Klasyczna surówka z młodej kapusty zwykle ma tylko kilka dodatków, takich jak sok z cytryny, koperek czy marchew lub rzodkiewka, jednak Tomek Strzelczyk pokazał inne pyszne połączenie. Co więcej, jego surówka jest idealnie chrupiąca, a to wszystko dzięki jednemu prostemu trikowi. Zobaczcie, jak zrobić taki obiadowy przysmak, a popularny colesław pójdzie w odstawkę. 

Jak zrobić surówkę z kapusty? Przepis Tomasza Strzelczyka

Aby surówka z kapusty wyszła lepsza niż zwykle, Tomasz Strzelczyk wybiera do niej kapustę spiczastą, zamiast tradycyjnej. Taki gatunek jest znacznie delikatniejszy, więc świetnie nadaje się do surówek. Następnie do poszatkowanej kapusty kucharz dodaje już tylko kilka składników, czyli świeżego ogórka, czerwoną cebulę i prosty sos czosnkowy.

W ten sposób powstaje idealnie świeża, a jednocześnie wyrazista kompozycja smaków i aromatów, ale największym plusem tej surówki zdecydowanie jest chrupkość. Większość podobnych receptur szybko podchodzi bowiem wodą, a przez to konsystencja nie jest już tak przyjemna. Tomasz Strzelczyk pokazał jednak prosty sposób na to, aby uniknąć tego problemu. 

surówka z kapusty przepis

Zobacz także:

Źródło: AdobeStock

Co zrobić, żeby surówka nie podchodziła wodą?

Głównym winowajcą gromadzącej się wody w surówce jest zazwyczaj ogórek. Co zrobić, żeby ogórki nie puszczały wody? To bardzo proste. Wystarczy tylko wykroić z nich wodniste środki z pestkami, a do surówki użyć jedynie twardszej części. W ten sposób dalej zachowamy ich odświeżający smak, ale konsystencja będzie zdecydowanie bardziej zwarta i chrupiąca.

Tak przygotowana surówka z kapusty i ogórków może więc znacznie dłużej stać na stole, co ma duże znaczenie w przypadku spotkania przy grillu czy innych przyjęć na świeżym powietrzu. Zobaczcie dokładny przepis Tomasza Strzelczyka i koniecznie spróbujcie tego prostego przysmaku.

Przepis na surówkę z kapusty i ogórków

Składniki:

  • pół główki kapusty szpiczastej,
  • 2 niewielkie cebule czerwone,
  • 1 długi ogórek,
  • 6-7 łyżek jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Spiczastą kapustę szatkujemy najdrobniej, jak umiemy, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w piórka czerwone cebulki. Ogórka kroimy w ćwiartki, a następnie wykrajamy ze środka wodniste części. Resztę ogórka kroimy w plasterki pod skosem, aby piękniej prezentowały się w surówce.
  2. W oddzielnej miseczce mieszamy składniki na sos, czyli jogurt, miód, ocet, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wlewamy gotowy dressing do warzyw.