„Lubiłam wyjadać kawowe fusy z filiżanek” Internauci wspominają ulubione potrawy z dzieciństwa
AdobeStock
Newsy

„Lubiłam wyjadać kawowe fusy z filiżanek” Internauci wspominają ulubione potrawy z dzieciństwa

Z okazji Dnia Dziecka internauci postanowili powspominać ulubione potrawy z dzieciństwa. Niektóre z nich pewnie często jecie, ale kilka jest zupełnie zapomnianych. Jakie są wasze ulubione potrawy z okresu wczesnych lat życia?
Anna Urbańska
czerwiec 01, 2021

Dzieciństwo to piękny okres życia, który uznawany jest często za beztroski. Dzieci uwielbiają zabawę, wspólny czas spędzony z rodzicami i kolorowe zabawki. Oprócz tego większość dzieci ma słabość do słodyczy. Lata mijają, trendy się zmieniają, ale niektóre rzeczy pozostają niezmienne. Ulubione potrawy dzieci to zazwyczaj te jedzone na słodko, z dodatkiem cukru i owoców. Z okazji Dnia Dziecka postanowiliśmy odnaleźć ulubione potrawy z dzieciństwa internautów. Mamy nadzieję, że też podzielicie się swoimi wspomnieniami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ulubione potrawy z dzieciństwa

„Za naszych czasów…”, każde pokolenie ma takie wspomnienia z dzieciństwa. W dzisiejszym świecie produkty spożywcze dostępne są praktycznie przez cały rok. Kiedyś bardziej widoczna była sezonowość na talerzach. Internauci wspominają niektóre ulubione dania z dzieciństwa.

Jedna z internautek wylicza:

Ja najbardziej na świecie kochałam:

  • Ryż z cynamonem
  • Cebulę zeszkloną na maśle
  • Odsmażone kartofle z mlekiem zsiadłym
  • Makrelę wędzoną w postaci pasty do chleba
  • Oscypki w przejściu podziemnym pod Centralem
  • Chleb z koncentratem pomidorowym, grubymi plastrami cebuli i dużą ilością pieprzu
  • Szaszłyki z wątróbek drobiowych, boczku i cebuli

[…] Jadłam wszystko, co mi stawiano przed nosem. Lubiłam też wyjadać kawowe fusy z filiżanek oraz wypijać ocet ze słoika po papryce konserwowej. – wyznaje jako pierwsza jedna z internautek

Zobacz także

To dość imponująca lista ukochanych produktów jak na dziecko. Inni internauci też tak uważają.

Dzieciństwo kojarzy mi się ze stołem w kuchni u mojej babci. Dziadek i ja siadaliśmy na przeciw siebie i każde dzierżyło w ręku pajdę świeżego chleba posmarowana (sic!) gęstą śmietaną i posypana cukrem. Nigdy później tego już nie jadałam. – wspomina inna kobieta

Zupa pomidorowa mojej mamy. Gotowana w ogromnym garze, tak żeby córeczka mogła jeść ją 7 razy w tygodniu, czyli codziennie – przyłącza się internautka o nicku metia

Pierogi ruskie mamy, drożdżówka babci wyrabiana za zamkniętymi drzwiami (żeby przeciąg nie zaszkodził wyrastaniu ciasta), a najlepiej ta wyciągnięta przez babcię z szafki, owinięta w ściereczkę i zostawiona na później dla wnuków. I teraz rarytasy - mleko od krowy udojone wprost do kubeczka (tylko trawę i owady trzeba było sobie wygrzebać), jajecznica z grzybami oraz móżdżek usmażony na maśle – kontynuują wspominki kobiety

Wśród wypowiedzi bardzo często pojawiają się też naleśniki, smażone ziemniaki, kluski, kopytka i knedle z truskawkami i placki z jabłkami. Jakie są wasze ulubione potrawy z dzieciństwa? Też objadaliście się potrawami, na które teraz nie moglibyście już patrzeć? A może tęsknicie za tymi smakami?

