Kto wymyslił bezę Pawlova? Te 2 narody kłócą się o to, a tymczasem cały świat zajada się deserem.
Adobe Stock, Wikipedia commons
Newsy

Kto wymyślił bezę Pavlova? Te 2 narody kłócą się o to, a tymczasem cały świat zajada się deserem

Spory o autorstwo dań, toczące się pomiędzy sąsiadującymi państwami nie należą do rzadkości. Do dziś nie wiadomo skąd pochodzą pierogi. Autorów hummusu też jest kilku. A gdzie powstała beza?

Beza Pavlova to deser znany na całym świecie. Przygotowywany jest z białek jajek z cukrem, jak każda beza. Najczęściej ciasto składa się z dwóch płaskich bez, sklejonych kwaśną konfiturą lub kremem, przystrojonych świeżymi owocami. To bardzo lekki deser doskonały dla delikatnej baletnicy, dla której po raz pierwszy został przygotowany.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Spór o bezę Pavlova – międzynarodowy konflikt

Dwa lata temu rozpoczął się konflikt pomiędzy dwoma narodami, które w takim samym stopniu przypisują sobie autorstwo bezy Pavlova. To Australijczycy i Nowozelandczycy. Awantura zaczęła się, gdy z oficjalną wizytą przyjechała do Australii Jacinda Ardern, nowozelandzka polityczka. W hotelu w Melbourne, w którym zatrzymała się, czekał na nią powitalny prezent. Było to ozdobne pudełko wypełnione bezą, bitą śmietaną, owocami i karteczką, na której napisano:

- Zrób sobie własną Pavlovę i delektuj się tradycyjnym australijskim deserem, który potrafi uświetnić najuroczystsze chwile.

To właśnie ta karteczka i słowo „australlijska” spowodowała międzynarodową dyskusję w mediach społecznościowych, nazywaną konfliktem pomiędzy dwoma narodami.

Zobacz także
Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą

Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą

Co zrobić, żeby beza była chrupka z zewnątrz i ciągnąca w środku? Wielu Polaków popełnia 1 błąd

Co zrobić, żeby beza była chrupka z zewnątrz i ciągnąca w środku? Wielu Polaków popełnia 1 błąd

Gdzie powstała beza Pavlova?

Deser pochodzi z początku XX w., i powstał na część rosyjskiej primabaleriny, Anny Matwiejewnej Pawłowej. Piękna, czarnowłosa baletnica, podczas tournée w 1926 lub 1929 r. zatrzymała się w Perth, w hotelu Esplanade. Delikatny przysmak przygotował dla niej szef hotelowej kuchni, gdy został poproszony o coś lekkiego.

Z kolei Nowozelandczycy twierdzą, że przyrządzono go w 1926 roku, w Wellington, podczas pobytu tancerki w Nowej Zelandii.

Dziś deser Pavlova zarówno w Nowej Zelandi, Australii, jak i każdym innym kraju na świecie, robią najlepsze cukiernie. Znajduje się on w kartach najlepszych restauracji i kawiarni. Uwielbiają go chyba wszyscy. 

Warto zauważyć, w jak rozjemczym tonie bezę Pavlova przedstawia polska Wikipedia. Gdyby skonfliktowani sąsiedzi z Oceanii przeczytali opis hasła „Pavlova”, konflikt byłby zażegnany. Polacy o deserze piszą bowiem tak:

- Pavlova – deser australijski i nowozelandzki….

Źródło: Wikipedia, wyborcza.pl,

Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby beza wyszła chrupiąca i idealnie biała? Nie wszyscy o tym wiedzą
Jak zrobić bezę idealną? Poznajcie te wskazówki.

