W niezliczonej ilości panierek ta się wyróżnia. Ci, którzy mieli okazję ją wypróbować, mówią, że jest to kropka nad i w daniach ze smażonym kurczakiem. Takiego wykończenia jeszcze to mięso nie miało. Po różnych, wytrawnych otoczkach, przyszedł czas na nieco słodkawą, ale niezwykle pasującą do niego panierkę na bazie ciasta naleśnikowego i wiórek kokosowych.
Być może spotkaliście się z tego typu daniem już w barach azjatyckich. Występuje ono pod wieloma różnymi nazwami, ale potocznie każdy fan chińszczyzny nazywa ją po prostu kurczakiem w cieście kokosowym lub kulkami. Jako się rzekło - najważniejszym jej składnikiem są pospolite i obecne w każdym domu wiórki kokosowe.
Do czego można wykorzystać wiórki kokosowe?
Te niepozorne wiórki są wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego. Spożywanie ich pozytywnie wpływa na przemianę materii, a dodatkowo urozmaica każdy spożywany posiłek. Warto znać różne możliwości kulinarne, które niesie ze sobą ten produkt.
Zobacz także:
Suszony miąższ kokosa, znajduje zastosowanie w wielu słodkich przepisach. Ciasta, ciasteczka i lody z jego dodatkiem są pysznym, pożądanym deserem. Domowej roboty kokosanki, lub kulki Rafaello i batoniki Bounty, to łakocie, za którymi uganiają się najmłodsi. Nie ma się co dziwić. Kokos jest naturalnie słodki i sprawia, że konsystencja tych przysmaków staje się ciekawsza.
Wiórki kokosowe nie są jednak zarezerwowane jedynie dla deserów. W daniach wytrawnych też znajdują swoje miejsce. Najlepiej współgrają z drobiem, co nie oznacza, że nie można wykorzystać ich do innych, ulubionych mięs. Panierki i sosy z ich udziałem wzbogacą smak niejednego, oklepanego dania.
Przepis na kurczaka w cieście kokosowym (kulki)
Składniki:
-
1 pierś z kurczaka (podwójna)
-
1-2 jajka, w zależności od wielkości
-
4 łyżki mleka
-
4 łyżki mąki
-
4 łyżki wiórków kokosowych
-
sól i pieprz
-
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
-
Mąkę przesiejcie i wymieszajcie z wiórkami kokosowymi.
-
Żółtka rozkłóćcie i dolejcie do nich mleko. Przyprawcie solą i pieprzem.
-
Wymieszajcie razem te składniki na ciasto naleśnikowe nieco mniej gęstsze od śmietany.
-
Piersi kurczaka pokrójcie w sporą kostkę.
-
Rozgrzejcie na patelni sporo oleju - najlepsze kulki z kurczaka w kokosie wyjdą wam po smażeniu w głębokim tłuszczu.
-
Za pomocą łyżki obtaczajcie kawałki kurczaka w cieście i ostrożnie wkładajcie do rozgrzanego oleju. Smażcie na rumiany kolor.
-
Podawajcie z ryżem i słodko-kwaśnym sosem.
Smacznego!