Beza Pavlova to deser znany na całym świecie. Przygotowywany jest z białek jajek z cukrem, jak każda beza. Najczęściej ciasto składa się z dwóch płaskich bez, sklejonych kwaśną konfiturą lub kremem, przystrojonych świeżymi owocami. To bardzo lekki deser doskonały dla delikatnej baletnicy, dla której po raz pierwszy został przygotowany.

Spór o bezę Pavlova – międzynarodowy konflikt

Dwa lata temu rozpoczął się konflikt pomiędzy dwoma narodami, które w takim samym stopniu przypisują sobie autorstwo bezy Pavlova. To Australijczycy i Nowozelandczycy. Awantura zaczęła się, gdy z oficjalną wizytą przyjechała do Australii Jacinda Ardern, nowozelandzka polityczka. W hotelu w Melbourne, w którym zatrzymała się, czekał na nią powitalny prezent. Było to ozdobne pudełko wypełnione bezą, bitą śmietaną, owocami i karteczką, na której napisano:

- Zrób sobie własną Pavlovę i delektuj się tradycyjnym australijskim deserem, który potrafi uświetnić najuroczystsze chwile.

To właśnie ta karteczka i słowo „australlijska” spowodowała międzynarodową dyskusję w mediach społecznościowych, nazywaną konfliktem pomiędzy dwoma narodami.

Gdzie powstała beza Pavlova?

Deser pochodzi z początku XX w., i powstał na część rosyjskiej primabaleriny, Anny Matwiejewnej Pawłowej. Piękna, czarnowłosa baletnica, podczas tournée w 1926 lub 1929 r. zatrzymała się w Perth, w hotelu Esplanade. Delikatny przysmak przygotował dla niej szef hotelowej kuchni, gdy został poproszony o coś lekkiego.

Zobacz także:

Z kolei Nowozelandczycy twierdzą, że przyrządzono go w 1926 roku, w Wellington, podczas pobytu tancerki w Nowej Zelandii.

Dziś deser Pavlova zarówno w Nowej Zelandi, Australii, jak i każdym innym kraju na świecie, robią najlepsze cukiernie. Znajduje się on w kartach najlepszych restauracji i kawiarni. Uwielbiają go chyba wszyscy. 

Warto zauważyć, w jak rozjemczym tonie bezę Pavlova przedstawia polska Wikipedia. Gdyby skonfliktowani sąsiedzi z Oceanii przeczytali opis hasła „Pavlova”, konflikt byłby zażegnany. Polacy o deserze piszą bowiem tak:

- Pavlova – deser australijski i nowozelandzki….

Źródło: Wikipedia, wyborcza.pl,