Bardzo lubimy przepisy na obiad, które można zrobić w jednym garnku. To znaczne ułatwienie i oszczędność, nie tylko prądu czy gazu, ale też czasu i ilości zabrudzonych garnków i naczyń. Do naszych ulubionych przepisów należą wszelkiego rodzaju zapiekanki, gulasze czy treściwe zupy. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, czy leczo węgierskie to zawsze sprawdzony pomysł na obiad.
Trwa sezon na młodą kapustę i korzystamy z jej dobrodziejstwa przy każdej sposobności. Najczęściej po prostu podajemy ją jako dodatek do obiadu, uduszoną z marchewką i przyprawami. Ten smak towarzyszy nam od wieków i wiele osób pamięta delikatną duszoną kapustę z obiadów u babci. Ale tym razem polecamy połączyć w jednym garnku młodą kapustę z kopytkami. Zaskakujące, ale bardzo smaczne.

Młoda kapusta zasmażana z kopytkami

Aromatyczna młoda kapusta na podsmażonej kiełbasie i cebuli, z mięciutkimi kopytkami i z aksamitnym sosem z serka śmietankowego, zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. To, co otrzymacie na końcu, nie tylko fantastycznie smakuje, ale syci na długie godziny.

Przygotujcie:

  • pół główki młodej kapusty
  • 1/2 kg kopytek (najlepiej wstępnie obgotowane)
  • 1 pętko kiełbasy
  • 1 cebula
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • 120 gr serka śmietanowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Zobacz także:

  1. Przygotujcie garnek z grubym dnem. Na dno wlejcie olej, rozgrzejcie i wrzućcie kiełbasę z cebulą. Podsmażcie, aż się zarumienią, a cebula zmięknie.
  2. Dodajcie kopytka, zalejcie bulionem i dołóżcie 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawcie pieprzem, solą i wymieszajcie.
  3. Teraz dorzućcie drobno posiekaną kapustę i duście pod przykryciem ok. 2 minuty.
  4. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, wymieszajcie wszystko i duście pod przykryciem kolejne 8 minut.
  5. Na koniec dodajcie serek śmietanowy i dokładnie wszystko wymieszajcie.
  6. Posypcie świeżym koperkiem i podawajcie gorące.

Zobaczcie jak to zrobić krok po kroku na filmiku z Instagrama autorstwa @muciotrabacho

 

Co można zrobić z młodej kapusty?

Młoda kapusta jest wyjątkowo delikatna i pełna smaku. Oprócz walorów smakowych oferuje całą masę cennych składników, m.in. potas, krzem, magnez, wapń, miedź, czy żelazo, witaminy E, K i A, oraz witaminy z grupy B. Ma tyle samo witaminy C, co cytryna i 4 razy więcej niż kapusta kiszona. Na bazie kapusty warto przygotować pyszne dania. Szczególnie polecamy: