie dobry i lekko egzotyczny obiad. Panierka kokosowa jest słodkawa, delikatna i świetnie komponuje się z drobiem. 

W niezliczonej ilości panierek ta się wyróżnia. Ci, którzy mieli okazję ją wypróbować, mówią, że jest to kropka nad i w daniach ze smażonym kurczakiem. Takiego wykończenia jeszcze to mięso nie miało. Po różnych, wytrawnych otoczkach, przyszedł czas na nieco słodkawą, ale niezwykle pasującą do niego panierkę na bazie ciasta naleśnikowego i wiórek kokosowych.

Być może spotkaliście się z tego typu daniem już w barach azjatyckich. Występuje ono pod wieloma różnymi nazwami, ale potocznie każdy fan chińszczyzny nazywa ją po prostu kurczakiem w cieście kokosowym lub kulkami. Jako się rzekło - najważniejszym jej składnikiem są pospolite i obecne w każdym domu wiórki kokosowe. 

Do czego można wykorzystać wiórki kokosowe? 

Te niepozorne wiórki są wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego. Spożywanie ich pozytywnie wpływa na przemianę materii, a dodatkowo urozmaica każdy spożywany posiłek. Warto znać różne możliwości kulinarne, które niesie ze sobą ten produkt. 

Suszony miąższ kokosa, znajduje zastosowanie w wielu słodkich przepisach. Ciasta, ciasteczka i lody z jego dodatkiem są pysznym, pożądanym deserem. Domowej roboty kokosanki, lub kulki Rafaello i batoniki Bounty, to łakocie, za którymi uganiają się najmłodsi. Nie ma się co dziwić. Kokos jest naturalnie słodki i sprawia, że konsystencja tych przysmaków staje się ciekawsza.  

Wiórki kokosowe nie są jednak zarezerwowane jedynie dla deserów. W daniach wytrawnych też znajdują swoje miejsce. Najlepiej współgrają z drobiem, co nie oznacza, że nie można wykorzystać ich do innych, ulubionych mięs. Panierki i sosy z ich udziałem wzbogacą smak niejednego, oklepanego dania. 

Przepis na kurczaka w cieście kokosowym (kulki)

Składniki: 

  • 1 pierś z kurczaka (podwójna) 

  • 1-2 jajka, w zależności od wielkości 

  • 4 łyżki mleka 

  • 4 łyżki mąki 

  • 4 łyżki wiórków kokosowych 

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia 

Zobacz także
Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki

Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiejcie i wymieszajcie z wiórkami kokosowymi.  

  1. Żółtka rozkłóćcie i dolejcie do nich mleko. Przyprawcie solą i pieprzem.   

  2. Wymieszajcie razem te składniki na ciasto naleśnikowe nieco mniej gęstsze od śmietany.

  1. Piersi kurczaka pokrójcie w sporą kostkę. 

  2. Rozgrzejcie na patelni sporo oleju - najlepsze kulki z kurczaka w kokosie wyjdą wam po smażeniu w głębokim tłuszczu.

  3. Za pomocą łyżki obtaczajcie kawałki kurczaka w cieście i ostrożnie wkładajcie do rozgrzanego oleju. Smażcie na rumiany kolor.

  4.  

    Podawajcie z ryżem i słodko-kwaśnym sosem. 

    Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ewa Wachowicz podaje przepis na pyszny sernik kokosowy. Idealny na Dzień Mamy
ONS.pl, ewawachowicz/Instagram
Newsy
Ewa Wachowicz podaje przepis na pyszny sernik kokosowy. Idealny na Dzień Mamy
Świetnym pomysłem na Dzień Mamy będzie samodzielnie upieczone ciasto. Wypróbujcie genialny przepis na sernik kokosowy od Ewy Wachowicz.

