Sernik to jedno z naszych ulubionych ciast, dlatego co chwila powstają kolejne różnorodne wersje tego wypieku. Jednym z naszych ulubionych serników jest jednak ten pływający, choć nie każdy o nim słyszał. Jeśli zaliczacie się do tej grupy i jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie zaległości, a wasze kubki smakowe oszaleją.

Co wyróżnia sernik pływający?

Pływający sernik to coś zupełnie innego od wszystkich ciast, które znaliście do tej pory. Jego nietypowa nazwa wzięła się od wyjątkowej konsystencji, bo surowa masa jest rzadsza niż klasyczne ciasta sernikowe, ale to właśnie dzięki temu po upieczeniu ciasto dosłowne rozpływa się w ustach.

Nie są to jednak wszystkie atuty tego deseru, bo kremowe ciasto pokrywa jeszcze piankowa beza, która dodaje jeszcze więcej lekkości i puszystości. Każdy kęs tego wypieku jest więc oszałamiająco lekki, a przy tym bogaty w smak i aromat. Zobaczcie, jak zrobić to słodkie cudo i koniecznie trzymajcie się proporcji.

Przepis na sernik pływający

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Masa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Beza:

  • 6 jaj białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. W tym czasie mieszamy przesianą mąkę, schłodzone masło, smalec, cukier, proszek do pieczenia, 1 jajko i 1 żółtko. Wszystkie składniki szybko zagniatamy w dłoniach na jednolite kruche ciasto i wkładamy je do zamrażarki na około 20 minut.

Zobacz także:

2. Następnie bierzemy się za masę serową, czyli miksujemy ser, budyń, mleko, 2 jajka, 4 żółtka, cukier, olej i aromat waniliowy. Wszystko łączymy aż otrzymamy gładką i kremową konsystencję.

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy schłodzonym ciastem kruchym. Na to wylewamy masę i równomiernie ją rozsmarowujemy.

4. Sernik pływający pieczemy przez 50 minut. Pod koniec tego czasu wyjmujemy go na chwilę i ubijamy sztywną pianę z białek oraz cukru. Nakładamy piankę na wierzch ciasta i ponownie wkładamy je do piekarnika na 15 minut.