Mięso można przyrządzić na różne sposoby, ale pewnie zgodzicie się co do tego, że najlepsze jest pieczone. Ma chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest cudownie soczyste i miękkie. Nawet najlepszy kawałek mięsa smażony na patelni nie może się równać z pieczenią.
Tym, co świetnie smakuje po upieczeniu w piekarniku, jest zdecydowanie karkówka. To właśnie ją najczęściej albo się grilluje, albo piecze. Trzeba ją tylko dobrze doprawić i właściwie przyrządzić, a będzie wyborna.
Jak zrobić soczystą karkówkę?
Podstawą pysznej karkówki jest oczywiście marynata. Powinna się w niej znaleźć oliwa oraz przyprawy, na przykład zioła prowansalskie, papryka oraz sól i pieprz - taka podstawowa mieszanka dobrze pasuje do każdego mięsa.
Poniżej proponujemy wam przepis na karkówkę pieczoną z warzywami oraz serkiem topionym. Wystarczy pod koniec pieczenia położyć kilka małych, odpowiednio pokrojonych kawałeczków serka na mięsie i poczekać 10 minut. W tym czasie ser się roztopi, a karkówka stanie jeszcze bardziej delikatna i soczysta.
Zobacz także:
Przepis na karkówkę z warzywami
Składniki:
- 800 g karkówki
- 250 g serka topionego
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie karkówkę, a następnie osuszcie ją i pokrójcie w plastry.
- W miseczce wymieszajcie 2 łyżki oliwy z oliwek z przyprawami: słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- Rozbijcie mięso tłuczkiem i natrzyjcie je dobrze marynatą.
- Obierzcie marchew, ziemniak i pokrójcie w dużą kostkę.
- Czosnek przeciśnijcie przez praskę, a cebulę posiekajcie.
- Posmarujcie oliwą wnętrze naczynia żaroodpornego. Wsypcie do niego warzywa i ułóżcie na ich mięso. Przykryjcie pokrywką (jeśli jej nie macie, można użyć folii aluminiowej).
- Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez nieco ponad godzinę.
- Po tym czasie, kiedy mięso będzie już miękkie, zdejmijcie pokrywkę. Podzielcie serek topiony na mniejsze kawałki i ułóżcie je na karkówce.
- Wstawcie naczynie z powrotem do piekarnika i pieczcie jeszcze przez 10 minut.
- Przed podaniem posypcie mięso posiekaną drobno pietruszką. Smacznego!