Piękna beza Pavlova udekorowana świeżymi owocami zachwyci wszystkich, dlatego taki wypiek świetnie się sprawdza przy okazji różnych uroczystości w większym gronie. Czasami jednak beza nie wychodzi i robi się brązowa w trakcie pieczenia, a jej konsystencja nie jest odpowiednia. Dowiedzcie się, jak temu zaradzić i poznajcie wspaniały przepis na bezę Pavlova, prosto z portalu Gotujmy.pl. Jak upiec białą i chrupiącą bezę? W czym tkwi sekret idealnej bezy? Po pierwsze, bardzo ważna jest temperatura składników. Wszystkie powinny by mniej więcej w tej samej temperaturze, dlatego około godzinę przed przygotowaniem bezy wyjmijcie jajka z lodówki, by nieco się ogrzały. Nie bez znaczenia jest również cukier! Powinien być jak najdrobniejszy – najlepiej, gdyby to był  cukier puder . Powinno się go dodawać do masy po jednej łyżce w trakcie mieszania, a na każdą wsypaną łyżkę należy dodać 1 minutę do czasu miksowania białek. Przepis na bezę Pavlova Do przygotowania klasycznej bezy Pavlova potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g drobnoziarnistego cukru lub cukru pudru 6 białek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Na krem: Pół litra śmietanki 30% Krem waniliowy do tortów Do dekoracji: Truskawki, maliny, borówki i inne ulubione owoce Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej ubijcie za pomocą miksera na sztywno. Następnie powoli wsypujcie cukier po jednej łyżce pamiętając, że 1 łyżka cukru to 1 minuta miksowania. Gdy do białek dodacie już cały cukier, wlejcie łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę mąki. Wymieszajcie na najniższych obrotach miksera. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóżcie pianę za pomocą szpatułki w kształt koła. Wstawcie blachę do...

justyna żyła dom
justynazyla/Instagram
Newsy
Justyna Żyła po rozwodzie zatrzymała willę za milion złotych. Jej kuchnia robi wrażenie
Po rozwodzie Justyna Żyła żali się na niższy standard swojego życia. Czy ma na co narzekać?

Justynie Żyle zdecydowanie nie można odmówić przedsiębiorczości. Kobieta stała się celebrytką dzięki głośnemu rozwodowi ze skoczkiem narciarskim Piotrem Żyłą. Choć dziś byłe małżeństwo nie utrzymuje ze sobą kontaktu i oboje poszli w swoją stronę, to Justyna wcale nie zamierza znikać z show-biznesu! Szukając pomysłu na siebie wymyśliła, że zostanie „kulinarną influencerką”. Założyła kanał na YouTube, gdzie publikuje filmiki na których gotuje różne potrawy, a na swoim profilu na Instagramie regularnie umieszcza zdjęcia przygotowanych przez nią dań. Justyna Żyła - rozwód Od czasu do czasu pojawiają się tam też wnętrza jej domu. Okazało się, że po rozwodzie Justyna zatrzymała piękną, góralską willę i całkiem nieźle się jej tam mieszka! Nieco kłóci się to utyskiwaniem Żyły na warunki, w jakich przyszło jej teraz żyć. Jeszcze niedawno żaliła się, że były mąż zabrał jej samochód i nowej narzeczonej kupił luksusowe auto, podczas gdy ona musi na piechotę chodzić z dziećmi do szkoły. Oczywiście całą relację z „wyprawy” umieściła na swoim profilu w mediach społecznościowych, by nikt nie przeoczył tego, z jakimi przeciwnościami losu przyszło jej się mierzyć. Góralska willa Justyny Żyły Celebrytka jednak zdecydowanie nie ma na co narzekać. Dom, który dostała po rozwodzie z mężem to w istocie piękna, góralska willa! Widok z posiadłości rozpościera się na malownicze góry, a na jej terenie znajduje się ogromny taras i rozkładany basen! Jest też oczywiście ogródek – wcześniej Żyła narzekała, że brakuje jej mężczyzny do koszenia trawnika, jednak w końcu zainwestowała w kosiarkę i sama wzięła się za koszenie. Dom w środku urządzony jest raczej klasycznie. Znajduje się nim duża, otwarta kuchnia w...

73-letnia Australijka ma twarz i ciało jak u nastolatki. Wyeliminowała z diety 1 składnik i wygląda olśniewająco
Instagram/sweetlifeaus
Newsy
73-letnia Australijka ma twarz i ciało jak u nastolatki. Wyeliminowała z diety 1 składnik i wygląda olśniewająco
Jaki jest sposób na wieczną młodość? Wystarczy przestać jeść jeden, bardzo popularny składnik wielu produktów spożywczych. Domyślacie się który?

