Kucharz wytknął Polakom błąd. Wszyscy źle gotujemy parówki. Należy to robić tylko w taki sposób
Flickr
Newsy

Kucharz wytknął Polakom błąd. Wszyscy źle gotujemy parówki. Należy to robić tylko w taki sposób

Myśleliście, że ugotowanie parówek to taka prosta sprawa? Okazuje się, że nie - znany kucharz wyjaśnił, co robimy źle.

Przez lata parówki były owiane złą sławą. Dziś bez większego problemu można kupić parówki dobrej jakości, z dobrym składem, choć wciąż część osób unika tego produktu. Inni zaś nie przyznają się, że parówki lubią i zajadają się nimi w tajemnicy. Nie ma jednak wątpliwości, że jest to produkt popularny. Ale, jak się okazuje, większość z nas nie ma pojęcia, jak go prawidłowo przygotować. 

Czy parówki powinno się gotować?

Piotr Ogiński, uczestnik Hell’s Kitchen i prowadzący na YouTube kanał „Kocham Gotować”, poinformował w ostatnim filmie na TikToku, że większość Polaków przez całe swoje życie źle gotuje parówki. Dlaczego? 

– Parówek nie wolno smażyć ani piec. Dlaczego? Bo może się znajdować w nich duża ilość soli peklujących, zawierających azotyny lub azotany, które powyżej 130 stopni zaczynają wydzielać szkodliwe związki chemiczne – rakotwórcze nitrozoaminy - mówi Ogiński.

Kucharz poinformował też, że parówek nie powinno się gotować:

– Są one gotowe do jedzenia. Wysoka temperatura może sprawić, że wypłuczemy z nich więcej smaku. A pod wpływem temperatury mogą eksplodować - tłumaczy kucharz.

Zobacz także
Dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Jest na to wyjaśnienie naukowe

Dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Jest na to naukowe wyjaśnienie 

Zapychają tętnice i podnoszą poziom cholesterolu. Polacy jedzą je na śniadanie myśląc, że są zdrowe

Jak przygotowywać parówki?

Czy istnieje wobec tego jakikolwiek prawidłowy sposób podgrzania parówek, czy może powinno się je zjadać na zimno? Piotr Ogiński śpieszy z pomocą i wyjaśnia, że parówki należy odgrzać, ale nie gotować:

– Podgrzej wodę do 75 stopni, następnie włóż parówki i utrzymuj temperaturę pomiędzy 72 a 75 stopni. Kiedy parówka osiągnie temperaturę 68 stopni, jest gotowa do jedzenia

Oczywiście do użycia tego sposobu konieczny jest termometr spożywczy. Pytanie, czy warto w niego zainwestować, żeby jeść zdrowsze parówki... Kucharz przypomniał również, że dobre parówki to te kupowane ze sprawdzonego źródła i z dobrym składem - produkt ten powinien się składać minimum w 90% z mięsa.

Oglądający film nie zostawili jednak suchej nitki na autorze. To tylko niektóre z komentarzy:

– Na pewno będę sprawdzał temperaturę wody do parówek. To już jest komedia

– O Boże już to widzę jak wszyscy stoją z termometrem gotując parówki

– To od dziś nic nie jem tylko będę pił wodę - pisali internauci.

Jeden z komentujących zwrócił jednak uwagę na to, że faktycznie nieprawidłowe gotowanie parówek to częsty problem i nie dotyczy tylko tego produktu:

– Dokładnie, niestety mało ludzi na to zwraca uwagę. To samo tyczy się kiełbas i wędlin które się smaży na potęgę

@kochamgotowacofficial Całe życie ŹLE gotujesz PARÓWKi! #parówki #parowkiwciesciefrancuskim #źle #śniadanie #kiełbasa #kochamgotowac #lifehacks ♬ dźwięk oryginalny - Piotr Ogiński

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy roślinne „kotlety" są zdrowsze od mięsnych? Te składniki pozostawiają wiele do życzenia
Adobe Stock
Newsy
Czy roślinne „kotlety" są zdrowsze od mięsnych? Te składniki pozostawiają wiele do życzenia
Jecie czasami wegetariańskie zamienniki popularnych mięsnych potraw? Sprawdźcie, czy na pewno są one zdrowszą alternatywą.

