Mięso można przyrządzić na różne sposoby, ale pewnie zgodzicie się co do tego, że najlepsze jest pieczone. Ma chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest cudownie soczyste i miękkie. Nawet najlepszy kawałek mięsa smażony na patelni nie może się równać z pieczenią. 

Tym, co świetnie smakuje po upieczeniu w piekarniku, jest zdecydowanie karkówka. To właśnie ją najczęściej albo się grilluje, albo piecze. Trzeba ją tylko dobrze doprawić i właściwie przyrządzić, a będzie wyborna. 

Jak zrobić soczystą karkówkę?

Podstawą pysznej karkówki jest oczywiście marynata. Powinna się w niej znaleźć oliwa oraz przyprawy, na przykład zioła prowansalskie, papryka oraz sól i pieprz - taka podstawowa mieszanka dobrze pasuje do każdego mięsa.

Poniżej proponujemy wam przepis na karkówkę pieczoną z warzywami oraz serkiem topionym. Wystarczy pod koniec pieczenia położyć kilka małych, odpowiednio pokrojonych kawałeczków serka na mięsie i poczekać 10 minut. W tym czasie ser się roztopi, a karkówka stanie jeszcze bardziej delikatna i soczysta. 

Zobacz także:

Przepis na karkówkę z warzywami

Składniki:

  • 800 g karkówki
  • 250 g serka topionego
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Umyjcie karkówkę, a następnie osuszcie ją i pokrójcie w plastry.
  2. W miseczce wymieszajcie 2 łyżki oliwy z oliwek z przyprawami: słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
  3. Rozbijcie mięso tłuczkiem i natrzyjcie je dobrze marynatą.
  4. Obierzcie marchew, ziemniak i pokrójcie w dużą kostkę. 
  5. Czosnek przeciśnijcie przez praskę, a cebulę posiekajcie. 
  6. Posmarujcie oliwą wnętrze naczynia żaroodpornego. Wsypcie do niego warzywa i ułóżcie na ich mięso. Przykryjcie pokrywką (jeśli jej nie macie, można użyć folii aluminiowej).
  7. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez nieco ponad godzinę.
  8. Po tym czasie, kiedy mięso będzie już miękkie, zdejmijcie pokrywkę. Podzielcie serek topiony na mniejsze kawałki i ułóżcie je na karkówce. 
  9. Wstawcie naczynie z powrotem do piekarnika i pieczcie jeszcze przez 10 minut. 
  10. Przed podaniem posypcie mięso posiekaną drobno pietruszką. Smacznego!