Chyba wszyscy marzą o tym, by przez cały życie wyglądać młodo i promiennie! Ludzkość od zawsze szukała sposobu na zachowanie młodzieńczego wyglądu jak najdłużej. Gdy odkryto Amerykę, ludzie opowiadali sobie legendy na temat tego, co znajduje się w Nowym Świecie. Jedną ze sławniejszych opowieści była ta mówiąca o tym, że znajduje się tam tajemnicze Źródło Młodości. Wielu odkrywców przemierzało kontynent w poszukiwaniu źródełka, ale niestety – nic nie znaleźli. Do dziś ludzie starają się odkryć, co można zrobić, by długo być młodym i pięknym . Przykład tej 73-letniej kobiety z Australii pokazuje, że przy dużej dozie samozaparcia jest to możliwe! Sposób na młodość 73-letniej Australijki Oczywiście, nie ma się co oszukiwać – pani Carolyn Hartz nie zatrzymała biegu czasu i z każdym rokiem jest coraz starsza. Ale każdy, kto dowiaduje się, ile ma lat, nie może w to uwierzyć, ponieważ Australijka w ogóle na tyle nie wygląda! Ma 73 lata, a wydaje się, że jest młodsza o 20-30 lat. Jak ona to robi? Carolyn Hartz zachwyca doskonałą figurą, godną pozazdroszczenia w tym wieku. Przyznała się, że w jej przypadku ogromną rolę w zachowaniu młodzieńczego wyglądu i zgrabnej sylwetki, odgrywa cukier. A raczej jego brak! Kobieta od ponad 30 lat w ogóle nie je cukru. Podkreśla, że stara się zdrowo odżywiać oraz sporo się ruszać. W jej diecie nie znajdziecie słodyczy ani żadnych niezdrowych przekąsek. Oto przykładowe menu pani Hartz: Śniadanie Jajka na miękko (lub jajecznica ze szpinakiem) Jogurt z owocami Herbata Drugie śniadanie Garść orzechów 1 owoc Herbata Lunch Kurczak z serem feta, awokado i pomidorem Podwieczorek Ser i kilka chlebków ryżowych Kolacja Ryba...

kwaśniewska
Pixabay/ONS.pl
Newsy
Kiedyś Jolanta Kwaśniewska uczyła Polaków jak jeść bezę, dziś podajemy przepis jak łatwo ją zrobić
Małe beziki czy wielkie bezowe torty, nie ma osoby, która by przeszła obok takich słodkości obojętnie. Wyglądają imponująco i świetnie smakują.

Bezę w Polsce rozpromowała była Pierwsza Dama, Jolanta Kwaśniewska. Podczas prowadzenia jednego ze swoich programów telewizyjnych, uczyła swoich odbiorców jak poprawnie ją jeść. Niby nic trudnego, a jednak! Jeśli beza składa się z dwóch części i kremu, to wówczas krem zjada się łyżeczką a blaty bezowe ręką. Przez żołądek do serca Ciasto bezowe prezentuje się wybornie, a w połączeniu z delikatnym kremem z mascarpone, można nazwać mistrzostwem świata. Przygotowaliśmy dla Was przepis na bezę z adwokatem i truskawkami, która zachwyci wszystkich gości nie tylko wyglądem, ale i obłędnym smakiem. Jest łatwa w przygotowaniu, a zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Sprawdźcie sami! Składniki: Beza: 6 białek 320 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu winnego białego szczypta soli Krem: 250 mg śmietany kremówki 500 mg mascarpone 5 kieliszków likieru adwokat 4 łyżki cukru Truskawki Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dokładnie je umyjcie, a następnie rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek.  Białka ubijcie na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Później stopniowo dodawajcie cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie idealnie biała oraz błyszcząca, dodajcie do niej ocet winny i mąkę ziemniaczaną. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Na dużej blaszce wyłóżcie papier do pieczenia. Odrysujcie na nim dwa okręgi równej wielkości. Aby ułatwić sobie pracę, możecie do odrysowania wykorzystać miskę lub talerz. Za pomocą rękawa cukierniczego, wyciśnijcie bezę na kształty odrysowanych wcześniej okręgów. Jedna z nich powinna mieć wyższe brzegi. Tak przygotowaną blachę wstawcie do...