Macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chce się wam długo stać przy garach? W takiej sytuacji najlepiej sprawdzi się przepis na szybkie ciasto marmurkowe na jogurcie. Wymaga bardzo mało pracy - wystarczy wymieszać składniki, wylać ciasto do formy i upiec.

Ani się obejrzycie, a gorący wypiek będzie gotowy do podania na stół. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzach. Wypróbujcie poniższy przepis, a nie pożałujecie. 

Przepis na ciasto marmurkowe w 5 minut

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • Pół szklanki cukru

  • 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego (200 g)

  • 3 jajka

  • 50 g masła

  • 3 łyżki kakao bez dodatku cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wbijcie do miski całe jajka. Dodajcie ¾ szklanki cukru, szczyptę soli i wymieszajcie mikserem lub trzepaczką.

  2. Wlejcie całe opakowanie jogurtu i mieszajcie do połączenia składników.

  3. Następnie należy rozpuścić i ostudzić 50 g masła. Gdy już wystygnie, ale będzie wciąż płynne, wlejcie je do ciasta i ponownie wymieszajcie.

  4. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypcie do miski z resztą składników. Mieszajcie, aż się połączą, a konsystencja ciasta będzie jednolita. 

  5. W kolejnym kroku podzielcie masę na ciasto na 2 równe części. Do jednej z nich wsypcie 3 łyżki kakao i wymieszajcie.

  6. Teraz weźcie naczynie żaroodporne. Wlewajcie do niego ciasto z kakao i bez na zmianę, za pomocą łyżki.

  7. Gdy już wszystko znajdzie się w naczyniu, możecie wziąć wykałaczkę i zrobić nią delikatnie marmurkowy wzór na cieście.

  8. Wstawcie naczynie do rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika i pieczcie przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Smacznego!

Jak podawać ciasto marmurkowe?

Gotowe ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem i od razu podawać. Doskonale smakuje też z polewą czekoladową. Aby ją zrobić, weźcie 1 tabliczkę mlecznej i pół tabliczki gorzkiej czekolady oraz pół szklanki śmietanki 30%.

Zobacz także:

Wlejcie śmietankę do garnuszka i powoli podgrzewajcie - tak, by się nie zagotowała. Kiedy będzie już gorąca, włóżcie czekoladę połamaną na kawałki. Mieszajcie tak długo, aż cała czekolada się rozpuści. Polejcie ostudzone ciasto polewą i włóżcie je do lodówki - dzięki temu szybciej zastygnie.