
Bardzo smaczne kotlety de volaille mają długą historię. Już sama nazwa wskazuje, że danie przywędrowało do nas z innego kraju, a konkretnie z Francji. Nazwa dania po francusku oznacza po prostu: „z drobiu”. I właśnie z takiego mięsa powstaje.
Już przed wojną można było zamówić kotlety de volaille, w najznakomitszych restauracjach, a w okresie PRL danie robiło prawdziwą furorę. Było szczególnie popularne w trakcie balów karnawałowych, wesel i chrzcin. Do dziś kotlety de volaille można zamówić w wielu restauracjach. Zróbcie je sami z poniższego przepisu.
Przepis na kotlet de volaille
Chcąc przygotować idealne kotlety, z których masło nie wypłynie podczas smażenia, tylko rozpłynie się po rozkrojeniu mięsa, zastosujcie te 2 sekrety:
- Rozbite mięso dokładnie pokryjcie solą. Sól uszczelni mięso i spowoduje, że masło nie będzie się przesączać
- Zawijając płat mięsa, zwróćcie uwagę, aby kotlet zwężał się na obu końcach szczelnie zawiniętych. Dzięki temu masło nie wypłynie podczas smażenia bokami
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 200 g masła
- Natka pietruszki
- Mąka
- Bułka tarta
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Świeżą natkę pietruszki umyjcie i drobno posiekajcie.
- Do średniej miski włóżcie masło, dodajcie pietruszkę oraz sok z jednej cytryny, sól i pieprz. Ucierajcie, aż wszystkie składniki się połączą.
- Gdy masło będzie już gotowe, podzielcie je na 4 części. Uformujcie z nich wałeczki i włóżcie do lodówki.
- W tym czasie umyjcie i oczyśćcie mięso z piersi z kurczaka. Przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem tak, jak na kotlety na grubość około 1 centymetra.
- Każdą porcję mięsa dokładnie pokryjcie cienką warstwą soli, skropcie odrobiną soku z cytryny i doprawcie pieprzem.
- Przygotujcie panierkę: do jednej miski wsypcie bułkę tartą, do drugiej mąkę, a w trzeciej wymieszajcie jajka. Rozpocznijcie zawijanie kotletów: na każdym kotlecie ułóżcie wałeczek masła i zawińcie. Brzegi dokładnie zlepcie, żeby kotlet się nie rozpadł, nadając obu końcom stożkowy kształt.
- Wszystkie kotlety obtoczcie w mące, jajku i na końcu w bułce. Smażcie na patelni na mocno rozgrzanym oleju, na dużym ogniu. Gdy kotlety się ozłocą, zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze przez pięć minut.
- Serwujcie z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
- Smacznego!