Kotlety schabowe w wersji tradycyjnej spowite są bułką tartą. Jednak panie domu już dawno zaczęły odchodzić od tego schematu obtaczania mięsa. Ten przepis jednak sprowadza panierowanie do zupełnie nowego poziomu i robi z kotletów schabowych dwa dania w jednym. Z wierzchu chrupiący placek ziemniaczany, a w środku soczysty schaboszczak. Wypróbujcie, a nie pożałujecie.
Z czego można przygotować panierkę do mięsa?
Wydawałoby się, że w tym temacie powiedziano już wszystko. Powiedziano jednak wiele, bo to rozwiązanie wciąż zaskakuje. Do tej pory najchętniej panierowano mięsa w:
-
mące,
-
płatkach owsianych,
-
płatkach kukurydzianych,
-
siemieniu lnianym,
-
pokruszonych orzechach,
-
pestkach słonecznika,
-
pokruszonych krakersach czy paluszkach,
-
pokruszonych chipsach.
Teraz mamy dla was wyjątkową propozycję. Zapanierujcie swoje schaboszczaki w masie jak na placki ziemniaczane!
Zobacz także:
Przepis na panierkę z ziemniaków i parmezanu
Składniki:
-
½ kg schabu bez kości
-
1-2 jajka (w zależności od wielkości)
-
Ok. 2-3 ziemniaki
-
2-3 łyżki mąki
-
sól i pieprz
-
tarty parmezan
Sposób przygotowania:
-
Kawałek schabu pokrójcie na cienkie plastry. Rozbijcie mięso i przyprawcie je solą i pieprzem. Jeżeli lubicie, możecie również dodać czosnek.
-
Ziemniaki, obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na grubych oczkach. Odciśnijcie z nadmiaru płynu.
-
Połączcie z jajkiem, mąką i parmezanem. Tarty parmezan nie jest tutaj obowiązkowy, lecz interesująco podbija smak panierki.
-
Kotlety obłóżcie starannie tą specjalną panierką i dociśnijcie ją dłonią. Smażcie na rozgrzanym oleju. Najpierw z jednej strony, aż będą rumiane, a następnie z drugiej do uzyskania złoto-brązowego koloru.
-
Podawajcie z ze świeżymi sałatami i surówkami. A jeżeli macie ochotę również z ziemniakami z wody.
-
Smacznego!
Jakie dodatki pasują do ziemniaczanej panierki?
Tak, jak pisaliśmy, świetnie sprawdzi się tutaj tarty parmezan. Możecie również poszaleć z przyprawami. Gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano czy granulowany czosnek sprawią, że panierka będzie jeszcze bardziej interesująca i smakowita.
Źródło: pyszności.pl, beszamel.se.pl