Często robicie kotlety mielone na obiad, ale nie zawsze udaje się wam uzyskać idealną konsystencję dania? Zwykle problem tkwi w 2 popularnych błędach, ale można też od razu zapobiegawczo dodać do masy zwykłe ogórki kiszone i jeszcze jeden popularny dodatek. Dzięki takiej "wkładce", kotlety mielone zawsze wyjdą soczyste, a do tego będą zachwycały wyrazistym smakiem i aromatem.
Jak zrobić dobre kotlety mielone? Podstawowe zasady
Aby kotlety mielone zawsze wychodziły smaczne i mięciutkie, najpierw trzeba zadbać o kilka złotych zasad. Po pierwsze, na kotlety zawsze staramy się wybierać dość tłuste mięso. Choć zwykle staramy się unikać tłustych kawałków, to w tym przypadku jest to wskazane, gdyż zbyt chude mięso sprawi, że gotowe danie po usmażeniu stanie się suche i twarde. Dodatkowo tłuszcz jest też nośnikiem smaku, a więc takie kotleciki po prostu będą bardziej apetyczne.
Kolejną niezwykle ważną sprawą jest odpowiednie wyrabianie mięsnej masy przed uformowaniem z niej kotletów. Nie wystarczy bowiem tylko wymieszać mięsa z cebulką, jajkiem, bułką oraz przyprawami. Przyda się tu trochę mieszania dłońmi, dzięki czemu masa nabierze lepszej konsystencji i będzie bardziej puszysta. Co więcej podczas wyrabiania mięsa na kotlety warto dolewać po trochu bardzo zimnej wody. Niektórzy nawet radzą, aby była to woda gazowana, a wtedy mielone staną się jeszcze bardziej puszyste.
Zobacz także:
Źródło: Getty/iStock
Co dodać do kotletów mielonych, żeby były soczyste?
Aby kotlety mielone nie wyschły podczas smażenia, warto dorzucić do podstawowych składników coś ekstra. Wystarczą 2 dodatki, które często mamy w swoich lodówkach, czyli ogórki kiszone i drobno pokrojony boczek wędzony. Dzięki tym dodatkom masa na kotlety mielone stanie się nie tylko idealnie wilgotna, ale i znacznie bardziej wyrazista w smaku. Bogaty aromat wędzonego boczku oraz kwaśna nuta ogórków sprawi, że gotowe danie zachwyci wszystkich. Uważajcie jednak z dodatkiem soli, bo zarówno ogórki kiszone, jak i boczek są naturalnie słone, więc łatwo tu o przesolenie kotletów.
Przepis na kotlety mielone inaczej
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 3 ogórki kiszone,
- 100 g boczku wędzonego,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania i posiekania cebuli, a następnie podsmażamy ją na odrobinie oleju. Gdy cebulka się zarumieni i zmięknie, odstawiamy ją do przestudzenia. W międzyczasie drobno kroimy boczek wędzony, a ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, musztardą, przyprawami i wcześniej przygotowanym boczkiem, ogórkiem oraz cebulką. Całość łączymy na jednolitą masę i formujemy niewielkie kotlety.
Tak przygotowane kotlety mielone obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż będą rumiane z obu stron.
Źródło: Youtube.com/@SprintCooking