Większość z nas przechodzi obok tego produktu obojętnie, dlatego często jest on wyprzedawany po znacznie niższych cenach. Zobaczcie, jaki kryje się w nim potencjał, a wtedy z pewnością zwrócicie na niego uwagę przy kolejnych zakupach. Jest pyszny, tani i pełen wartości.

Najbardziej niedoceniony produkt z warzywniaka

Lato to czas największego bogactwa kolorowych warzyw i owoców, dlatego chętnie zaglądamy na lokalne targowiska i ryneczki. Często jednak zupełnie pomijamy niektóre produkty, a na czele takich zapomnianych pyszności stoi biała papryka, która zostaje zupełnie zapomniana obok czerwonej, żółtej i zielonej.

Warto jednak zwrócić uwagę na ten produkt, bo to prawdziwa skarbnica witamin C, E, A i K oraz wielu innych cennych składników odżywczych. Nieczęsto jednak po nią sięgamy, gdyż jest dość neutralna w smaku, a do tego ma wodnistą konsystencję. Okazuje się jednak, że to właśnie te cechy sprawiają, że idealnie nadaje się do pewnego przepysznego dania.

Co zrobić z białej papryki?

Choć surowa biała papryka jest dość delikatna, to po upieczeniu smakuje obłędnie, dlatego w Grecji przyrządza się z niej pyszną zapiekankę Bougiourdi (czyt. bujurdi). Ta prosta receptura składa się tylko z kilku składników, bo oprócz papryki dodaje się do niej tylko ser feta i dojrzałe pomidory. Wszystko razem zapiekamy z odrobiną oliwy z oliwek oraz szczyptą oregano, pieprzu i gotowe. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie zrobić ten przysmak we własnej kuchni, a poczujecie jakbyście przenieśli się do słonecznej Grecji.

Zobacz także:

Najważniejszy jest jednak odpowiedni wybór składników, bo choć ich lista jest krótka, to wszystkie produkty muszą być najwyższej jakości. Wybierzmy więc prawdziwy grecki ser feta, gdyż wszelkie sery sałatkowe mają nieco inną konsystencję i zupełnie inaczej się zapieką. Postawmy też na porządną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, bo wbrew pozorom to właśnie od niej wiele tu zależy. Ten tłuszcz nie tylko pozwoli pięknie zarumienić składniki, ale i doda im mnóstwo smaku oraz aromatu.

Przepis na Bougiourdi

Składniki:

  • 200 g sera feta dobrej jakości
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 biała papryka
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano (lub 1/4 garści posiekanych listków świeżego, jeśli akurat macie)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie lekko nacinamy pomidory i zalewamy je wrzątkiem, a po chwili ściągamy z nich skórki.

2. Papryki dokładnie myjemy, wydrążamy z pestek i kroimy w cienkie paski. Na spodzie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego układamy kostkę sera feta. Na tym układamy plastry pomidora, a na wierzchu wysypujemy papryk. Wszystko posypujemy pieprzem i oregano oraz polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

3. Zapiekankę pieczemy przez około 20 minut, aż ser feta pięknie się rozpuści, a warzywa zmiękną i zarumienią.