Przez lata parówki były owiane złą sławą. Dziś bez większego problemu można kupić parówki dobrej jakości, z dobrym składem, choć wciąż część osób unika tego produktu. Inni zaś nie przyznają się, że parówki lubią i zajadają się nimi w tajemnicy. Nie ma jednak wątpliwości, że jest to produkt popularny. Ale, jak się okazuje, większość z nas nie ma pojęcia, jak go prawidłowo przygotować. 

Czy parówki powinno się gotować?

Piotr Ogiński, uczestnik Hell’s Kitchen i prowadzący na YouTube kanał „Kocham Gotować”, poinformował w ostatnim filmie na TikToku, że większość Polaków przez całe swoje życie źle gotuje parówki. Dlaczego? 

– Parówek nie wolno smażyć ani piec. Dlaczego? Bo może się znajdować w nich duża ilość soli peklujących, zawierających azotyny lub azotany, które powyżej 130 stopni zaczynają wydzielać szkodliwe związki chemiczne – rakotwórcze nitrozoaminy - mówi Ogiński.

Kucharz poinformował też, że parówek nie powinno się gotować:

Zobacz także:

– Są one gotowe do jedzenia. Wysoka temperatura może sprawić, że wypłuczemy z nich więcej smaku. A pod wpływem temperatury mogą eksplodować - tłumaczy kucharz.

Jak przygotowywać parówki?

Czy istnieje wobec tego jakikolwiek prawidłowy sposób podgrzania parówek, czy może powinno się je zjadać na zimno? Piotr Ogiński śpieszy z pomocą i wyjaśnia, że parówki należy odgrzać, ale nie gotować:

– Podgrzej wodę do 75 stopni, następnie włóż parówki i utrzymuj temperaturę pomiędzy 72 a 75 stopni. Kiedy parówka osiągnie temperaturę 68 stopni, jest gotowa do jedzenia

Oczywiście do użycia tego sposobu konieczny jest termometr spożywczy. Pytanie, czy warto w niego zainwestować, żeby jeść zdrowsze parówki... Kucharz przypomniał również, że dobre parówki to te kupowane ze sprawdzonego źródła i z dobrym składem - produkt ten powinien się składać minimum w 90% z mięsa.

Oglądający film nie zostawili jednak suchej nitki na autorze. To tylko niektóre z komentarzy:

– Na pewno będę sprawdzał temperaturę wody do parówek. To już jest komedia.

– O Boże już to widzę jak wszyscy stoją z termometrem gotując parówki.

– To od dziś nic nie jem tylko będę pił wodę - pisali internauci.

Jeden z komentujących zwrócił jednak uwagę na to, że faktycznie nieprawidłowe gotowanie parówek to częsty problem i nie dotyczy tylko tego produktu:

– Dokładnie, niestety mało ludzi na to zwraca uwagę. To samo tyczy się kiełbas i wędlin które się smaży na potęgę.

@kochamgotowacofficial Całe życie ŹLE gotujesz PARÓWKi! #parówki #parowkiwciesciefrancuskim #źle #śniadanie #kiełbasa #kochamgotowac #lifehacks ♬ dźwięk oryginalny - Piotr Ogiński