Szukacie przepisu na krem do tortu, który zawsze się udaje? Ten będzie strzałem w dziesiątkę. Jest lekki i odświeżający, a jednocześnie idealnie gęsty i kremowy. Zobaczcie, jak łatwo się go robi, a zostanie waszym ulubionym dodatkiem do wszystkich tortów, ciast, babeczek i nie tylko.

Z czego zrobić krem do tortu?

Najprostszym, a jednocześnie pasującym do wszystkich deserów wyborem będzie krem do tortu z serka mascarpone, który bije na głowę samą bitą śmietanę czy tradycyjną masę na bazie masła. Wszystko dlatego, że jest maksymalnie kremowy i aksamitny, a jednocześnie przyjemnie lekki, więc nie przytłacza delikatnego biszkoptu i wspaniale go nawilża.

Co więcej, mascarpone ma nie tylko pyszny smak i wspaniałą konsystencję, ale również wiele cennych właściwości. Dzięki zawartości witaminy A wspomaga odporność, dba o wzrok i upiększa skórę. Zdecydowanie warto więc zaprosić go do swojej kuchni.

Jak zrobić krem do tortu z serka mascarpone? Wystarczą jedynie 3 składniki i dosłownie 3 minuty pracy. Ten genialny przepis pochodzi z kanału YouTube @KitchenBookTv. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

Zobacz także:

Przepis na krem mascarpone do tortu

Składniki:

  • 330 ml śmietany 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Wszystkie zimne składniki wkładamy do jednej miski i ubijamy razem. Zaczynamy od mniejszych obrotów i stopniowo zwiększamy moc. Po około 1,5 minuty masa z mascarpone powinna być gotowa.

Do czego można wykorzystać krem z mascarpone?

Tak przygotowany krem można jednak wykorzystać nie tylko do tortu, ale i wielu innych słodkości. Pysznie smakuje również:

  • jako nadzienie do kruchych babeczek lub tarty na słodko,
  • jako dodatek do naleśników, pankejków i gofrów,
  • podany ze świeżymi owocami.

Ile dni może stać krem z mascarpone?

Taki smakołyk zwykle błyskawicznie znika z miski i ląduje na tortach, a wszystkie ewentualne resztki zostają wyjedzone palcami. Jeśli jednak jakimś cudem zostanie wam nadmiar tego smakołyku, powinniście przechowywać go w lodówce i zjeść maksymalnie w ciągu 3-4 dni. Tyle samo masa przetrwa na biszkoptach. Po tym czasie może się już niestety zepsuć, co stanowi jego jedyną właściwie wadę.