Pulchnym, ciepłym racuchom posypanym cukrem pudrem nie oprze się nikt. Zarówno z jabłkami, jak i bez są po prostu przepyszne. Każdy zjadł je co najmniej raz, a przepis na racuchy jest powszechnie znany i dość prosty. Jednak, w zależności od regionu, receptura nieco się zmienia. Zobaczcie, jak racuchy smaży się na Kaszubach.
Jak robi się racuchy na Kaszubach?
Na czym polega różnica? Mieszkańcy Kaszub i Kociewia mówią, że drożdże do racuchów muszą porządnie „ruszyć” - stąd inna, nietypowo brzmiąca nazwa tych placków na północy kraju, czyli „ruchańce” albo „ruchanki”.
Ruszanie drożdży (Kaszubi zdecydowanie nie żałują ich w proporcji do mąki) to nic innego, jak zaawansowane aktywowanie ich w rozczynie, który następnie łączy się z resztą składników do ciasta. Wypróbujcie poniższy przepis i spróbujcie racuchów po kaszubsku.
Zobacz także:
Przepis na racuchy po kaszubsku
Składniki:
-
500 g mąki pszennej
-
50 g świeżych drożdży
-
500 ml mleka
-
3 jajka
-
pół kostki masła
-
1 łyżka cukru
-
sól
Oraz olej do smażenia racuchów.
Przygotowanie:
-
Rozkruszcie w misce drożdże i dodajcie do nich 1 łyżkę cukru. Wymieszajcie starannie.
-
Następnie dolejcie pół szklanki lekko ciepłego mleka. Mieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą i odstawcie na ok. 15 minut. Właśnie ten proces nazywa się „ruszeniem drożdży”, stąd m.in. nazwa kaszubskich racuchów.
-
Czekając, aż rozczyn zacznie działać, możecie się wziąć za resztę przygotowań. Wbijcie jajka do miski i roztrzepcie je widelcem, a masło rozpuśćcie i poczekajcie, aż wystygnie.
-
Do większego garnka wlejcie pozostałe mleko. Zacznijcie podgrzewać na małym ogniu.
-
Powoli wsypujcie mąkę, dodajcie jajka i mieszajcie cały czas, aż składniki się połączą.
-
W kolejnym kroku dodajcie ostudzone masło. Wymieszajcie i od razu zdejmijcie garnek z ognia. Poczekajcie, aż ostygnie.
-
Teraz dodajcie do niego drożdżowy rozczyn i zamieszajcie do połączenia wszystkich składników. Odstawcie ciasto do podrośnięcia.
-
Na dużej patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju. Za pomocą łyżki wykładajcie porcje racuchów i smażcie na średnim ogniu, aż się ozłocą. Odłóżcie po usmażeniu na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
-
Gotowe racuchy po kaszubsku możecie podać z cukrem pudrem i szczyptą cynamonu lub innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego!