Biedronka nieustannie kusi swoich klientów atrakcyjnymi ofertami. Już od jutra będziecie mogli kupić mięso i warzywa w promocyjnych cenach!
Promocje w Biedronce od 12.04
Od poniedziałku 12.04 w sklepach sieci Biedronka będziecie mogli taniej kupić poniższe produkty:
- Ogórki szklarniowe: 5,99 zł za kg
- Polskie jabłka: 1,99 zł za kg
- Cebula, 4 kg: 4,99 zł
- Świeża ćwiartka kurczaka pakowana próżniowo Kraina Mięs: 2,39 zł
- Parówki Berlinki Morliny, 300g: 3,49 zł przy zakupie dwóch opakowań
Przepis na pieczone udka z kurczaka
Z kupionych na promocji udek z kurczaka przyrządzicie pyszne udka z piekarnika z ziemniakami! Do przygotowania smakowitych udek z kurczaka potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
Do kurczaka:
- 4 udka z kurczaka
- Kilogram ziemniaków
- 1 cebula czerwona
- 5 ząbków czosnku
- Łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 2 łyżeczki soli
- Pół łyżeczki czarnego pieprzu
- Kilka gałązek świeżego rozmarynu
- Sok z połówki cytryny
- Olej
Do mizerii:
Przygotowanie:
- Umyjcie udka z kurczaka, osuszcie i oczyśćcie ze wszystkich niechcianych fragmentów (nadmiaru tłuszczu i skóry). Włóżcie je do miski.
- Umyjcie gałązki rozmarynu, oderwijcie igiełki i bardzo drobno posiekajcie. Wsypcie do małej miski.
- Obierzcie 5 ząbków czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do rozmarynu. Wlejcie kilka łyżek oleju, wsypcie dwie łyżeczki soli, łyżeczkę papryki, pół łyżeczki pieprzu i wlejcie sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Tak przygotowaną marynatą zalejcie udka z kurczaka i natrzyjcie je dobrze. Odstawcie do lodówki na kilka godzin.
- Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na połówki lub mniejsze kawałki (to zależy od wielkości ziemniaków).
- Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka.
- Pokrojone ziemniaki i cebulę dodajcie do marynującego się mięsa. Wymieszajcie tak, by wszystko znalazło się w marynacie. Całość przełóżcie do żaroodpornego naczynia lub brytfanny i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczcie bez przykrycia od 1 godziny do 1,5. Od czasu do czasu obróćcie mięso, a ziemniaki z cebulą przemieszajcie. Smacznego!
Czytaj także: