Macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chce się wam długo stać przy garach? W takiej sytuacji najlepiej sprawdzi się przepis na szybkie ciasto marmurkowe na jogurcie. Wymaga bardzo mało pracy - wystarczy wymieszać składniki, wylać ciasto do formy i upiec.
Ani się obejrzycie, a gorący wypiek będzie gotowy do podania na stół. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzach. Wypróbujcie poniższy przepis, a nie pożałujecie.
Przepis na ciasto marmurkowe w 5 minut
Składniki:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
Pół szklanki cukru
-
1 opakowanie małego jogurtu naturalnego (200 g)
-
3 jajka
-
50 g masła
-
3 łyżki kakao bez dodatku cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Przygotowanie:
-
Wbijcie do miski całe jajka. Dodajcie ¾ szklanki cukru, szczyptę soli i wymieszajcie mikserem lub trzepaczką.
-
Wlejcie całe opakowanie jogurtu i mieszajcie do połączenia składników.
-
Następnie należy rozpuścić i ostudzić 50 g masła. Gdy już wystygnie, ale będzie wciąż płynne, wlejcie je do ciasta i ponownie wymieszajcie.
-
Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypcie do miski z resztą składników. Mieszajcie, aż się połączą, a konsystencja ciasta będzie jednolita.
-
W kolejnym kroku podzielcie masę na ciasto na 2 równe części. Do jednej z nich wsypcie 3 łyżki kakao i wymieszajcie.
-
Teraz weźcie naczynie żaroodporne. Wlewajcie do niego ciasto z kakao i bez na zmianę, za pomocą łyżki.
-
Gdy już wszystko znajdzie się w naczyniu, możecie wziąć wykałaczkę i zrobić nią delikatnie marmurkowy wzór na cieście.
-
Wstawcie naczynie do rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Smacznego!
Jak podawać ciasto marmurkowe?
Gotowe ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem i od razu podawać. Doskonale smakuje też z polewą czekoladową. Aby ją zrobić, weźcie 1 tabliczkę mlecznej i pół tabliczki gorzkiej czekolady oraz pół szklanki śmietanki 30%.
Zobacz także:
Wlejcie śmietankę do garnuszka i powoli podgrzewajcie - tak, by się nie zagotowała. Kiedy będzie już gorąca, włóżcie czekoladę połamaną na kawałki. Mieszajcie tak długo, aż cała czekolada się rozpuści. Polejcie ostudzone ciasto polewą i włóżcie je do lodówki - dzięki temu szybciej zastygnie.