Sernik to ciasto, które sprawdza się przy każdej okazji. Ten z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi bardzo mocno kokosowy - znajdują się w nim nie tylko wiórki kokosa, ale także mleczko i likier kokosowy! Przygotujcie takie ciasto na Dzień Mamy - taki prezent uraduje każdą z nich!  Przepis na sernik kokosowy Ewy Wachowicz Do przygotowania tego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: około kilogram tłustego twarogu 470 g erytrolu 1 szklanka mąki pszennej (250 g) 9 jaj średniej wielkości 100 g cukru ¾ kostki masła 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki kakao 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 200 g mleczka kokosowego opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Na sitko wysypcie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiejcie na stolnicę.  Do mąki dodajcie ¾ kostki zimnego masła, 120 g erytrolu i posiekajcie za pomocą noża (chodzi o to, żeby nie rozgrzać masła dłońmi).  Z masy utwórzcie kopczyk, a w jego środku dołek. Wbijcie tam 3 żółtka. Ponownie, używając noża, wymieszajcie składniki. Szybko zagniećcie rękami. Podzielcie ciasto na dwie części o równej wielkości, przełóżcie do zamykanego pojemnika lub owińcie folią i odstawcie do zamrażarki na godzinę.  Po tym czasie weźcie jedną połówkę ciasta i zetrzyjcie ją na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki wsypcie do tortownicy o średnicy 28 cm, wyrównajcie tak, by przykryły dno, widelcem zróbcie dziurki i wstawcie na 15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Do robota kuchennego wrzućcie twaróg, dodajcie 6 jaj, pozostały erytrol, skrobię oraz wiórki kokosowe. Dolejcie mleczko kokosowe,...

Skończyła wam się bułka tarta, a kotlety schabowe już w jajku? Teściowa zawsze radziła sobie z tym tak
Adobe Stock
Newsy
Skończyła wam się bułka tarta, a kotlety schabowe już w jajku? Teściowa radziła sobie z tym w ten sposób
Używacie do panierowania schabowych jajek, mąki i bułki tartej? Poznajcie inne sposoby na zrobienie panierki do kotletów!

Klasyczne, panierowane kotlety schabowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą to jedno z typowych polskich dań. Smakują każdemu i zawsze sprawdzają się na obiad! Jednak panierka z bułki tartej nie jest niestety zbyt dietetyczna i częste jedzenie takich kotletów może sprawić, że będzie wam ciężej za jakiś czas zmieścić się w ulubione spodnie.  Rozwiązaniem jest robienie schabowych bez panierki lub zastąpienie bułki tartej innymi składnikami! Nieraz jesteśmy też do tego zmuszeni - powód jest oczywisty, chodzi o braki w kuchennych szafkach. Dowiedzcie się więc, czego można użyć do panierowania schabowych. Płatki kukurydziane zamiast bułki tartej do schabowych Świetnym pomysłem na zastąpienie bułki tartej jest użycie płatków kukurydzianych. Taka propozycja spodoba się szczególnie osobom, które z różnych powodów ograniczają gluten w diecie lub w ogóle nie mogą go jeść. Wystarczy, że pokruszycie płatki ręcznie lub np. za pomocą wałka do ciasta. Później trzeba obtoczyć w nich zamoczone wcześniej w jajku kotlety i usmażyć na patelni tak, jak zwykle. Pamiętajcie, by po smażeniu odkładać je na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu! Panierka z płatków owsianych do kotletów schabowych Płatki owsiane zamiast bułki tartej sprawdzą się zwłaszcza u osób, które dbają o linię. Te płatki nie wchłaniają bowiem tak dużo oleju jak bułka tarta i nie przypalają się, dlatego kotlety w panierce z płatków owsianych są znacznie zdrowsze. Najlepiej użyjcie płatków błyskawicznych, które już są rozdrobnione. Jeśli macie płatki górskie, wystarczy, że zmielicie je np. w blenderze przed przystąpieniem do panierowania. Po zmieleniu płatki będą tak sypkie, jak bułka tarta. Wiórki kokosowe zamiast bułki tartej Ciekawym pomysłem jest użycie wiórków kokosowych do panierowania kotletów schabowych. Należy użyć...

Ta przekąska to jeden ze smaków PRL. Pamiętacie słodkie kulki?
AdobeStock
Newsy
Pamiętacie słodkie kulki z płatków owsianych? Ta przekąska to jeden ze smaków PRL-u
Tęsknicie za dawnymi smakami? Przypomnijcie sobie dawne czasy i zróbcie słodkie kulki owsiane!

Dawniej, gdy w sklepach brakowało wszystkiego, rodzice dwoili się i troili, by zdobyć dla swoich dzieci różne łakocie. Kiedy na półkach królowały niezbyt smaczne wyroby czekoladopodobne, trzeba było sobie radzić własnymi sposobami. Tak powstawały pomysły na kogel-mogel, krem sułtański czy blok czekoladowy.  Jednym z nieco zapomnianych przysmaków są słodkie kulki. To proste do wykonania przekąski, składające się głównie z wiórków kokosowych lub płatków owsianych, masła (lub margaryny), kakao i mleka. Ich wykonanie jest bardzo proste, szybkie i w ogóle nie wymaga pieczenia. Choć dziś półki w sklepach uginają się od słodyczy, nic przecież nie smakuje lepiej, niż deser własnej roboty! Przypomnijcie sobie ten smak i przygotujcie kulki w domu. Przepis na słodkie kulki z płatków owsianych Do przygotowania tych przysmaków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g płatków wiórków kokosowych lub owsianych górskich 125 g masła 200 g cukru 20 g kakao 160 g mleka w proszku 3 łyżki wody 3 łyżki mleka  Jeżeli nie odpowiadają wam całe płatki owsiane, zmielcie je blenderem lub użyjcie płatków błyskawicznych.  Przygotowanie: Odmierzcie 125 g masła i rozpuśćcie w garnku.  Dodajcie wodę, kakao i cukier. Wymieszajcie i podgrzewajcie, aż składniki się połączą. Na koniec wlejcie mleko. Podgrzewajcie delikatnie mieszając, aż masa będzie idealnie gładka.  Wyłączcie ogień i do gorącej masy wsypcie mleko w proszku. Szybko wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek.  Następnie wsypcie płatki owsiane i jeszcze raz zamieszajcie. Odczekajcie, aż masa nieco...

Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
unsplash.com/@rabbit_in_blue
Newsy
Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
Został wam po świętach sernik i nie wiecie co z nim zrobić? Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny deser.

Mazurki z kajmakiem i czekoladą, babki wielkanocne oblane polewą z lukru, serniki z pomarańczową skórką, pascha pełna bakalii… Często przygotowujemy mnóstwo ciast na Wielkanoc. Choć pyszne to zazwyczaj zostajemy z dużą ilością niezjedzonych wypieków. W końcu na stole gości jeszcze żurek z białą kiełbasą, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, pieczeń ze schabu, domowe wędliny… Nie da się wszystkiego przejeść w tak krótkim czasie. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które przygotowaliście? Możecie przerobić je na coś innego. Gdy macie już dość sernika, zróbcie te proste lizaki, znane również pod nazwą cake pops. Uwielbiają je duzi i mali. Zamiast sernika możecie wykorzystać również babkę albo ciasto czekoladowe. Raz spróbujecie i już nigdy więcej nie wyrzucicie nadmiaru ciasta. Cake pops z sernika – przepis Składniki 500g gotowego sernika lub innego ciasta (np. babki piaskowej lub czekoladowego ciasta) 2-3 tabliczki czekolady (najlepiej mleczna i gorzka, ale możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę) 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła Dodatki: cukrowa posypka, posiekane orzechy, wiórki kokosowe itp. Patyczki do lizaków lub lodów lub małe papierowe papilotki Przygotowanie Sernik podzielcie na porcje i uformuje w kulki wielkości lizaka lub nieco większe. Kulki ułóżcie na dużym talerzu lub płaskim półmisku i włóżcie je do zamrażalnika na 25 minut. W międzyczasie połamcie czekoladę na kawałki i przełóżcie do miski lub garnka. W drugim garnku zagotujcie małą ilość wody i połóżcie na wierzchu miskę z czekoladą (Uwaga! Nie może dostać się do niej woda, bo czekolada straci połysk). Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej i dodajcie olej kokosowy albo masło i dokładnie...