Marakuja w Lidlu tylko 1,42 zł przy zakupie 4. Pomaga na astmę nadciśnienie i spokojny sen. Podpowiadamy jak ją jeść.
Adobe Stock
Newsy

Pomaga na nadciśnienie, spokojny sen i astmę. Zdrowa marakuja w Lidlu za  1,42 zł przy zakupie 4 sztuk

Skoro ten egzotyczny owoc kosztuje dziś tak niewiele, to najlepsza okazja, żeby spróbować i zachwycić się jego słodko-kwaskowym smakiem, a także poznać na własnej skórze jego właściwości zdrowotne.

Owoc znany jest też pod nazwą passiflora i rośnie w obu Amerykach — Południowej i Północnej. Ma skórzastą skórkę i słodko – kwaśny smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Marakuja – co to za owoc i jak go jeść?

Gdy zdecydujecie się na zakup, wybierajcie duże, ciężkie i twarde okazy. Powinny mieć lekko pomarszczoną skórkę o barwie fioletowej, czerwonej lub żółtej.

Jeśli okaże się, że owoce nie są wystarczająco dojrzałe, tj. nie mają pomarszczonej skórki, odłóżcie je i trzymajcie w temperaturze pokojowej, aż skórka zacznie się marszczyć. Wtedy, można już ją zjeść. Gdy dojrzały owoc chcecie przechować dłużej, włóżcie go do lodówki. W chłodzie można go przechować jeszcze tydzień.

Owoce marakui jada się na surowo. Najlepiej przekroić go na pół i wyjadać miąższ łyżeczką. Z tego owocu wychodzą doskonałe galaretki i konfitury, szczególnie w połączeniu z ananasem. Marakują możecie też przybierać desery np. ciasta i lody.

Owoc świetnie sprawdzi się też w połączeniu z wytrawnymi smakami. Pasuje do potraw z kurczaka, ryb i wieprzowiny, którym nadaje egzotycznego posmaku. Można go dodawać do kefirów i jogurtów, a nawet przyrządzić sos z dodatkiem pomidorów.

Zobacz także
Prosty trik na jedzenie ananasa bez obierania. Zrobicie to „gołymi rękami". Nie wymaga noża ani łyżki.

Prosty trik na jedzenie ananasa bez obierania. Zrobicie to „gołymi rękami". Nie wymaga noża ani łyżki.

Przypomina banana, ale jest warzywem. To warzywo to skarbnica potasu, magnezu i żelaza

Przypomina banana, ale jest warzywem. Obniża ciśnienie, wspomaga trawienie i pomaga schudnąć

Marakuja – wartości zdrowotne

Zdrowotne właściwości tego owocu znane są od zamierzchłej przeszłości. Rdzenne plemiona Amazonii do dziś stosują je jako środek łagodzący kaszel i wzmacniający serce. W Brazylii nasiona owocu używane są jako środek nasenny.

Portorykańczycy jedzą marakuję na obniżenie ciśnienia. Zbadano, że ekstrakt z owoców marakui ma działanie przeciwzapalne i pomaga w leczeniu ran. Z kolei z nasion pozyskiwane jest białko o działaniu przeciwgrzybiczym.

Na co jeszcze pomagają owoce marakui?

  • Na astmę. Naukowcy z Uniwersytetu w Arizonie i Uniwersytetu Medycznego w Iranie zbadali, że owoc może pomagać w leczeniu astmy. Po miesiącu spożywania ekstraktu ze skórki marakui, u 76 proc. pacjentów odnotowano osłabione napady kaszlu, u czterech na pięć osób całkowicie ustąpiły świsty, a jedynie 10 proc. pacjentów nadal uskarżało się na duszności
  • Na nadciśnienie. 100 g owocu zawiera aż 278 mg obniżającego ciśnienie krwi potasu, a także inne związki o podobnych właściwościach. Badania pokazały, że nasiona marakui obniżają także poziom lipidów, trójglicerydów oraz cholesterolu
  • Na sen. Hiszpańscy naukowcy odkryli, że w medycynie ludowej Ameryki Południowej, ten owoc był stosowany jako środek nasenny, do dziś używany w Brazylii. Stosowano go także do leczenia dzieci z nadpobudliwością

Czym są produkty oznaczone znakiem „Fairtrade”?

Marakuja i wiele innych, egzotycznych owoców sprzedawanych w Lidl jest oznaczona znakiem „Fairtrade”. To największy system certyfikacji produktów sprawiedliwego handlu. Tak o tym certyfikacie pisze Lidl:

- Kupując produkty ze znakiem Fairtrade, dbasz o ludzi, chronisz środowisko i pomagasz lokalnym społecznościom w krajach rozwijających się.

