„Lubiłam wyjadać kawowe fusy z filiżanek” Internauci wspominają ulubione potrawy z dzieciństwa
AdobeStock
Newsy

„Lubiłam wyjadać kawowe fusy z filiżanek” Internauci wspominają ulubione potrawy z dzieciństwa

Z okazji Dnia Dziecka internauci postanowili powspominać ulubione potrawy z dzieciństwa. Niektóre z nich pewnie często jecie, ale kilka jest zupełnie zapomnianych. Jakie są wasze ulubione potrawy z okresu wczesnych lat życia?

Dzieciństwo to piękny okres życia, który uznawany jest często za beztroski. Dzieci uwielbiają zabawę, wspólny czas spędzony z rodzicami i kolorowe zabawki. Oprócz tego większość dzieci ma słabość do słodyczy. Lata mijają, trendy się zmieniają, ale niektóre rzeczy pozostają niezmienne. Ulubione potrawy dzieci to zazwyczaj te jedzone na słodko, z dodatkiem cukru i owoców. Z okazji Dnia Dziecka postanowiliśmy odnaleźć ulubione potrawy z dzieciństwa internautów. Mamy nadzieję, że też podzielicie się swoimi wspomnieniami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ulubione potrawy z dzieciństwa

„Za naszych czasów…”, każde pokolenie ma takie wspomnienia z dzieciństwa. W dzisiejszym świecie produkty spożywcze dostępne są praktycznie przez cały rok. Kiedyś bardziej widoczna była sezonowość na talerzach. Internauci wspominają niektóre ulubione dania z dzieciństwa.

Jedna z internautek wylicza:

Ja najbardziej na świecie kochałam:

  • Ryż z cynamonem
  • Cebulę zeszkloną na maśle
  • Odsmażone kartofle z mlekiem zsiadłym
  • Makrelę wędzoną w postaci pasty do chleba
  • Oscypki w przejściu podziemnym pod Centralem
  • Chleb z koncentratem pomidorowym, grubymi plastrami cebuli i dużą ilością pieprzu
  • Szaszłyki z wątróbek drobiowych, boczku i cebuli

[…] Jadłam wszystko, co mi stawiano przed nosem. Lubiłam też wyjadać kawowe fusy z filiżanek oraz wypijać ocet ze słoika po papryce konserwowej. – wyznaje jako pierwsza jedna z internautek

Zobacz także
Na śniadanie jedzą jajka z boczkiem, na obiad smażony ser. Zero zbóż i owoców. Mimo to chudną

Na śniadanie jedzą jajka z boczkiem, na obiad smażony ser. Zero zbóż i owoców. Mimo to chudną

„Jakie dania lubicie, ale boicie się do tego przyznać?” Zapytali eksperci. Odpowiedzi zaskakują!

„Jakie dania lubicie, ale boicie się do tego przyznać?” - zapytali eksperci. Odpowiedzi zaskakują!

To dość imponująca lista ukochanych produktów jak na dziecko. Inni internauci też tak uważają.

Dzieciństwo kojarzy mi się ze stołem w kuchni u mojej babci. Dziadek i ja siadaliśmy na przeciw siebie i każde dzierżyło w ręku pajdę świeżego chleba posmarowana (sic!) gęstą śmietaną i posypana cukrem. Nigdy później tego już nie jadałam. – wspomina inna kobieta

Zupa pomidorowa mojej mamy. Gotowana w ogromnym garze, tak żeby córeczka mogła jeść ją 7 razy w tygodniu, czyli codziennie – przyłącza się internautka o nicku metia

Pierogi ruskie mamy, drożdżówka babci wyrabiana za zamkniętymi drzwiami (żeby przeciąg nie zaszkodził wyrastaniu ciasta), a najlepiej ta wyciągnięta przez babcię z szafki, owinięta w ściereczkę i zostawiona na później dla wnuków. I teraz rarytasy - mleko od krowy udojone wprost do kubeczka (tylko trawę i owady trzeba było sobie wygrzebać), jajecznica z grzybami oraz móżdżek usmażony na maśle – kontynuują wspominki kobiety

Wśród wypowiedzi bardzo często pojawiają się też naleśniki, smażone ziemniaki, kluski, kopytka i knedle z truskawkami i placki z jabłkami. Jakie są wasze ulubione potrawy z dzieciństwa? Też objadaliście się potrawami, na które teraz nie moglibyście już patrzeć? A może tęsknicie za tymi smakami?

