Magda Gessler jest protestantką. Jak będzie wyglądał jej wielkanocny koszyczek z jedzeniem? Zdziwicie się
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Magda Gessler jest protestantką. Jak będzie wyglądał jej wielkanocny koszyczek z jedzeniem? Zdziwicie się

Święta wielkanocne to nie tylko duchowe przygotowania, ale i kulinarne. Coroczną tradycją jest szykowanie koszyczków z jedzeniem. Tego przestrzega również Magda Gessler. Ostateczny skład jej święconki może was nieco zdziwić.

Święta wielkanocne to duchowe przeżywanie śmierci i zmartwychwstania Chrystusa, ale wiąże się również z różnymi, ciekawymi tradycjami. Do powszechnie znanych obyczajów, należy szykowanie koszyczka, święcenie pokarmów, malowanie pisanek czy przyrządzanie klasycznych dań. Magda Gessler, mimo iż jest innego wyznania, także przygotowuje w tym roku koszyczek. Co się w nim znajdzie? 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Magda Gessler jako ekspert kulinarny 

Magda Gessler jest niewątpliwie autorytetem w dziedzinie kulinariów w całej Polsce. Jest właścicielką kilku restauracji w kraju, a także prowadzi autorski program telewizyjny, gdzie przeprowadza rewolucje w gastronomii. Zasłynęła ze stanowczości oraz ciętego języka. Kontakt ze swoimi fanami utrzymuje poprzez media społecznościowe, gdzie często dzieli się z nimi również pomysłami na różne dania. 

Zobacz także
Joanna Przetakiewicz przyozdobiła już stół na Wielkanoc. Nie każdemu to się spodoba

Joanna Przetakiewicz przyozdobiła już stół na Wielkanoc. Nie każdemu to się spodoba

Dorota Wellman podzieliła się sprawdzonym przepisem na jaja faszerowane. Dodaje do nich tajemny składnik

Dorota Wellman podzieliła się sprawdzonym przepisem na jaja faszerowane. Dodaje do nich tajemny składnik

Gessler wyznawcą protestantyzmu

Restauratorka przynależy do kościoła protestanckiego, co oznacza, że nie wszystkie obyczaje obchodzi. Jednak protestantyzm jest jedną z głównych gałęzi chrześcijaństwa. Do jego głównych założeń należą: 

  • Pismo Święte jako autorytet w praktyce chrześcijańskiej,
  • Jezus Chrystus jest pośrednikiem pomiędzy Bogiem a człowiekiem,
  • Bóg jako istota oddawania czci,
  • łaska boża jako podstawa usprawiedliwiania grzeszników.

Mimo różniących się kwestii, część zwyczajów jest podobnych i tylko drobnymi elementami różnią się od chrześcijaństwa.

Tradycje wielkanocne

Święta wielkanocne mają szereg zwyczajów, które od lat są praktykowane przez ludzi. Pozwalają one odpowiednio przygotować się do świętowania. Do najpopularniejszych przestrzeganych obyczajów należą:

  • święcenie pokarmów,
  • malowanie pisanek,
  • przyrządzanie wielkanocnych dań jak żurek, faszerowane jajka, babka czy mazurek,
  • oblewanie wodą w Lany Poniedziałek,
  • przygotowywanie koszyczków z pokarmem, 
  • czy uczestniczenie w Triduum Paschalnym w kościele.

Pozwalają one wczuć się w nadchodzący świąteczny okres, a także odpowiednio nastroić na ten szczególny czas. 

Koszyczek u Magdy Gessler

W skład tradycyjnego koszyczka wchodzą takie produkty jak chleb, sól, domowa wędlina, jajka, kawałek babki, chrzan oraz baranek. Restauratorka przyznała, że jej święconka wygląda dokładnie tak samo. Aczkolwiek zawartość również może różnić się w zależności od zamożności danego domu.
 

Czytaj także:

Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny
Adobe Stock
Newsy
Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny
Wielkanoc już za dwa dni, a wszystkie gospodynie domowe uwijają się przy przyrządzaniu świątecznych potraw. Podczas przygotowywania wielkanocnego śniadania, warto pamiętać o jednym aspekcie, aby nie popełnić krytycznego błędu.

Żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, domowe wędliny i słodkie wypieki - to tylko część potraw, jakie znajdą się na naszym świątecznym stole. Wiele osób czeka ten moment, kiedy będzie można bezkarnie skosztować tych wyjątkowych pyszności. Podczas przygotowywania śniadania należy pamiętać o zachowaniu jednej zasady. Przygotowania do Wielkanocy Okres wielkanocny rozpoczyna się już od Środy Popielcowej inicjującej początek Wielkiego Postu, trwającego czterdzieści dni. Kluczowy jednak jest Wielki Tydzień, który jest zapoczątkowany przez Niedzielę Palmową. Samą kwintesencją przygotowań duchowych, jest Triduum Paschalne. To czas zadumy i refleksji przed wielkim świętowaniem Zmartwychwstania Chrystusa. Obyczaje wielkanocne Jak każde święta, tak i Wielkanoc, ma swoje typowe tradycje, które są kultywowane od wielu lat. Nastrajają one do przeżycia tych dni w odpowiedni sposób. Wśród tradycji wielkanocnych są takie jak: przygotowywanie koszyczka, święcenie pokarmów w kościele, malowanie pisanek, uroczyste śniadanie w rodzinnym gronie,  czy dzielenie się jajkiem. To część obyczajów, które sprawiają, że te święta mają szczególny charakter i są niepowtarzalne. Są czasem radości, spotkań rodzinnych oraz skosztowania wspaniałych dań. Tradycyjne potrawy świąteczne Wielkanoc charakteryzuje się kilkoma potrawami, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie uroczystego śniadania, gdyby którejś z nich zabrakło. Do tradycyjnych dań wielkanocnych zalicza się żurek z białą kiełbasą, biały barszcz, jajka faszerowane, pasztet jajeczny, babkę, paschę czy mazurek. Słodkości są doskonałym uwieńczeniem pysznych, wytrawnych potraw.  Odpowiednie nakrycie stołu wielkanocnego...

mini babeczki
Adobe Stock
Newsy
Prosty przepis na wielkanocne mini babeczki do święconki. Zrobicie je błyskawicznie
Przygotowanie i święcenie wielkanocnego koszyczka to jedna z tradycji świątecznych. Każdy powinien składać się z siedmiu elementów. Wśród nich powinna się znaleźć babka wielkanocna. Idealnie w tej kompozycji sprawdzą się mini babeczki.

Święta wielkanocne niosą ze sobą wiele tradycji, które z chęcią są celebrowane. Wśród nich są malowanie pisanek, święcenie pokarmu czy oblewanie wodą w Lany Poniedziałek. Każda z nich ma pewne przesłanie, toteż są kultywowane co roku przy okazji Wielkanocy. Święconka Jednym z obyczajów jest święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Przygotowane, wiklinowe koszyczki wyścielone białą serwetką z jedzeniem zanosi się do kościoła. W każdym z nich powinno się znaleźć siedem elementów, które niosą ze sobą pewną symbolikę. Do święconki należy włożyć, takie produkty jak: baranek, jajka, chleb, sól, chrzan, wędliny oraz wielkanocna babka. Taki skład koszyczka ma przynieść danemu domostwu szczęście oraz dostatek. Mini babeczki Według obyczajów jednym z produktów, jakie powinny się znaleźć w święconce jest babka wielkanocna. Jest ona symbolem umiejętności, powodzenia i dostatku. Koniecznie ten wypiek musi być wykonany własnoręcznie, aby tradycji stała się zadość. Idealnym wówczas pomysłem jest przygotowanie mini babeczek, które nie tylko ładnie wyglądają w wielkanocnym koszyczku, ale również świetnie smakują. Ciastka są szybkie i banalne w przygotowaniu. Z pewnością urozmaicą klasyczną święconkę. Przepis na mini babeczki do święconki Składniki: 3 białka ½ szklanki cukru waniliowego 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju 100 ml mleka szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie: Białka przełóżcie do miski. Za pomocą miksera ubijcie je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, dodawajcie stopniowo cukier. Miksujcie do momentu otrzymania lśniącej i szklistej masy. Stale ubijając na małych obrotach, do miski powoli...

gessler sklep
ONS.pl
Newsy
Magda Gessler przedstawiła ofertę wielkanocną swojej restauracji. Ceny jak zawsze horrendalnie wysokie
Kucharze Magdy Gessler mają pełne ręce roboty i przed Wielkanocą przyrządzają świąteczne potrawy, które można kupić w sklepie restauratorki. Sprawdźcie, ile kosztują!