Źródło: forum.gazeta.pl

Czytaj także:

Komentarze
magda gessler przepisy wigilia
ONS/AdobeStock
Newsy Magda Gessler nauczyła się go od babci. Dziś zdradza Polakom przepis. Ten makowiec jest fenomenalny
Poznajcie przepis Magdy Gessler na makowiec, inspirowany sekretną recepturą jej babci Ireny - jest przepyszny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

Znana restauratorka rozpieszcza swoich widzów! Przed świętami dzieli się własnymi przepisami na świąteczne potrawy i wypieki na swoim kanale w mediach społecznościowych. Koniecznie musicie wypróbować recepturę jej babci na makowiec – podobno smakuje fenomenalnie! Sekretny przepis Magda Gessler z rozrzewnieniem wspomina dawne czasy, gdy jako drobna nastolatka potrafiła na raz zjeść cały makowiec – bo był taki pyszny! Jej babcia Irena była prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego ciasta. Magda z bólem przyznaje, że ani ona, ani jej mama nigdy nie potrafiły powtórzyć tego wspaniałego wypieku, choć Gessler zdradziła, że jest coraz bliżej osiągnięcia tego smaku, który pamięta z dzieciństwa. Chyba większość z nas dałaby wiele, by móc nauczyć się tak piec i gotować, jak nasze babcie! Przepis na makowiec Magdy Gessler Do upieczenia makowca z przepisu inspirowanego recepturą babci Magdy Gessler, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół litra mleka 300 g cukru 50 g drożdży 12 jaj 230 g masła 50 g smalcu 75 dag mąki 250 g maku 250 ml miodu Skórka z cytryny i pomarańczy 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Robimy zaczyn z 250 ml mleka, 50 g cukru i drożdży. Dodajemy stopniowo zaczyn, mąkę i roztopione 200 g masła z 50 g smalcu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Gotujemy, a po ostudzeniu mielimy w maszynce. Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel mogel. Skórkę z cytrusów smażymy na maśle. Dodajemy do tego później kogel mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy masą...

Przeczytaj
królowa elżbieta ciekawostki
ONS
Newsy Jaka jest ulubiona świąteczna potrawa królowej Elżbiety II? Przyklaśniecie z wrażenia
Brytyjska monarchini może sobie pozwolić na najbardziej wykwintne dania podczas świąt! Dowiedzcie się, jaka jest jej ulubiona bożonarodzeniowa potrawa.
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Brytyjska rodzina królewska jest prawdziwym światowym fenomenem. Nie ma drugiej takiej monarchii, w której władająca rodzina byłaby tak popularna. I to na całym świecie! Ludzie z chęcią śledzą życie członków królewskiej rodziny. Kochali księżną Dianę, a dziś uwielbieniem cieszy się książę William, jego żona księżna Kate i ich dzieci. Jednak największą gwiazdą pozostaje królowa Elżbieta II! Swoje decyzje konsultował z nią jeszcze Winston Churchill, a podczas jej panowania Stany Zjednoczone miały aż 11 prezydentów – oczywiście każdego z nich poznała. Jakie są ulubione bożonarodzeniowe potrawy brytyjskiej monarchini? Sprawdźcie! Dzieci jedzą osobno W Wielkiej Brytanii nie świętuje się Wigilii i Boże Narodzenie zaczyna się tam 25 grudnia. Królewska rodzina rozpoczyna ten dzień od świątecznego śniadania, które w całości składa się tylko z potraw podawanych na ciepło! Później udają się na bożonarodzeniową mszę. Następnie rodzina wraca na lunch, na który tradycyjnie podaje się pieczonego indyka. Jeden z dworskich kucharzy zdradził, że na święta zawsze przygotowywano aż trzy indyki – dwa dla rodziny i gości, a jeden dla dzieci, które obiad jadły w osobnym pomieszczeniu. Ten zwyczaj praktykowany jest u Windsorów od bardzo dawna. Tam nie do pomyślenia jest, by małe dzieci jadły wraz z dorosłymi! Dopóki nie nauczą się spokojnie siedzieć przy stole i jeść zgodnie z zasadami dobrych manier, posiłki spożywają w pokoju dziecięcym w towarzystwie niań. Ulubione świąteczne danie królowej Elżbiety Kolejnym punktem dnia jest obowiązkowa herbata równo o godzinie piątej po południu. Do herbaty podaje się ciasteczka i ciasto w kształcie polana drewna, o nazwie „Yule log”. To czekoladowa rolada z ciasta biszkoptowego w polewie z czekolady....

