Przepis na kulki z kurczaka w cieście kokosowym. Danie jak z chińczyka dzięki temu 1 składnikowi
Adobe Stock
Newsy

Przepis na kulki z kurczaka w cieście kokosowym. Danie jak z chińczyka dzięki temu 1 składnikowi

Tę panierkę pokochają wszystkie dzieci, jak również dorośli. Kurczak w cieście kokosowym nie jest w żadnym wypadku nudnym posiłkiem i oznacza nadzwyczajnie dobry i lekko egzotyczny obiad. Panierka kokosowa jest słodkawa, delikatna i świetnie komponuje się z drobiem. 

W niezliczonej ilości panierek ta się wyróżnia. Ci, którzy mieli okazję ją wypróbować, mówią, że jest to kropka nad i w daniach ze smażonym kurczakiem. Takiego wykończenia jeszcze to mięso nie miało. Po różnych, wytrawnych otoczkach, przyszedł czas na nieco słodkawą, ale niezwykle pasującą do niego panierkę na bazie ciasta naleśnikowego i wiórek kokosowych.

Być może spotkaliście się z tego typu daniem już w barach azjatyckich. Występuje ono pod wieloma różnymi nazwami, ale potocznie każdy fan chińszczyzny nazywa ją po prostu kurczakiem w cieście kokosowym lub kulkami. Jako się rzekło - najważniejszym jej składnikiem są pospolite i obecne w każdym domu wiórki kokosowe. 

Do czego można wykorzystać wiórki kokosowe? 

Te niepozorne wiórki są wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego. Spożywanie ich pozytywnie wpływa na przemianę materii, a dodatkowo urozmaica każdy spożywany posiłek. Warto znać różne możliwości kulinarne, które niesie ze sobą ten produkt. 

Suszony miąższ kokosa, znajduje zastosowanie w wielu słodkich przepisach. Ciasta, ciasteczka i lody z jego dodatkiem są pysznym, pożądanym deserem. Domowej roboty kokosanki, lub kulki Rafaello i batoniki Bounty, to łakocie, za którymi uganiają się najmłodsi. Nie ma się co dziwić. Kokos jest naturalnie słodki i sprawia, że konsystencja tych przysmaków staje się ciekawsza.  

Wiórki kokosowe nie są jednak zarezerwowane jedynie dla deserów. W daniach wytrawnych też znajdują swoje miejsce. Najlepiej współgrają z drobiem, co nie oznacza, że nie można wykorzystać ich do innych, ulubionych mięs. Panierki i sosy z ich udziałem wzbogacą smak niejednego, oklepanego dania. 

Przepis na kurczaka w cieście kokosowym (kulki)

Składniki: 

  • 1 pierś z kurczaka (podwójna) 

  • 1-2 jajka, w zależności od wielkości 

  • 4 łyżki mleka 

  • 4 łyżki mąki 

  • 4 łyżki wiórków kokosowych 

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia 

Zobacz także
Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki

Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiejcie i wymieszajcie z wiórkami kokosowymi.  

  1. Żółtka rozkłóćcie i dolejcie do nich mleko. Przyprawcie solą i pieprzem.   

  2. Wymieszajcie razem te składniki na ciasto naleśnikowe nieco mniej gęstsze od śmietany.

  1. Piersi kurczaka pokrójcie w sporą kostkę. 

  2. Rozgrzejcie na patelni sporo oleju - najlepsze kulki z kurczaka w kokosie wyjdą wam po smażeniu w głębokim tłuszczu.

  3. Za pomocą łyżki obtaczajcie kawałki kurczaka w cieście i ostrożnie wkładajcie do rozgrzanego oleju. Smażcie na rumiany kolor.

  4.  

    Podawajcie z ryżem i słodko-kwaśnym sosem. 

    Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
unsplash.com/@rabbit_in_blue
Newsy
Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
Został wam po świętach sernik i nie wiecie co z nim zrobić? Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny deser.