Przygotowywanie się do świąt wielkanocnych to wesoły czas, który spędza się razem z rodziną. Wspólne malowanie pisanek, dekorowanie mazurka czy pieczenie babki wielkanocnej to wspomnienia, które na pewno większość z was pamięta ze swojego dzieciństwa. Później tych świątecznych zwyczajów uczycie swoje dzieci, a te przekazują tradycję następnym pokoleniom. Zamawianie gotowych potraw na Wielkanoc Jednak w dzisiejszych czasach ludzie są zabiegani jak nigdy wcześniej. Choć używa się sprzętów, które ułatwiają codzienne obowiązki, to czasu wcale nie jest coraz więcej. Wręcz przeciwnie – wydaje się, że go ubywa! Przy tak szalonym tempie życia trudno jest znaleźć chwilę na to, by przygotować święta Wielkanocne tak, jak dawniej. Z tego powodu coraz więcej ludzi decyduje się skorzystać z ofert sklepów i restauracji i kupić część wielkanocnych potraw, zamiast je przygotowywać. Dotyczy to głównie ciast, choć popularne staje się kupowanie całych dań, w tym mięs czy faszerowanych jajek. Magda Gessler sprzedaje wielkanocne potrawy Ponieważ wzrasta zainteresowanie taką „wielkanocną garmażerką”, restauratorzy chcąc wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów, oferują sprzedaż gotowych potraw wielkanocnych. Wśród nich nie mogło oczywiście zabraknąć Magdy Gessler! Znana restauratorka i gwiazda programów kulinarnych „Kuchenne rewolucje” oraz „Masterchef” w swoim sklepie „Delikatesy u Fukiera” sprzedaje w tym roku tradycyjne, wielkanocne dania i desery, które zostały przyrządzone przez kucharzy z jej restauracji. Poznajcie ceny tych specjałów! Ceny w sklepie Magdy Gessler Restauratorka regularnie krytykowana jest za ceny dań sprzedawanych w jej restauracjach oraz produktów dostępnych w jej sklepie. Gessler za każdym razem...

Obranie jajek wg patentu Magdy Gessler to hit internetu. Gwiazda się z nimi nie patyczkuje
ONS, AdobeStock
Newsy
Obranie jajek wg patentu Magdy Gessler to hit internetu. Gwiazda się z nimi nie patyczkuje
Jak szybko obrać jajka? Obejrzyjcie filmik, na którym Magda Gessler pokazuje swój sposób na szybkie obranie jajek dla odważnych!

W kwestii gotowania warto zdać się na autorytety. Magda Gessler zawsze ma dla swoich fanów garść porad na różne okazje – zwłaszcza na święta wielkanocne! Restauratorka w tym czasie w roku ma pełne ręce roboty. Przygotowuje pyszne potrawy i wypieki na święta dla swojej rodziny, a także dogląda prac w swoich restauracjach, które w tym roku oferują sprzedaż wielkanocnych dań na wynos i pieczenie ciast na zamówienie. Magda opublikowała na swoim profilu na Instagramie serię filmików, na których pokazuje jak przygotowywać różne wielkanocne potrawy, a przy tym dzieli się swoimi ciekawymi trikami na to, by gotowanie było jeszcze prostsze. Sprawdźcie sami! Idealna Wielkanoc według Magdy Gessler Restauratorka w wywiadzie opowiedziała o tym, co znaczą dla niej święta wielkanocne i jak ona spędza ten czas: Święta wielkanocne to są święta gdzie już nie zaprasza się ściśle rodziny, ale również przyjaciół. Jeszcze przed pandemią koronawirusa Gessler spędzała Wielkanoc ze swoją rodziną oraz najbliższymi przyjaciółmi. Zdradziła również jakie są jej ulubione potrawy wielkanocne: Dobry żur, a żur jest najlepszy na Śląsku. Biała kiełbasa, jajka faszerowane po polsku, baba wielkanocna patynowa albo muślinowa oraz mazurki, które sama maluję jak obrazki. Sposób Magdy Gessler na obranie jajek Na filmiku opublikowanym na Instagramie Magda Gessler pokazała jak ona przygotowuje faszerowane jaja po staropolsku. Przy okazji podzieliła się z fanami swoim sposobem na szybkie obranie jajek! Najważniejsza rzecz to dobre jajka! Świeże, ekologiczne – jaja o twardej skorupce. I to wcale nie jest takie proste, bo wszyscy się strasznie boją – tego cięcia! Mówiąc to Gessler złapała za nóż i przekroiła ugotowane na twardo jajko,...