Jeszcze kilka lat temu roślinne wersje kotletów czy parówek były dość rzadko spotykane w sklepach i bywało, że ich smak pozostawiał wiele do życzenia. Dziś jednak coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską, a wybór roślinnych produktów imitujących mięsne dania jest bardzo szeroki. Są też one zazwyczaj całkiem smaczne. Ale czy na pewno są zdrowsze od mięsa?  Roślinne mielone zamiast wieprzowych Wege kotlety, pulpety, parówki, a nawet ryba - nie ma chyba już takiego mięsnego produktu, którego nie dałoby się odtworzyć z roślin. Mowa tutaj oczywiście o smaku, ponieważ o ile smak można próbować naśladować, konsystencja i składniki odżywcze takich produktów są zupełnie inne. Mięso dostarcza nam białko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, choć niektórzy się spierają, że częste jedzenie tego produktu wcale nie jest dobre dla zdrowia. Dyskutuje się też o kwestii ekologii - w końcu produkcja mięsa, a zwłaszcza wołowiny, nie wpływa dobrze na nasze środowisko. Dlatego na roślinne zamienniki mięsa decydują się coraz częściej nie tylko wegetarianie czy weganie, ale także osoby, które chcą żyć bardziej ekologicznie i w zgodzie z własnym sumieniem.  Z czego składają się roślinne zamienniki mięsa? O ile jednak takie wegekotlety zawierają białko czy błonnik, którego w mięsie nie ma, znajdziecie tam też inne, nienajlepsze składniki. Mowa tutaj na przykład o zawartości sodu, którego w burgerach roślinnych jest więcej, niż w mięsnych. Wege odpowiedniki tego dania zawierają nawet 500 mg sodu, podczas gdy w tradycyjnym burgerze jest ok. 85 g sodu.  Alergicy również powinni się mieć na baczności. „Mięso” roślinne często produkuje się z soi, która znajduje się na liście 10 najczęściej uczulających produktów. Jednak nie wszystkie roślinne zamienniki robi się z soi,...

"Jak ktoś będzie coś źle robił, to będę się darła!”. Magda Gessler uczy Ekipę gotować
WERSOW/YouTube
Newsy
"Jak ktoś będzie coś źle robił, to będę się darła!”. Magda Gessler uczy Ekipę gotować
Magda Gessler odwiedziła dom Ekipy, by nauczyć młodych youtuberów gotowania. Jak im poszło?

Takie spotkanie było tylko kwestią czasu! Gwiazda świata kulinariów Magda Gessler była niedawno specjalnym gościem w domu Ekipy – najpopularniejszych polskich youtuberów. Odwiedziny Magdy nie były zupełnie przypadkowe, ponieważ restauratorka postanowiła nauczyć młodych influencerów gotowania. Nie obyło się bez rzucania talerzami! Nauka gotowania z Magdą Gessler Film ze spotkania Magdy Gessler z Ekipą pojawił się na kanale Wersow. Założyciel Ekipy Friz już witając Magdę Gessler w progu pochwalił się, że całe życie nie gotował i nigdy się tego nie nauczył. Restauratorkę czekało niezłe wyzwanie! Gessler zaczęła od przedstawienia youtuberom przepisu na danie, które nauczą się gotować – hamburgery! Już na początku okazało się, że Ekipa raczej nie zna niektórych wymienianych przez nią składników: - Kaparów pewnie nie lubicie, więc nie będę dawać. - Co to są kapary? Na to Magda odpowiedziała: Ja mogę wam robić co jakiś czas wykłady, żebyście byli bardziej światowi Członkowie Ekipy bardzo się przejęli swoimi zadaniami. Wraz z Magdą Gessler stanęli przy dużym blacie w kuchni i zabrali się do pracy. Friz, który przyznał, że nie umie gotować, od razu zaznaczył, że „chciałby robić coś, czego nie da się spie...olić”. Magda ostrzegła: Jak ktoś będzie coś źle robił, to będę się darła Można jednak było zauważyć, że Magda świetnie dogaduje się z Ekipą. Mini Majk został nawet pochwalony za to, że świetnie przyrządza mięso na hamburgery. Tłuczenie talerzy w domu Ekipy Gdy wizyta Magdy Gessler dobiegała końca, youtuberzy poprosili ją, by zbiła choć jeden talerz. Nie może tak być, że wyjdziesz stąd i nie zbijesz żadnego talerza – powiedziała Wersow. Magda jednak zwróciła uwagę na...

gotowanie pierogów
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Znamy na to najlepszy sposób
Z mięsem, kapustą, grzybami, ziemniakami czy serem – bez względu na to, jakie pierogi przyrządzacie istnieje ryzyko, że totalnie się rozkleją. Jak tego uniknąć?