Mazurki z kajmakiem i czekoladą, babki wielkanocne oblane polewą z lukru, serniki z pomarańczową skórką, pascha pełna bakalii… Często przygotowujemy mnóstwo ciast na Wielkanoc. Choć pyszne to zazwyczaj zostajemy z dużą ilością niezjedzonych wypieków. W końcu na stole gości jeszcze żurek z białą kiełbasą, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, pieczeń ze schabu, domowe wędliny… Nie da się wszystkiego przejeść w tak krótkim czasie. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które przygotowaliście? Możecie przerobić je na coś innego. Gdy macie już dość sernika, zróbcie te proste lizaki, znane również pod nazwą cake pops. Uwielbiają je duzi i mali. Zamiast sernika możecie wykorzystać również babkę albo ciasto czekoladowe. Raz spróbujecie i już nigdy więcej nie wyrzucicie nadmiaru ciasta. Cake pops z sernika – przepis Składniki 500g gotowego sernika lub innego ciasta (np. babki piaskowej lub czekoladowego ciasta) 2-3 tabliczki czekolady (najlepiej mleczna i gorzka, ale możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę) 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła Dodatki: cukrowa posypka, posiekane orzechy, wiórki kokosowe itp. Patyczki do lizaków lub lodów lub małe papierowe papilotki Przygotowanie Sernik podzielcie na porcje i uformuje w kulki wielkości lizaka lub nieco większe. Kulki ułóżcie na dużym talerzu lub płaskim półmisku i włóżcie je do zamrażalnika na 25 minut. W międzyczasie połamcie czekoladę na kawałki i przełóżcie do miski lub garnka. W drugim garnku zagotujcie małą ilość wody i połóżcie na wierzchu miskę z czekoladą (Uwaga! Nie może dostać się do niej woda, bo czekolada straci połysk). Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej i dodajcie olej kokosowy albo masło i dokładnie...

bajaderki przepis
Gotujmy.pl/BSz
Newsy
Zostało wam po świętach ciasto? Nie wyrzucajcie go. Zrobicie z niego te smakowite kuleczki
Resztki świątecznego ciasta to wspaniały materiał na przepyszne bajaderki. Wystarczy, że dodacie do niego kilka składników i wyjdzie wam zupełnie nowa, świeża przekąska. Nie marnujcie jedzenia. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Bajaderki to nic innego jak kuleczki przyrządzane na bazie resztek cukierniczych. Ten wspaniały przepis pomoże wam wykorzystać wszystko, czego wasi goście nie zjedli podczas świąt. W końcu Sylwester za pasem i też trzeba coś podać. Przepis na bajaderki Będziecie potrzebować 500 gramów resztek świątecznego ciasta (biszkopt, piernik – nawet jeśli wyszedł zakalec) 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki powideł lub dżemu 3 łyżki orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżka masła 1 łyżka alkoholu, na przykład nalewki orzechowej 1 gorzka czekolada ¼ szklanki mleka 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie Resztki świątecznego ciasta pokruszcie, zmielcie lub zmiksujcie przy pomocy robota kuchennego. Do masy dodajcie serek mascarpone, dżem, alkohol, rozdrobnione orzechy i miękkie masło, a następnie zagniećcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego ciasta uformujcie średniej wielkości kulki i umieśćcie je w lodówce, aby składniki ładnie się związały. W tym czasie przygotujcie polewę. Czekoladę podzielcie na kawałki i umieśćcie wraz z mlekiem w średniej wielkości misce. Naczynie połóżcie na garnku wypełnionym wodą do ¼ wysokości i zacznijcie podgrzewać. Kiedy czekolada ładnie się rozpuści i połączy z mlekiem zdejmijcie ją z palnika i zacznijcie obtaczać w niej schłodzone kulki z ciasta.  Na sam koniec obtoczcie przysmak w wiórkach kokosowych i umieśćcie w lodówce. Bajaderki będą gotowe kiedy polewa całkowicie zastygnie. Smacznego! Źródło: gotujmy

czy można dodać mleko kokosowe do naleśników
Adobe Stock
Newsy
Jakie mleko do ciasta na naleśniki? To doda mu cudownego smaku
Marzą wam się naleśniki jak z rajskiej wyspy? Wcale nie będzie to trudne do zrobienia. Po dodaniu tego mleka do ciasta, nie opędzicie się od próśb o dokładkę!

