Bardzo smaczne kotlety de volaille mają długą historię.  Już sama nazwa wskazuje,  że danie przywędrowało do nas z innego kraju, a konkretnie z Francji. Nazwa dania po francusku oznacza po prostu: „z drobiu”. I właśnie z takiego mięsa nasz swojski dewolaj powstaje.

Już przed wojną można było zamówić kotlety de volaille, w najznakomitszych restauracjach, ale dopiero w okresie PRL-u danie robiło prawdziwą furorę. Było szczególnie popularne w trakcie balów karnawałowych, wesel i chrzcin. Do dziś kotlety de volaille można zamówić w wielu restauracjach. Zróbcie je sami z poniższego przepisu. I to dwa razy szybciej niż zwykle.

Przepis na kotlet de volaille

Chcąc przygotować idealne kotlety, z których masło nie wypłynie podczas smażenia, tylko rozpłynie się po rozkrojeniu mięsa, zastosujcie te zasady:

  • Rozbite mięso dokładnie pokryjcie solą. Sól uszczelni mięso i spowoduje, że masło nie będzie się przesączać
  • Zawijając płat mięsa jak na krokiety, zwróćcie uwagę, aby kotlet zwężał się na obu końcach szczelnie zawiniętych. Dzięki temu masło nie wypłynie podczas smażenia.

To jednak nie wszystko. Szybkie zwijanie mięsa i masła na nic się nie zda, jeżeli kotlet rozpadnie się podczas smażenia. W tym celu pomóżcie sobie wykałaczkami. Za pomocą 2 wykałaczek zróbcie „rusztowanie” tylko na czas smażenia. W ten sposób upewnicie się, że mięso nie rozleci się wam w najważniejszym momencie.

Zobacz także:

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • Natka pietruszki
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Świeżą natkę pietruszki umyjcie i drobno posiekajcie.
  2. Z zimnego masła wytnijcie kilkucentymetrowe słupki i odstawcie z powrotem do lodówki.
  3. Umyjcie i oczyśćcie mięso z piersi z kurczaka. Przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem tak, jak na kotlety na grubość około 1 centymetra.
  4. Każdą porcję mięsa dokładnie pokryjcie cienką warstwą soli, skropcie odrobiną soku z cytryny i doprawcie pieprzem.
  5. Przygotujcie panierkę: do jednej miski wsypcie bułkę tartą, do drugiej mąkę, a w trzeciej wymieszajcie jajka. Rozpocznijcie zawijanie kotletów, tak jak na krokiety: na każdym kotlecie ułóżcie wałeczek masła z odrobiną siekanej pietruszki i zawińcie. Brzegi dokładnie zlepcie, żeby kotlet się nie rozpadł, nadając obu końcom stożkowy kształt. Dla pewności kotlety zepnijcie wykałaczkami.
  6. Wszystkie kotlety obtoczcie w mące, jajku i na końcu w bułce. Smażcie na patelni na mocno rozgrzanym oleju, na dużym ogniu. Gdy kotlety się ozłocą, zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze przez ok. 4-5 minut.
  7. Serwujcie z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
  8. Smacznego!