Choć przepis na krem budyniowy wydaje się nieskomplikowany, to przyrządzenie idealnej masy jest prawdziwą sztuką. Wszystko za sprawą kilku ważnych zasad i 1 często pomijanego składnika. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy krem budyniowy, który zawsze się udaje. Taki dodatek nie tylko podkręci każde ciasto, ale też będzie można go jeść łyżkami, bez niczego.

Babciny sposób na puszysty krem budyniowy

Aby krem budyniowy do ciast, tortów i deserów na zimno miał odpowiednią konsystencję i pyszny smak, nie wolno zapominać o 1 ważnym dodatku. Oprócz mleka, mąki i masła niezbędnym składnikiem są żółtka, dzięki którym gotowa masa staje się bardziej jedwabista i kremowa. Obecnie w wielu przepisach pomija się ten składnik, ale zdecydowanie warto wrócić do tego sposobu z babcinych zeszytów, bo daje absolutnie najlepszy efekt.

Jak zrobić krem budyniowy z żółtkami? Złote zasady

Aby krem budyniowy z żółtkami wyszedł idealnie, trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach:

  • wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową,
  • używamy tylko mleka pełnotłustego i ekologicznych jajek,
  • nie mieszamy kremu zbyt długo, jedynie do momentu rozbicia wszystkich grudek,
  • gotowy budyń należy całkowicie wystudzić, zanim połączymy go z masłem.

Przepis na krem budyniowy z żółtkami

Składniki:

  • 0,5 l mleka 3,2 %,
  • 3 żółtka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 120 cukru,
  • 20 g cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

  1. 100 ml mleka odlewamy do szklanki, a resztę gotujemy w rondelku z grubym dnem.
  2. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, a gdy masa stanie się jasna i puszysta, dosypujemy stopniowo obie mąki i wlewamy resztę zimnego mleka.
  3. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  4. Krem budyniowy gotujemy przez około 3-5 minut na wolnym ogniu, a następnie zdejmujemy rondelek z palnika i odstawiamy masę do całkowitego wystudzenia.
  5. W oddzielnym naczyniu ucieramy miękkie masło przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ciągle miksujemy, aż krem stanie się jedwabisty.