Co roku Polacy świętują tłusty czwartek. W wyjątkowo przyjemny sposób, ponieważ tego dnia można do woli objadać się takimi pysznościami, jak pączki i faworki. Dawniej przysmaki te przygotowywano raczej na wytrawnie - pączki były faszerowane boczkiem, słoniną i mięsem, a później zapijane dużą ilością alkoholu. 
Podobne święto obchodziło się i obchodzi dalej we Francji - z tym, że jest to tłusty wtorek, a nie czwartek. 

Tłusty wtorek, czyli mardi gras 

W Polsce tłusty czwartek to ostatni czwartek przed rozpoczęciem wielkiego postu. Tego dnia można bez wyrzutów sumienia objadać się najróżniejszymi potrawami i przysmakami.

Z kolei we Francji, a także kilku innych krajach, świętuje się tłusty wtorek, znany szerzej jako mardi gras. Jest to ostatni dzień przed środą popielcową, który przypada też na ostatni dzień karnawału. Obchodzi się go jeszcze huczniej niż tłusty czwartek, ponieważ tego dnia nie tylko je się do woli, ale też organizuje wesołe zabawy. 

Typowym daniem przyrządzanym na mardi gras są naleśniki, koniecznie podane z sosem pomarańczowym. W tej wersji noszą nazwę „crepes suzette” i we Francji smaży się je na tłusty wtorek tak, jak my smażymy pączki na tłusty czwartek. Wypróbujcie poniższy przepis na ten przysmak. 

Zobacz także:

Przepis na crepes suzette

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli 

Syrop pomarańczowy:

  • 5 pomarańczy
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Opcjonalnie: 2 łyżki likieru pomarańczowego lub brandy. 

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie składniki na naleśniki, czyli mąkę, mleko, wodę, jajka, sól, skórkę z cytryny oraz roztopione masło.
  2. Zmiksujcie, by wszystkie składniki się połączyły, a w masie nie było grudek.
  3. Rozgrzejcie patelnię i usmażcie na niej wszystkie naleśniki. Powinny być cieniutkie, więc starajcie się wylewać na patelnię niewielką ilość ciasta i dobrze je rozprowadzić. 
  4. Wyciśnijcie sok z pomarańczy.
  5. Następnie wsypcie cukier na patelnię i podgrzejcie. Gdy się skarmelizuje, dodajcie sok z pomarańczy oraz masło. Wymieszajcie.
  6. Złóżcie naleśniki w trójkąty. Ułóżcie je na patelni z syropem pomarańczowym i gotujcie przez 2-3 minuty.
  7. Przełóżcie gotowe naleśniki na talerze. Możecie na koniec polać je niewielką ilością brandy albo likieru pomarańczowego, a następnie podpalić dla większego efektu. Pamiętajcie o zachowaniu ostrożności.