Jeśli szukacie przepisu na najbardziej czekoladową czekoladowość, to ten pomysł to prawdziwa uczta dla kubków smakowych i to nawet w przypadku najbardziej wymagających łasuchów. Kluczowym składnikiem jest czekolada z całymi orzechami.

Należy jednak przygotować ją w odpowiedni sposób, a mianowicie część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a drugą część drobno pokroić i dopiero wtedy połączyć z suchymi składnikami. Ten drobny trik sprawi, że ciasto z tartą czekoladą przypadnie do gustu całej rodzinie i wszystkim gościom - bardziej aksamitny i intensywny smak po prostu nie istnieje.

Przepis na ciasto z tartą czekoladą

Składniki:

  • 100 g czekolady z orzechami
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej 
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • 100 g czekolady mlecznej do polewy + 2 łyżki mleka.

Przygotowanie:

  1. 100 g czekolady z orzechami ścieramy na tarce z małymi oczkami. Drugie 100 g siekamy lub kruszymy, aby struktura była widocznie inna.
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. 
  3. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy.
  4. Dodajemy startą i posiekaną czekoladę.
  5. Jajka wybijamy do osobnej miseczki.
  6. Masło ucieramy mikserem, dodajemy partiami po trochu suche produkty, wymiennie z jajkami.
  7. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą (można wykorzystać formę z kominkiem).
  8. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut.
  9. Ciasto ze startą czekoladą wyjmujemy z foremki, gdy nieco przestygnie - nie może być ani całkiem zimne, ani bardzo gorące.
  10. Przygotowujemy polewę czekoladową - rozpuszczamy w garnku połamaną mleczną czekoladę, dodajemy do niej 2 łyżki mleka. Mieszamy, aby polewa się nie przypaliła (trzymamy cały czas garnek na bardzo małym ogniu).
  11. Gotową polewą oblewamy ciasto.
  12. Miłośnicy bakalii mogą ciasto ze startą czekoladą dodatkowo posypać płatkami migdałów.

Jak podawać i przechowywać ciasto ze startą czekoladą?

Ciasto ze startą czekoladą pasuje na wiele różnych okazji. To idealny wypiek do codziennej kawy z przyjaciółką czy sąsiadką, ale świetnie sprawdzi się w bardziej uroczystych okolicznościach. Można je uwzględnić w menu na imieniny, podać na Wielkanoc i Boże Narodzenie, a także na chrzcinach czy komunii. Ciasto można przechowywać przez kilka dni, dlatego jego walory smakowe na pewno nie ucierpią, jeśli przygotujecie ja na kilka dni przed planowaną imprezą.

Koneserzy ciast czekoladowych twierdzą, że ten wypiek można podawać nawet bez polewy czekoladowej - głębia smaku jest tak niepowtarzalna, że placek nie potrzebuje właściwie żadnych dodatków. Dla przełamania smaków, można również przygotować polewę z białej czekolady, zamiast mlecznej. Dzieci ucieszą się, gdy obsypiecie wierzch wypieku kolorową posypką (tą, której można też używać do dekoracji ciastek, deserów lodowych i pierniczków).

Zobacz także: