Często robicie kotlety mielone na obiad, ale nie zawsze udaje się wam uzyskać idealną konsystencję dania? Zwykle problem tkwi w 2 popularnych błędach, ale można też od razu zapobiegawczo dodać do masy zwykłe ogórki kiszone i jeszcze jeden popularny dodatek. Dzięki takiej "wkładce", kotlety mielone zawsze wyjdą soczyste, a do tego będą zachwycały wyrazistym smakiem i aromatem. 

Jak zrobić dobre kotlety mielone? Podstawowe zasady

Aby kotlety mielone zawsze wychodziły smaczne i mięciutkie, najpierw trzeba zadbać o kilka złotych zasad. Po pierwsze, na kotlety zawsze staramy się wybierać dość tłuste mięso. Choć zwykle staramy się unikać tłustych kawałków, to w tym przypadku jest to wskazane, gdyż zbyt chude mięso sprawi, że gotowe danie po usmażeniu stanie się suche i twarde. Dodatkowo tłuszcz jest też nośnikiem smaku, a więc takie kotleciki po prostu będą bardziej apetyczne. 

Kolejną niezwykle ważną sprawą jest odpowiednie wyrabianie mięsnej masy przed uformowaniem z niej kotletów. Nie wystarczy bowiem tylko wymieszać mięsa z cebulką, jajkiem, bułką oraz przyprawami. Przyda się tu trochę mieszania dłońmi, dzięki czemu masa nabierze lepszej konsystencji i będzie bardziej puszysta. Co więcej podczas wyrabiania mięsa na kotlety warto dolewać po trochu bardzo zimnej wody. Niektórzy nawet radzą, aby była to woda gazowana, a wtedy mielone staną się jeszcze bardziej puszyste. 

kotlety mielone przepis

Zobacz także:

Źródło: Getty/iStock

Co dodać do kotletów mielonych, żeby były soczyste?

Aby kotlety mielone nie wyschły podczas smażenia, warto dorzucić do podstawowych składników coś ekstra. Wystarczą 2 dodatki, które często mamy w swoich lodówkach, czyli ogórki kiszone i drobno pokrojony boczek wędzony. Dzięki tym dodatkom masa na kotlety mielone stanie się nie tylko idealnie wilgotna, ale i znacznie bardziej wyrazista w smaku. Bogaty aromat wędzonego boczku oraz kwaśna nuta ogórków sprawi, że gotowe danie zachwyci wszystkich. Uważajcie jednak z dodatkiem soli, bo zarówno ogórki kiszone, jak i boczek są naturalnie słone, więc łatwo tu o przesolenie kotletów. 

Przepis na kotlety mielone inaczej

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania i posiekania cebuli, a następnie podsmażamy ją na odrobinie oleju. Gdy cebulka się zarumieni i zmięknie, odstawiamy ją do przestudzenia. W międzyczasie drobno kroimy boczek wędzony, a ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, musztardą, przyprawami i wcześniej przygotowanym boczkiem, ogórkiem oraz cebulką. Całość łączymy na jednolitą masę i formujemy niewielkie kotlety. 

Tak przygotowane kotlety mielone obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż będą rumiane z obu stron. 

Źródło: Youtube.com/@SprintCooking