Źródło: forum.gazeta.pl

Czytaj także:

Potrawy na wielkanoc według Gessler
Newsy
Oto, co Magda Gessler uwielbia jeść na Wielkanoc. Zdradziła, że najlepszy żur to ten ze...
Poznajcie ulubione potrawy wielkanocne najsłynniejszej restauratorki w Polsce.

Magda Gessler to celebrytka, ale też autorytet kulinarny i bardzo doświadczona restauratorka. Magda Gessler od wielu lat prowadzi program „Kuchenne Rewolucje”, gdzie pomaga właścicielom restauracji przetrwać w realiach gastronomi. Podrzuca im nowe pomysły na działanie i pomaga w realizacji celów. Magda Gessler jest znana ze swojej stanowczości i bezpośredniości. Chętnie dzieli się przemyśleniami i opiniami na tematy kulinarne. Ostatnio postanowiła opowiedzieć o swoich ulubionych potrawach wielkanocnych. Wielkanoc według Magdy Gessler Magda Gessler twierdzi, że Wielkanoc to najbardziej tradycyjne z obchodzonych w Polsce Świąt. Choć sama deklaruje, że jest wyznania prawosławnego, Święta Wielkanocne  Magdy Gessler są zawsze bardzo tradycyjne i nie różnią się bardzo od świąt spędzanych przez większość Polaków.   Gwiazda w rozmowie z jednym z portali zdradziła, że przygotowania do Wielkanocy zaczęła już ponad miesiąc wcześniej. Pierwszym krokiem było u niej wymyślanie nowych pomysłów na mazurki. Gwiazda będzie przygotowywać wiele różnorodnych kombinacji smakowych i wizualnych.  Magda Gessler co roku sama robi kiełbasę, którą serwuje na Wielkanoc. Uważa ona, że to mięsa są najważniejszym elementem kulinarnym podczas Wielkanocy w Polsce. Magda Gessler namawia Polaków do samodzielnego przygotowywania mięs, wędlin i pasztetów na wielkanocną ucztę. Twierdzi, że to najlepsza okazja na domowe wyroby mięsne. Sama przygotowuje też szynkę i wędzoną kiełbasę. Bardzo ważnym elementem w trakcie Wielkanocy jest dla Magdy dekoracja stołu. Na jej stole wielkanocnym jest zawsze dużo świeżych kwiatów i elementów przywodzących na myśl wiosnę, świeżość i radość. Ulubione potrawy wielkanocne Magdy Gessler Gwiazda wyjawiła, jakie są jej ulubione potrawy, bez których...

Jakie jest ulubione danie Jarosława Kaczyńskiego? Wielu z was zrobi je dziś na obiad
ONS.pl
Newsy
Jakie jest ulubione danie Jarosława Kaczyńskiego? Wielu z was zrobi je dziś na obiad
Nazwisko Jarosława Kaczyńskiego nie schodzi z ust Polaków nawet na moment. Polityczną dyskusję zostawmy jednak na boku. Sprawdźcie, co wiceprezes Rady Ministrów najbardziej lubi jeść. Jego ulubione danie to także ukochany frykas wielu Polaków!

O Jarosławie Kaczyńskim sporo mówi jego ulubione danie. Nie są to ponoć popularne wśród polityków ośmiorniczki. Prezes PiS gustuje w bardziej swojskim jadle – najchętniej jada na obiad kotlet schabowy z ziemniakami z dodatkiem  kapusty zasmażanej. Właśnie taki obiad 71-letni polityk najchętniej zamawiał na wynos jeszcze w przedpandemicznych czasach w swoim ulubionym barze mlecznym na warszawskiej Ochocie, nieopodal którego znajduje się siedziba Prawa i Sprawiedliwości. Co jeszcze lubi jeść Jarosław Kaczyński? Oprócz tradycyjnego kotleta, którym razem z prezesem Kaczyńskim zajada się cała Polska, były premier RP wybiera także inne dania mięsne. Wśród nich można znaleźć m.in.: Pierś z kurczaka Smażony dorsz Z kolei w słynnym wywiadzie dla „Pytania na śniadanie”, Jarosław Kaczyński zdradził swoje inne ulubione kulinarne pozycje. Rzecz jasna rodem z polskiej kuchni: Bigos Placki ziemniaczane Pierogi ruskie Potrawy z grilla Wspólny język w kwestii kulinarnych prezes Kaczyński bez problemu znajdzie z pewnością z prezydentem Andrzejem Dudą. Namaszczony na tę funkcję przez Kaczyńskiego Duda także gustuje w swojskich smakach. Pierogi, dania z grilla, ziemniaki – tak podobno wygląda jego ulubione menu. Bardziej wyszukane gusta ma za to nasz narodowy, piłkarski bohater. Robert Lewandowski, najlepszy piłkarz świata w 2020 roku, gustuje ponoć w mięsie kaczki. Czytaj także: Irena Santor wspomina ulubione danie. Większość z was by go nie tknęła. ”Jezus, jakie dobre” Jakie jest ulubione danie Joanny Krupy? Modelka zawsze zajada się w Polsce tą potrawą Jakie jest ulubione danie Piotra Kraśko? Wielu Polaków brzydzi się tą potrawą