Jeśli nigdy dotąd nie zdecydowaliście się kupić nieznanych owoców jak marakuja czy mango, widząc taki znak nie tylko spróbujecie nowych smaków, ale też wesprzecie ludzi w biednych regionach dalekiej Afryki, Azji czy Ameryki Południowej. Dodatkowo, w tym tygodniu marakuja dla całej rodziny sprzedawana jest bardzo tanio. Zapłacicie tylko 1,42 zł kupując 4 sztuki, dla całej rodziny. 

Źródło: Gazetka Lidla, poradnikzdrowie.pl

Te niepozorne nasiona pomagają schudnąć i są dobre na zaparcia. Przygotujcie z nich napar
Adobe Stock
Newsy
Te niepozorne nasiona pomagają schudnąć i są dobre na zaparcia. Przygotujcie z nich napar
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach nasion bazylii? Jeśli nie, to pora nadrobić zaległości i nie ograniczać wykorzystywania tej rośliny wyłączni w postaci świeżych lub suszonych ziół.

Nasiona bazylii to maleńkie, czarne nasiona, które bardzo przypominają nasiona chia i czarnuszki. Są bogate w białko, niezbędne tłuszcze, węglowodany i są wypełnione błonnikiem. Co zaskakujące, nie zawierają kalorii. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Korzyści zdrowotne nasion bazylii Korzyści wynikające ze spożywania nasion bazylii w ajurwedzie i medycynie chińskiej, są znane już od dawna. Docenią je nie tylko osoby, które chcą schudnąć, ale też ci, którzy muszą kontrolować poziom cukru, cierpią na zaparcia i mają problemy ze zgagą. Nasiona bazylii są wsparciem przy odchudzaniu. Nasiona bazylii zawierają kwas alfa-linolenowy, który znany jest ze swoich właściwości odchudzających. Dzięki temu, że są pełne błonnika, zapewniają uczucie sytości przez długi czas, zapobiegają podjadaniu i pomagają w utracie wagi. Nasiona bazylii kontrolują poziom cukru we krwi. Nasiona bazylii mają zdolność do spowalniania metabolizmu organizmu i kontrolowania przemiany węglowodanów w glukozę. Zdaniem dietetyków, są wskazane dla pacjentów z cukrzycą typu II. Nasiona bazylii pomagają łagodzić zaparcia i wzdęcia. Nasiona bazylii w naturalny sposób oczyszczają organizm z toksyn oraz regulują płynny ruch jelit. Dzięki temu, że zawierają olejek lotny, pomagają w usuwaniu gazów z przewodu pokarmowego i działają jako naturalny środek oczyszczający żołądek. Ponadto, nasiona bazylii pomagają leczyć nadkwaśność żołądka i zgagę, obniżają ciśnienie krwi, cholesterol, łagodzą depresję  i zaburzenia równowagi metabolicznej. Pomagają w leczeniu dolegliwości skórnych, takich jak egzema i łuszczyca. Regularne spożywanie nasion bazylii, pomaga organizmowi wydzielać kolagen, który jest niezbędny do tworzenia nowych...

Piszinger z masą kakaową
Gotujmy.pl/Hrabina w kuchni
Newsy
Piszinger z masą kakaową jak dawniej. Tak dobry, że znika z talerza w mgnieniu oka
Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Kakao w deserze? Podpowiadamy jak przygotować kultowy przepis.

Nie ma mocnych na przysmaki, którymi zajadaliśmy się jako dzieci. Kaszka manna z sosem malinowym, mini pączki, a może właśnie piszinger z masą kakaową? Przepis na ten ostatni znajdziecie poniżej.  Nasiona z owoców kakaowca W jednym owocu znajduje się ich aż do 60! Pierwotnie mają barwę purpurową do fioletowej, ale po wysuszeniu stają się czekoladowo-brunatne. Nasiona po obróbce stosuje się w przemyśle spożywczym, ale też w medycynie i kosmetyce. Na sklepowych półkach znajdziemy między innymi masę kakaową, słodycze z kakao czy proszek kakaowy. Ubocznym produktem obróbki nasion są łupiny kakaowe dodawane do pasz dla zwierząt oraz wykorzystywane jako ściółka lub nawóz. Historyczne kakao Nasiona kakaowca mają długą i ciekawą historię. W Ameryce Środkowej i Południowej nasiona kakaowca były wartościowym i cenionym pokarmem ze względu na zawartość białek i tłuszczy. Spożywane były głównie w postaci zmielonej na mąkę, mieszanej z mąką kukurydzianą i gotowanej z owocami papryki. Kakao było wykorzystywane przez Majów podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich. Z dodatkiem kakao Produkty pochodzące z ziarna kakaowego są skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli.  Sekretem zdrowotnych właściwości kakao jest flawonoid o nazwie epikatechina, który występuje również w herbacie i winie. Kryje w sobie tajemnicę niezwykłej odporności. Desery na bazie kakao są zatem nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Sprawdźcie nasz przepis. Przepis na piszinger z masą kakaową jak dawniej Piszinger to wiedeński torcik zrobiony z wafli...

