Włosi mają swoje tiramisu i panna cottę, Francuzi szczycą się swoim deserem o nazwie crem brulee. Dlaczego Polacy mieliby być gorsi?

My też mamy swoje pomysły na desery, ale ktoś mądry kiedyś powiedział, że warto uczyć się od innych. W związku z tym wykorzystajmy pomysł na włoski krem do tortów na bazie mascarpone i jajek, weźmy nasz swojski kajmak i krakersy i zabierajmy się za przygotowanie najlepszego ciasta bez pieczenia pod słońcem.

Jakiego kremu użyć do ciasta bez pieczenia?

W większości dostępnych przepisów na ciasta bez pieczenia na herbatnikach, biszkoptach lub krakersach obowiązuje użycie kremu budyniowego na maśle bądź margarynie.

W niektórych spotkać można także kremy śmietankowe lub innego rodzaju fantazje na temat obu wspomnianych mas do tortów. Śmiało możecie zamienić naszą masę jajeczno-serową na jedną z tych propozycji. Pamiętajcie tylko, że wówczas smak deseru będzie znacząco się różnił.

Zobacz także:

Przepis na ciasto bez pieczenia na krakersach z kajmakiem

Składniki:

  • 2 duże opakowania krakersów (ok. 50 dag)
  • Puszka masy kajmakowej (50 dag)
  • 2 opakowania serka mascarpone (razem 50 dag)
  • 4 jaja świeże
  • 50 g  cukru pudru
  • Szczypta soli
  • Dowolne orzechy do posypania

Przygotowanie:

  1. Jajka sparzcie we wrzątku.
  2. Oddzielcie jajka od żółtek.
  3. Żółtka ubijajcie mikserem z cukrem pudrem przez ok. 8-10 minut do uzyskania jednolitej, mocno ubitej masy jajecznej.
  4. Także za pomocą miksera (tym razem na niskich obrotach) powoli i stopniowo wmieszajcie do jajek serek mascarpone.
  5. Oddzielone białka w osobnym naczyniu ubijcie na pianę ze szczyptą soli.
  6. Za pomocą drewnianej szpatułki wmieszajcie tym razem pianę z masą serowo-jajeczną.
  7. Przygotujcie formę o wymiarach 26 x 32 cm.
  8. Wyłóżcie formę krakersami. Podzielcie krem na 2 większe i 1 mniejszą porcje. Wysmarujcie na krakersach pierwszą większą porcję kremu.
  9. Wyłóżcie następną warstwę krakersów i tym razem nałóżcie na nią masę kajmakową. Ponownie wyłóżcie na wierzch kolejne piętro krakersów.
  10. Teraz czas na drugą większą porcję kremu. Przykryjcie całość ostatnią warstwą krakersów i posmarujcie ją ostatnią, najmniejszą „ozdobną” porcją kremu.
  11. Dowolne orzechy poszatkujcie drobno ostrym nożem lub rozbijcie w moździerzu na drobny pył i wysypcie nim ciasto dla ozdoby.
  12. Odstawcie do schłodzenia.

Smacznego!