Zofia Zborowska... schudła w ciąży zamiast przytyć! Jak to możliwe?
ONS.pl
Newsy
Zofia Zborowska... schudła w ciąży zamiast przytyć! Zbyt restrykcyjna dieta?
Aktorka regularnie szczerze opowiada o tym, jak przechodzi ciążę. Teraz podzieliła się kwestią swojej ciążowej wagi.

Zosia Zborowska, która spodziewa się obecnie pierwszego dziecka, stale informuje fanów o swoim samopoczuciu i bez zbędnego „lukrowania” przedstawia realia ciąży: szczerze mówi, że nie każdego dnia czuje się pełna energii i radości, a niektóre momenty są wyjątkowo nieprzyjemne. Aktorka, która słynie także z poczucia humoru, podzieliła się teraz nietypowym… ciążowym sukcesem. Schudła w ciąży zamiast przytyć. Jak to zrobiła? Zborowska w odpowiednim sobie stylu zrelacjonowała ostatnią wizytę u lekarki prowadzącej jej ciążę. Jak się okazało, aktorka w ogóle nie przytyła przez ostatni miesiąc ciąży, a nawet schudła prawie kilogram, chociaż jej ciążowa dieta wcale nie jest restrykcyjna... Ja, kiedy wracam z comiesięcznej wizyty u mojej pani doktor prowadzącej i okazuje się, że przez CALUTEŃKI OSTATNI MIESIĄC NIE PRZYTYŁAM. Ba! SCHUDŁAM 800 gramów! A umówmy się… apetyt dopisuje. MATKO JEDYNA, ALE SIĘ JARAM! Aż zjadłam loda – napisała Zborowska pod zabawnym filmikiem.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Żonka Wronka 👹 (@zborowskazofia) Jej zabawne wyznanie skłoniło fanki do opowieści o swoich ciążowych wagach. Taaa, też tak w ciąży miałam! Ach, te hormony . Niestety po porodzie skończyło się rumakowanie – odpowiedziała jedna z internautek.  Kiedy urodzi Zosia Zborowska? Zborowska i jej mąż Andrzej Wrona już wkrótce powitają na świecie swoje pierwsze dziecko. Aktorka i siatkarz pobrali się w sierpniu 2019 roku, a o ciąży...

magda gessler przepisy wigilia
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler nauczyła się go od babci. Dziś zdradza Polakom przepis. Ten makowiec jest fenomenalny
Poznajcie przepis Magdy Gessler na makowiec, inspirowany sekretną recepturą jej babci Ireny - jest przepyszny!

Znana restauratorka rozpieszcza swoich widzów! Przed świętami dzieli się własnymi przepisami na świąteczne potrawy i wypieki na swoim kanale w mediach społecznościowych. Koniecznie musicie wypróbować recepturę jej babci na makowiec – podobno smakuje fenomenalnie! Sekretny przepis Magda Gessler z rozrzewnieniem wspomina dawne czasy, gdy jako drobna nastolatka potrafiła na raz zjeść cały makowiec – bo był taki pyszny! Jej babcia Irena była prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego ciasta. Magda z bólem przyznaje, że ani ona, ani jej mama nigdy nie potrafiły powtórzyć tego wspaniałego wypieku, choć Gessler zdradziła, że jest coraz bliżej osiągnięcia tego smaku, który pamięta z dzieciństwa. Chyba większość z nas dałaby wiele, by móc nauczyć się tak piec i gotować, jak nasze babcie! Przepis na makowiec Magdy Gessler Do upieczenia makowca z przepisu inspirowanego recepturą babci Magdy Gessler, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół litra mleka 300 g cukru 50 g drożdży 12 jaj 230 g masła 50 g smalcu 75 dag mąki 250 g maku 250 ml miodu Skórka z cytryny i pomarańczy 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Robimy zaczyn z 250 ml mleka, 50 g cukru i drożdży. Dodajemy stopniowo zaczyn, mąkę i roztopione 200 g masła z 50 g smalcu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Gotujemy, a po ostudzeniu mielimy w maszynce. Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel mogel. Skórkę z cytrusów smażymy na maśle. Dodajemy do tego później kogel mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy masą...