Chroni przed rakiem, zawałem i wydłuża życie. Niestety nie każdy ją lubi
Adobe Stock
Newsy
Chroni przed rakiem, zawałem i wydłuża życie. Niestety nie każdy ją lubi
Ma wiele odmian i może być wykorzystywana jako przyprawa do dań mięsnych i warzywnych. Nie należy jednak z nią przesadzać. Może wywołać zmiany skórne i zaszkodzić wątrobie.

Naukowcy w badaniu trwającym wiele lat i obejmującym aż 16 tys. osób udowodnili, że stała obecność tej substancji w diecie znacząco wpływa na długość życia. Regularne jedzenie jej wydłuża życie o 13%. Jak to zbadano i o jaką przyprawę chodzi? Wyjaśniamy. Badanie papryczki chilli na University of Vermont Substancją, o której mowa jest papryczka chilli. To przyprawa używana zarówno do mięs, jak i dań warzywnych, bardzo popularna w krajach Ameryki Południowej. Papryka chilli jest tak popularna w kuchniach świata, że w latach 80. i 90. XX wieku postanowiono porządnie przebadać jej wpływ na zdrowie. Badania, które w tamtym czasie przeprowadzono miały wyjątkowo duży zasięg i objęły 16 tys. badanych, w których dietach papryczki chili używane są na co dzień. Zdaniem ekspertów z programu badawczego National Health and Nutritional Examination Survey III, papryczki chilli swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają obecnej w niej kapsaicynie, która jednocześnie odpowiada za ostry smak przyprawy: - Chociaż mechanizm, dzięki któremu ostra papryka może opóźnić śmiertelność, nie został odnaleziony, receptory dla substancji obecnych w potrawach ostrych, takich jak kapsaicyna, mogą być częściowo odpowiedzialne za obserwowane relacje. – stwierdzili naukowcy w podsumowaniu badań. W rezultacie ogłoszono, że regularne spożywanie czerwonych papryczek chilli obniża ryzyko m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, udaru mózgu i wydłuża życie aż o 13%. Jak papryczka chilli wpływa na zdrowie? Do papryki chilli należy bardzo wiele odmian tej przyprawy. Między innymi kilka, które stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Choć mogą mieć różną ostrość, wszystkie one zawierają kapsaicynę i mają podobne działanie zdrowotne. Oto te, które można dostać w...

AdobeStock
Newsy
Te niepozorne ziarenka obniżają cholesterol i poprawiają trawienie. Dodawajcie je do dań
Czarnuszka to roślina, której niewielkie, czarne nasiona są wykorzystywane do produkcji leków. To również zyskujący coraz większą popularność w Polsce dodatek do wielu dań. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Właściwości zdrowotne czarnuszki znane są już od ponad 2000 lat. Czy wiecie, że te niepozorne ziarenka odkryto nawet w grobowcu egipskiego króla Tutanchamona? Stosowanie czarnuszki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych waszemu organizmowi. Przyjrzyjmy się więc niektórym z nich. Właściwości zdrowotne czarnuszki Czarnuszka, nazywana również czarnym kminkiem, to nazwa zwyczajowa nasion rośliny nigella sativa, która rośnie w południowej Europie, na Bliskim Wschodzie i w południowo-zachodniej Azji. W dawnych czasach czarnuszkę stosowano na takie dolegliwości, jak: ból głowy, ból zęba, przekrwienie błony śluzowej nosa i robaki jelitowe. Obecnie z jej nasion pozyskuje się olej lub leki, które są skuteczne w leczeniu wielu chorób, takich jak m.in.: schorzenia przewodu pokarmowego (gazy, kolki, biegunki, czerwonki, zaparcia i hemoroidy) w chorobach układu oddechowego (astma, alergie, kaszel, zapalenie oskrzeli, rozedma płuc, grypa, zatory) czarnuszka jest też skuteczna w obniżaniu ciśnienia krwi obniża poziom cholesterolu jest wykorzystywana w leczeniu raka wzmacnia układ odpornościowy zwiększa podaż mleka u kobiet karmiących piersią Do czego można dodawać czarnuszkę? Nasiona czarnuszki są dostępne w większych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Jak można wykorzystać je podczas codziennego gotowania? Czarnuszka świetnie się sprawdzi jako: dodatek do porannej owsianki można ją dodać do domowych wypieków: chleba, bułek oraz wypieków z ciasta francuskiego można nią też przyprawiać mięso - zwłaszcza jagnięcinę, dziczyznę czy drób niektórzy szefowie kuchni dodają ją do jajecznicy, kotletów mielonych oraz gołąbków jest...