Pierogi to jedno z najbardziej znanych i najpopularniejszych dań w naszym kraju. Mimo upływu lat, większość gospodyń wciąż ceni sobie ich domowy smak i tym samym spędza godziny na ugniataniu ciasta i samodzielnym lepieniu. Jednak nawet tym najlepszym mogą przytrafić się kulinarne wpadki. Na co więc zwrócić szczególną uwagę? Co decyduje o tym, że pierogi rozpadają się podczas gotowania? Ciasto na pierogi potrzebuje czasu i miłości. Jeśli brakuje wam cierpliwości, możecie być pewni, że nie wyjdą. Samo ugniatanie to żmudny i długi proces. Po jego zakończeniu nadchodzi z kolei czas na wałkowanie, potem na wykrawanie, lepienie, a na końcu gotowanie. I to właśnie te dwa ostatnie punkty mogą zaważyć na całokształcie pierogów. Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania? Pewnie nieraz spędziliście długie godziny w kuchni, a na koniec okazało się, że wykonane własnoręcznie pierogi po prostu się rozkleiły. Zamiast idealnie nafaszerowanego i sprężystego ciasta wyszła jakaś mamałyga. Wy  byliście zażenowani i źli, a wasi goście żałowali, że nie zjedli swojego ulubionego dania. Aby tym razem było inaczej, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad. Bardzo dokładnie i starannie sklejajcie pierogi. Nie przyspieszajcie tego procesu. Dopilnujcie, by ciasto za każdym razem idealnie do siebie przylegało. Bowiem nawet najmniejsza dziurka może sprawić, że pierogi rozkleją się podczas gotowania. Aby ułatwić sobie tę czynność, zanim zaczniecie je sklejać, możesz lekko zwilżyć brzegi ciasta wodą. Gotujcie pierogi w dużym garnku. Pierogi, podobnie zresztą jak makaron, powinniście gotować w możliwie największym garnku. Niedostateczna ilość miejsca może bowiem bardzo niekorzystnie wpłynąć na ciasto. Wrzucajcie pierogi do gotującej się wody. Nie jest tajemnicą, że pierogi powinno się...

Jaką temperaturę ustawić w lodówce latem? Lepiej to sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Jaką temperaturę ustawić w lodówce latem? Lepiej to sprawdźcie i nie popełniajcie błędu
Czy w trakcie upałów temperatura w lodówce powinna być niższa? To może przynieść nieoczekiwany skutek.

Gdy temperatury na zewnątrz są tak wysokie, produkty spożywcze psują się znacznie szybciej. Te z nich, które normalnie można by było przechowywać w temperaturze pokojowej, trzeba chować w tym czasie do lodówki, żeby zapobiec ich zepsuciu. Czy wobec tego w trakcie upałów powinno się zmienić temperaturę w lodówce na niższą? Sprawdźcie, co najlepiej zrobić.  Ile stopni powinno być w lodówce? Najważniejsze, byście zapamiętali jedną zasadę - lodówka to nie zamrażarka. Jedzenie powinno być schłodzone, a nie zamrożone, wobec czego najlepiej ustawić w lodówce temperaturę wynoszącą między 3 a 7 stopni Celsjusza. W całym urządzeniu temperatura rozkłada się nieco inaczej i od tego zależy układanie produktów na półkach. Na przykład w dolnej szufladzie najlepiej jest trzymać warzywa i owoce, a także mięso. Jeśli nie macie szuflady z osobnymi przegródkami, wówczas mięso i ryby umieszczajcie na półce znajdującej się nad szufladą. Z kolei najwyższa półka w lodówce to najlepsze miejsce na resztki z obiadu czy kanapki przygotowane na następny dzień do pracy. Na ile stopni ustawić lodówkę w upały? W upały pewnie kusi was, by zmienić ustawienia lodówki i ustawić niższą temperaturę. Ale czy takie działanie ma w ogóle sens? Niezależnie od tego, ile stopni jest na dworze, temperatura w środku urządzenia pozostaje taka sama. Wobec tego znajdujące się w niej produkty są bezpieczne i nie ma potrzeby zmniejszania temperatury. Jedyny skutek takiego działania to wyższe rachunki za prąd. Co więcej, paradoksalnie w waszej kuchni może się przez to zrobić jeszcze cieplej - lodówka będzie intensywniej pracować i emitować więcej ciepła.  Produkty, które powinny się znaleźć w lodówce w upał  Jeśli nie posiadacie klimatyzatora, w trakcie upałów temperatura w waszym mieszkaniu lub domu także wzrasta. To oznacza, że...