Zazwyczaj ciasto na naleśniki przygotowuje się z mleka, mąki i jajek. Ostatnio w modzie jest także mieszanie mleka z gazowaną wodą. Gazowana woda lub piwo sprawiają, że ciasto naleśnikowe zyskuje na delikatności. Nie jedliście jeszcze jednak tak delikatnego ciasta naleśnikowego, jak to zrobione z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleko kokosowe to coraz popularniejszy produkt w polskich kuchniach. Przybyło z dalekiej Azji, ale coraz częściej wykorzystywane jest do różnych dań obiadowych i deserów. Niekoniecznie azjatyckich. Tak jest właśnie z naleśnikami. Kremowe mleczko kokosowe jest wręcz stworzone do naleśników. Odrobina mleczka wystarczy, by uzyskać maksymalny efekt puszystości. Jak wybrać dobre mleczko kokosowe do naleśników? O smaku lepiej nie będziemy mówić, by przedwcześnie nie pociekła wam ślinka. Pamiętajcie tylko o jednym szczególe. Chodzi o wybór odpowiedniego rodzaju mleczka kokosowego. Powinniście nabyć mleczko o jak największej procentowej zawartości ekstraktu kokosowego. Dobre mleczka zawierają ponad 80% ekstraktu. Dzięki temu są gęste i przede wszystkim smaczne, bez metalicznego posmaku. Mleczko nie powinno mieć też zbyt długiego składu. W najlepszych mleczkach zawarty jest wyłącznie ekstrakt z miąższu kokosa, woda i ewentualnie stabilizator w postaci gumy guar. Przepis na naleśniki na mleku kokosowym Składniki 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (powyżej 80% ekstraktu z kokosu) 1 szklanka wody, najlepiej gazowanej Półtorej szklanki mąki pszennej Łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka Masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Wymieszajcie razem mleko i jajka. Dodajcie następnie mąkę, wodę i cukier i wszystko razem wymieszajcie trzepaczką, rózgą lub zmiksujcie mikserem lub blenderem. Rozgrzejcie na patelni odrobinę masła...

Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie
akrobatka2/Gotujmy.pl
Newsy
Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Chociaż bajaderki często tworzone są z resztek innych ciast, dla niektórych są prawdziwymi delicjami! Warto je przygotować, kiedy zostało nam dużo świątecznych ciast, których nie chcemy zmarnować, ale nie mamy już ochoty ich kończyć. 

Bajaderki to doskonały trik na wykorzystanie nie tylko resztek ciast, ale także tych, które nie wyszły przy pieczeniu. Wypiek ma w środku zakalec albo zbyt długo leżał na powietrzu i stał się suchy? Nawet z takich ciast możesz przygotować pyszną bajaderkę! Do tego deseru można dodać także dowolne dodatki, które lubimy: bakalie, wiórki kokosowe czy orzechy. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia! To błyskawiczny sposób na wyczarowanie świeżego, imponującego deseru, kiedy wpadają niespodziewani goście, a w domu nie ma niczego poza skrawkami ciast. Sposób na resztki ze świąt? Bajaderki! Chociaż przepis na bajaderki wziął się właśnie z chęci wykorzystywania resztek ciast i ciasteczek, często serwują je nawet najlepsze cukiernie. I ty możesz nauczyć się przyrządzać je prawdziwie profesjonalnie. Doskonałą okazją do przetestowania tego przepisu jest okres poświąteczny, kiedy zostają nam resztki własnych wypieków, a także tych, które przynieśli goście. Jeśli rodzina jest już przejedzona babkami i biszkoptami – przerób je na bajaderki! Przepis na bajaderki Składniki: 600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp. 2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast) 50 g masła 1/4 szkl mleka 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie) 3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych 2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp. Dodatkowo: 100 g mlecznej/gorzkiej czekolady 1 łyżka masła kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek Przygotowanie: Resztki ciast drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać ulubione dodatki (rodzynki, skórki, orzechy itp.) i wymieszać. Masło zagotować z...