Przeczytaj
pomarańcza
AdobeStock
Newsy Jak obrać świąteczne pomarańcze w kilka sekund? Genialny trik
Chcesz się popisać przed gośćmi w święta? Naucz się tej prostej sztuczki na obranie pomarańczy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Znacie kogoś, komu pomarańcze nie kojarzyłyby się ze świętami Bożego Narodzenia? My też nie! Dawniej te owoce dostępne były tylko przed Wigilią i każde dziecko dostawało w prezencie pomarańczę, na którą czekało cały rok. Dziś możemy je kupić bez problemu w sklepie, jednak musicie przyznać, że sentyment pozostał. Dlatego w większości domów wciąż na wigilijny deser podawane są pomarańcze. Znaliście trik, który pozwala obrać je dosłownie w mgnieniu oka? Gorączka świąteczna W PRL-u pomarańcze były luksusem, na który wszyscy czekali. Miały być symbolem tego, że jest u nas tak, jak „na Zachodzie” oraz wprowadzić świąteczną, magiczną atmosferę. Niewątpliwie wyjątkowe wówczas w Polsce pomarańcze świetnie spełniały się w tej roli! W latach 70. te owoce były dość łatwo dostępne – można było nawet kupić grecki sok pomarańczowy. Jednak dekadę później, gdy zaczęły się problemy ekonomiczne PRL-u, pomarańcze stały się deficytowym i bardzo wyczekiwanym towarem. W telewizji ogłaszano, że statki wyruszyły już z Kuby lub, że zawijają właśnie do któregoś z polskich portów. Sztuczka na szybkie obranie pomarańczy Wciąż uwielbiamy te owoce i kojarzymy je ze świętami, dlatego w Wigilię większość z nas po wieczornej wieczerzy sięga po pomarańczę na deser. Jeżeli chcecie popisać się przed rodziną, to koniecznie nauczcie się prostego triku na obranie pomarańczy w kilka sekund – gwarantujemy, że szczególnie dzieci będą wniebowzięte! Oto, co wystarczy zrobić: Weź niewielki, dobrze zaostrzony nóż i pomarańczę. Natnij wierzchołek owocu i zacznij ciąć wokół, kierując się ku dołowi. Teraz podważ nacięty wierzchołek kciukiem i zdejmij całą skórkę pomarańczy. I gotowe!

Przeczytaj
jakie mięso dla dzieci
AdobeStock
Newsy To mięso to sama chemia. Trucie siebie i bliskich. Lepiej nie podawaj go dzieciom
Wszyscy dbamy o swoje dzieci. Jednak czy zastanawiacie się czasem nad tym, czy kupowane przez was produkty spożywcze są na pewno zdrowe dla maluchów?
Katarzyna Wyborska
grudzień 06, 2020

„Zjedz mięso, a ziemniaki zostaw” – kto nie słyszał tych słów jako dziecko? Zdaniem każdej mamy i babci, dzieci powinny jeść jak najwięcej i jak najzdrowiej, dlatego pilnowały, czy nie zostawiamy mięsa na talerzu i denerwowały się, gdy grymasiliśmy przy obiedzie. Pewnie wielu z nas już jako rodzice zachowuje się dokładnie tak samo i nie ma się czemu dziwić – chcemy dla swoich dzieci jak najlepiej! A czy zastanawialiście się czasem, jakie mięso kupujecie swoim dzieciom? Okazuje się, że nie wszystkie jego rodzaje są szczególnie zdrowe lub polecane w przypadku maluchów. Istotne jest także to, jak je przyrządzamy! Dieta dla malucha Gdy nasza pociecha rośnie i można zacząć wprowadzać do jej diety różne produkty, musimy pamiętać o podstawowych zasadach: Kupuj z pewnych źródeł – podejrzanie wyglądające mięso z supermarketu i chleb z głęboko mrożonego ciasta? To nie brzmi, jak dobre składniki dziecięcej diety! Kupuj tylko takie produkty spożywcze, co do których jesteś pewien ich pochodzenia i składników. Kurczaki kupuj tylko z ekologicznych hodowli – te sprzedawane w supermarketach pełne są chemii i antybiotyków! Bez konserwantów – nie chcemy tego w kółko przypominać, ale niestety wielu rodziców wciąż nie pamięta, że składy produktów wydrukowane na opakowaniu trzeba czytać. Tam znajdują się informacje dotyczące składników, w tym konserwantów, które dla dzieci są bardzo niebezpieczne. Powodują problemy ze zdrowiem i mogą wywoływać alergie pokarmowe. Myśl, co kupujesz – chcesz kupić plastry szynki powycinane w zabawne kształty lub parówki tylko dlatego, że na opakowaniu napisano „dla dzieci”? Uważnie czytaj skład! I pamiętaj o tym, że nie każdy rodzaj mięsa jest wskazany dla dzieci – o tym...

Przeczytaj